ZEEWIERBROOD MET ZEEWIERBOTER

uit het kookboek ‘Vandaag eten we Vega-Lekker‘, van Floor van Dinteren. 

70% van de aarde is met water bedekt en zelf bestaan we grotendeels uit water. Al dat water geeft ons een ongekend potentieel aan voedingsmiddelen: zilte groenten, zeewieren en algen. 

De teelt van zeewier belast het milieu weinig en zeewier is een goede bron voor eiwit, ijzer , B1, visvetzuren en diverse mineralen. Serveer dit recept van zeewiebrood met zeewierboter en proef de zee!

BEREIDING

Bereidingstijd 30 mins (plus 1 uur rijzen)
Voor 4 personen

Voorbereiden
Snijd de vellen nori heel fijn.

Bereiden
Doe de bloem in een kom en voeg het zout en de gist toe. Verdeel de fijngesneden nori in 5 delen. Voeg 3 delen van de fijngehakte nori toe aan de bloem. Schenk 300 ml water bij de bloem en roer alles goed door. Stort het deeg op het aanrecht en kneed het 5 minuten door. Doe het deeg terug in de kom en dek het af met een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol deze uit met de deegroller tot een dikte van 1 cm. Bak de broodjes in 25 minuten goudbruin in de oven.

Roer 2 delen nori door de roomboter. Breng de boter op smaak met peper en zeezout en verdeel hem over 4 kleine schaaltjes.

Serveren
Serveer het warme zeewierbrood met de zeewierboter.

Tip
Serveer het brood met diverse groenten. Schaaf een komkommer in de lengte in dunne plakken. Schep met een meloenlepel kleine bolletjes uit een meloen. Halveer een bosje radijsjes. Snijd een avocado in partjes. Verdeel de komkommer over de borden en leg hier de meloenbolletjes, radijsjes en partjes avocado op. Garneer de salade met blaadjes koriander en kiemgroente. Sprenkel wat citroenolijfolie over de salade en strooi er peper en zeezout over.

Kook ook

vegan chowder soep
SEA-CHOWDER SOEP & SHIITAKE BACON

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 500 g bloem
  • 1 tl zeezout
  • 7 g gedroogde gist
  • 20 vellen nori
  • 100 g roomboter
  • grofgemalen peper en zeezout