VEGAN RAMENSALADE ((HIYASHI CHU¯KA)

Recept uit het boek ‘Vegan JapanEasy, van Tim Anderson.

Op een groot deel van de Japanse eilanden zijn de zomers heet en klam, dus dat is geen weer voor noedels, de culinaire vorm van een sauna.

Ramenbars in Japan verkopen meestal iets als deze koude ramensalade, hiyashi chūka, om toch klanten te trekken. De noedels maken er een vullende maaltijd van die toch licht en fris is.

BEREIDING: Circa 30 mins, voor 4 personen

Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schep de cherrytomaten om met de sojasaus,
suiker en sesamolie. Leg ze op een bakplaat en bak de tomaten 20 minuten tot ze een beetje uitgedroogd en bruin zijn. Laat ze afkoelen en schep ze door de saladeblaadjes, komkommer en wortel.

Breng een grote pan water aan de kook. Kook de ramen iets langer dan beetgaar (de noedels worden flink wat steviger als je ze laat afkoelen), giet af en spoel ze heel goed af onder de koude kraan – ze moeten helemaal koud zijn en zo min mogelijk zetmeel bevatten.

Laat goed uitlekken en schep ze in een schaal door de dressing van je keus. Verdeel de noedels over borden of kommen, schenk het restje dressing uit de schaal erover en garneer met de salade, avocado en het sesamzaad.

Kook ook


Vegan Sushi

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 100 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 el sojasaus
  • 2 tl fijne suiker of rietsuiker
  • 1 tl sesamolie
  • 100 g gemengde salade – probeer een mix vanpeperig-mild en knapperig-zacht – ik houd
    bijvoorbeeld van erwtenscheuten en rucola
  • ½ komkommer, in lange dunne repen
  • 2 wortels, in lange dunne repen
  • 4 porties ongekookte ramennoedels
  • 240 ml sesamdressing , verdund met wat
    water en zout of sojasaus, of 240 ml wafudressing
  • 2 avocado’s, in plakjes van ongeveer 3 mm dik
  • paar snufjes sesamzaad