VEGAN WORSTENBROODJES

Recept door Karin Rietmeijer, auteur van ‘365 dagen vegan‘ en van het nieuwe ‘Peace, Love & Vegan Food‘.

Karin Rietmeijer is auteur van dit recept. Ze is zelf gepassioneerd vegan en ambassadeur van de Nationale VeganChallenge.

Een (plantaardig) worstenbroodje hoort er, voor mij als Brabantse, gewoon bij. Als er wat te vieren valt of zomaar als lekker tussendoortje. Net als bij 99% van alle andere bestaande recepten is het – met een paar kleine aanpassingen – gelukkig heel makkelijk te veganizen. -Karin Rietmeijer

Tip: Heb je weinig tijd? Gebruik een kant-en-klaar vegan, vers brooddeeg zoals ‘Tante Fanny vers flammkuchendeeg’.Gebruik kant-en-klare vegan gehaktkruiden bijvoorbeeld ‘Verstegen kruidenmix voor gehakt’.

 

 

BEREIDING voor 10 worstenbroodjes
BEREIDEN 35 MINUTEN – RIJZEN 60 MINUTEN – BAKKEN 15 MINUTEN – TOTAAL 110 MINUTEN

BEREIDINGSWIJZE

DEEG

Zeef 500 gram bloem. Voeg een mespuntje zout, 7 gram instant gist, 1 theelepel kristalsuiker, 300 milliliter havermelk en 25 milliliter zonnebloemolie toe.

Kneed met de mixer tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een keukendoek 1 uur rijzen op een warme, droge plek.

Vegan worstenbroodje

VULLING
Meng 1 eetlepel ketchup door het vegan alternatief voor gehakt heen.

Mix een mespuntje zout, een mespuntje peper, een mespuntje knoflookpoeder, een mespunt chilipoeder, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel laospoeder, ½ theelepel nootmuskaat ½ theelepel basilicum, ½ theelepel oregano, ½ theelepel tijm door elkaar in een kommetje.

Voeg ¾ eetlepel van de kruidenmix aan het vegan alternatief voor gehakt toe. Doe er 1½ eetlepel paneermeel bij. Roer alles goed door.

Maak van de vulling 10 rolletjes en leg apart.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Verdeel het deeg in 10 bollen. Bestrooi de aanrecht met wat bloem, rol ieder bolletje uit tot een ronde vorm waar de vulling goed in past. Leg een rolletje vulling in het midden en rol op. Klap de uiteinden naar binnen toe dicht. Druk de naad aan, leg met de naad naar beneden op de met bakpapier beklede bakplaat.

Los 1 eetlepel van een kant-en-klare ei-vervanger op in 4 eetlepels water. Bestrijk de bovenkant van de broodjes ermee.

Bak de broodjes in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Smelt 20 gram van een plantaardig alternatief voor boter in een pannetje. (Laat niet donker kleuren.) Haal de broodjes uit de oven, bestrijk met het gesmolten plantaardig alternatief voor boter. Laat de vegan worstenbroodjes onder een keukendoek afkoelen, als je ze tenminste niet meteen op eet, zodat ze lekker zacht blijven.

Vegan worstenbroodje

VARIATIE

Maak mini-worstenbroodjes door de broodjes in drieën te snijden.

Vegan saucijzenbroodjes (en andere vegan bladerdeeghapjes) vind je in Peace, Love & Vegan Food.

LEKKER MET

Serveer eventueel met wat ketchup of een ander sausje maar naturel zijn ze minstens net zo lekker.

 

Kook ook

Vegan pompoen zoete-aardappelburger met gefrituurde uienringen
Vegan pompoen zoete-aardappelburgers met gefrituurde uienringen

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 10 worstenbroodjes
Koop vooral biologisch!

BENODIGDHEDEN

  • oven
  • ovenplaat
  • bakpapier
  • ovenwanten
  • keukendoek
  • 3 mengkommen
  • mixer met deeghaken
  • kleine pan
  • deegroller
  • bakkwast
  • eetlepel
  • theelepel

INGREDIËNTEN

  • 500 g bloem + wat extra om het aanrechtblad mee te bestuiven
  • 400 g vegan alternatief voor gehakt op kamertemperatuur (niet de rulstukjes deze zijn niet geschikt voor dit recept)
  • 20 g van een plantaardig alternatief voor boter, ongezouten
  • 7 g instant gist
  • 300 ml ongezoete haverdrank op kamertemperatuur
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 1½ el paneermeel/verkruimeld vegan beschuit
  • 1 el kant-en-klare ei-vervanger (bijvoorbeeld Easy Egg, te koop in de supermarkt)
  • 1 el ketchup
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl paprikapoeder mild
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl basilicum
  • ½ tl oregano
  • ½ tl tijm
  • ½ tl laospoeder
  • mespunt chilipoeder
  • mespuntje knoflookpoeder
  • mespuntje peper
  • 2 mespuntjes zout