VEGAN ZWAMMIE KETJAP

uit het boek ‘de Vega Optie’, van Joke Boon.

Na haar boeken ‘Koken Met Kleur’ en ‘De Vega Optie’ komt Joke met een nieuw boek uit haar creatieve keuken: LINZEN. Dit boek bevat meer dan 75 gezonde en veelzijdige recepten met proteïnerijke linzen in de hoofdrol.

Gemakkelijk te combineren linzen

Behalve gemakkelijk te combineren met groente, doet de linze het ook prima in zoete gerechten. Denk aan koekjes, cakes, choco-linzenspread en fruitige linzenwafels voor ontbijt. En wat vind je van snacks als bitterballen en bapao met kruidige linzenvulling? Van gemakkelijke linzen-bietburgers en stamppot met pompoen en pindajus? Of van linzenpudding met passievrucht en witte-chocoladetruffels?. Natuurlijk heeft Joke ook publiekslieveling linzensoep in maar liefst 10 varianten voor je verzameld.

‘De linze, zo bescheiden, zo quasi-onbekend en zo verrukkelijk, verdient een eigen boek. En krijgt de hoofdprijs: eentje van de ster-peulvruchtenschrijfster van Nederland, Joke Boon! Heerlijke recepten, pakkende informatie… eindelijk gerechtigheid.’ ~ Onno Kleyn

Vegan Zwammie Ketjap, onderstaand recept, is een plantaardig gerecht uit haar boek ‘De Vega Optie’.

VEGAN ZWAMMIE KETJAP – BEREIDING

Bereidingstijd: 30 minuten

Oesterzwammen, schoongeveegd met keukenrol, gescheurd in reepjes.
Pel beide uisoorten en snij in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.
Verhit in je braadpan twee eetlepels olie en bak de oesterzwammen in twee porties al omscheppend bruin gedurende 3-5 minuten. Haal uit de pan en zet even apart.
Verhit in dezelfde pan nog twee eetlepels olie en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur in 10 minuten lichtbruin en gaar, schep af en toe om.
Voeg dan het vijfkruidenpoeder, de sambal badjak, de santen, ketjap en het water toe en roer goed door.
Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het een gebonden saus is, roer af en toe.
Voeg nu de gebakken oesterzwammen toe en warm nog 2 minuten goed door.
Serveer deze vegan Zwammie Ketjap met zilvervlies-rijst.

Meer over ‘Vega Optie’

 

Wat vind je van dit recept met linzen?

High Proteine Pad Thai (met kookvideo’s) 

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch

  • 400 gr oesterzwammen
  • 2 gele uien
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • olie om in te bakken
  • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder (toko, supermarkt)
  • 1 el sambal badjak (gebakken sambal)
  • 65 gr santen (blok kokos)
  • 130 ml ketjap manis (zoetig)
  • 220 ml water