VEGAN SALBUTES & PULLED CARROT

Recept uit De Vega Atlas, van Isabel ‘De Hippe Vegetariër’ Boerdam.

Gepofte mini-maistortilla’s die we helemaal from scratch maken. Ze worden traditioneel gegeten met vlees, een frisse topping van sla en groenten. Deze versie met pulled carrot, rodekool, limoensap en jalapeño’s is verrassend vegan! En lekker pittig…

Minder of niet pittig? Verwijder de zaadlijst uit de jalepeno-pepertjes, of vervang ze door een paprika.

vegan salbutes recept uit de Vega Atlas

INGREDIËNTEN

Voor 24 salbutes

  • 6 wortels (600 g), geschrapt en grof geraspt
  • snufje zout
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 2 rode uien, fijngesneden
  • 300 g rodekool, gesnipperd
  • 2 limoenen, het sap
  • 1 jalapeno, fijngesneden
  • 15 g koriander, grof gehakt
  • 1 l zonnebloemolie, om in te frituren
  • koolzaadolie (gezonder dan zonnebloem-)
  • zout en peper

VOOR HET DEEG

  • 300 g voorgekookt maismeel
  • snufje zout
  • 1 tl achiote-pasta
  • 325 ml water

BENODIGDHEDEN

  • tortillapers (optioneel)
  • keukenpapier

Vegan Salbutes & Pulled Carrot – Zo maak je het

  • Meng de wortels met het zout en laat 15 minuten staan. Doe de wortels in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Zet opzij.
  • Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de wortels 5 minuten.
  • Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder en de chilivlokken toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal van de warmtebron en zet opzij.
  • Meng voor het salbutesdeeg in een kom het maismeel en het zout.
  • Mix de achiote-pasta met 1 eetlepel water en voeg met de rest van het water al roerend toe. Meng tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in 24 porties van gelijke grootte en rol er balletjes van.
  • Druk een deegballetje tussen twee plastic zakjes plat in een tortillapers of leg het tussen twee plastic zakjes op een plat oppervlak en plet
  • met een koekenpan tot 1 millimeter dik. Herhaal tot het deeg op is.
  • Meng de rode uien, rodekool, het limoensap, de jalapeno en ⅔ van de koriander in een kom.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur. Laat er een klein stukje deeg in vallen om te controleren of de olie heet genoeg is. Dat is het geval als de olie begint te sissen. Frituur de salbutes in porties in 2-3 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot het deeg op is.
  • Beleg de salbutes met rodekool, pulled carrot en de overgebleven koriander en serveer direct.

 

Kookboek ‘De Vega Atlas’ 

De Vega AtlasOntvang dit kookboek gratis!

Word lid van de Vegetariërsbond voor slechts 3,50 per maand, en ontvang ‘De Vega Atlas’ als welkomstgeschenk gratis thuis – naast
4 edities van het lifestyle blad voor vega’s: LekkerVega Magazine.

In De Vega Atlas neemt Isabel Boerdam je mee op wereldreis langs 160 culinaire succesnummers.

 

 

Kook ook

Vega recept Tiroler Gröstl uit de Vega Atlas van Isabel De hippe vegetarier Boerdam

Tiroler Gröstl met portobello-spekjes en gebakken ei

INGREDIËNTEN

Voor 24 salbutes

  • 6 wortels (600 g), geschrapt en grof geraspt
  • snufje zout
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 2 rode uien, fijngesneden
  • 300 g rodekool, gesnipperd
  • 2 limoenen, het sap
  • 1 jalapeno, fijngesneden
  • 15 g koriander, grof gehakt
  • 1 l koolzaadolie, om in te frituren
  • koolzaadolie (gezonder dan zonnebloem-)
  • zout en peper

VOOR HET DEEG

  • 300 g voorgekookt maismeel
  • snufje zout
  • 1 tl achiote-pasta
  • 325 ml water

BENODIGDHEDEN 

  • tortillapers (optioneel)
  • keukenpapier