ZELF HARISSA MAKEN

Recept uit het boek ‘Energy & Vegan, van Alexander Gershberg.

Harissa is een pittige smaakmaker uit Noord-Afrika. Harissa bevat altijd (gedroogde) rode pepers, maar verder bestaan er tal van variaties op dit geliefde recept. Verse eigengemaakte Harissa is sterker en smaakvoller dan uit een tube/potje. Bewaar de Harissa in een (gesteriliseerd) glazen potje. Zo kun je een aantal weken (tot maanden) vooruit.

Waar Harissa voorheen nog moeilijk verkrijbaar was in Nederland, is het tegenwoordig in vrijwel iedere speciaalzaak of supermarkt te vinden. Nog verser, lekkerder en leuker is het natuurlijk om het zelf te maken! Gebruik Harissa bijvoorbeeld om meer pit te geven aan soepen, sauzen of stoofgerechten. Of als lekkere dip.

 

BEREIDING

Bereidingstijd: 10 mins + 30 mins wachttijd
voor 250 gram Harissa

1. Verhit de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s. Doe de geroosterde paprika’s en tomaten samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine. 

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de paprika’s en cherrytomaten in hun geheel op de bakplaat en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.

3. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s. Doe de geroosterde paprika’s en tomaten samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine.

4. Pureer tot je een gladde saus hebt.

Kook ook


Marokkaanse Shepherd’s Pie ~ De Vegetarische Slager

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 250 gram Harissa
Koop vooral biologisch!

  • 4 puntpaprika’s
  • 15 cherrytomaten
  • 1 teen knoflook
  • ¼ theel. komijnpoeder
  • ¼ theel. koriander
  • ½ theel. zout
  • 8 theel. chilivlokken
  • ½ theel. pul biber
  • 2 eetl. olijfolie