VEGAN PARTY: TIRAMISU

uit het kookboek ‘Vegan Party‘, van Gaz Oakley. 

Als je van dít recept geen feestgevoel krijgt, dan weet ik het ook niet meer! Dit van origine italiaanse dessert past bij uitstek bij de feestdagen. Het is een relatief modern gerecht, dat pas ergens na de jaren ’60 is ontstaan. Tiramisu wordt vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen (hopelijk is het niet nodig). Tiramisu betekent dan ook letterlijk ‘beur mij op’ of ‘maak me blij’. Dat kunnen veel mensen nu hoe dan ook wel even gebruiken en blij word je hiervan zeker!

Gaz was heel blij toen het hem lukte om van deze klassieker een veganistische versie te maken. Het is een ideaal feestdessert, dat extra spectaculair wordt wanneer je het serveert met een sterretje erin.

BEREIDING

Bereidingstijd 60 mins
Voor 6 personen

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een hoge bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier.

Begin met het Moskovische gebak. Doe de amandelmelk, appelciderazijn, vanillepasta en margarine in een pannetje en zet dat op laag vuur. Doe het meel, de suiker en het zout in een grote kom. Wacht tot de margarine is gesmolten. Schenk het melkmengsel bij de droge ingrediënten en spatel ze door elkaar. Doe het beslag in de beklede vorm en strijk het glad.

Zet de vorm in de oven en bak het beslag 12-15 minuten, tot het goudkleurig is en veerkrachtig aanvoelt. Leg het gebak op een rooster om af te koelen.

Klop de kokosroom, roomkaas, cacao en poedersuiker in een grote kom grondig door elkaar. Voeg een paar eetlepels koffie en rum toe en proef. Pas de smaak aan je wensen aan.

Steek 12 rondjes gebak uit die in de dessertcoupes passen. Leg een rondje onder in elk glas, schep daarop een lepel room en leg daarop nog een rondje. Druppel er wat koffie over en schep er nog een laag room op. Garneer elk glas met geschaafde chocolade en enkele koffiebonen. Eet de tiramisu direct op of zet hem maximaal een dag in de koelkast.

Kook ook


Amandeltuiles 

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 6 personen
Koop vooral biologisch!

MOSKOVISCH GEBAK

  • 250 ml amandelmelk
  • 1 eetl. appelciderazijn
  • 1 theel. vanillepasta
  • 50 g veganistische margarine
  • 215 g zelfrijzend bakmeel (of glutenvrij meel)
  • 230 g fijne ruwe rietsuiker
  • 1 snufje zeezout

ROOM

  • 2 blikjes kokosroom à 400 g
  • 170 g veganistische roomkaas
  • 1 eetl. cacao
  • 3 eetl. poedersuiker
  • 120 ml goede koffie, op ijs gebrouwen
  • 4 eetl. rum, of naar smaak

TOPPINGS

  • geraspte pure chocolade mokkaboontjes