SIERLIJKE FILOTAART MET SNIJBIET

Recept uit ‘Vega zónder pakjes & zakjes’ door Karin Luiten.

Is het geen plaatje? Een soort Griekse spanakopita, maar dan met snijbiet en twee soorten kaas in een jas van ultraknapperig filodeeg. De propjes deeg bovenop maken het behalve koket ook nog eens extra krokant. Geen snijbiet in je moestuin? Met spinazie kan het ook.

Filotaart Snijbiet

 

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 1 pak diepvries filodeeg (10 vellen, 225-250 gram)
  • 300 g snijbiet
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 200 g cottage cheese/hüttenkäse
  • 150 g feta
  • 2 eieren
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 handvol dille
  • 1 citroen (alleen schil)
  • 1 tl nigellazaadjes
  • scheut olijfolie 

 

 

‘Sierlijke filotaart met snijbiet’ – Zo maak je het

Klaar in: circa 40 mins (inclusief ontdooien) In de oven: 25 mins

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.
  • Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.
  • Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de afgekoelde snijbiet erdoor.
  • Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.
  • Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± ⅓ deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ⅓). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.
  • Scheur alle overgebleven restjes deeg in stukken en verfrommel die tot propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast ook weer in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.
  • Bak de taart ± 25 minuten onderin in de hete oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.
  • Lekker met: een tomatensalade.TIPS:
    1. Snijbiet doet het fantastisch in de moestuin, die vrolijk gekleurde stengels blijven maar groeien. Maar de betere groenteboer heeft het soms ook.
    2. Geen snijbiet? Vervang door 300 g spinazie en een extra ui. Of met ontdooide diepvriesspinazie. Wel altijd goed uit laten lekken, want daar komt veel meer vocht uit dan bij snijbiet.
    3. Vooraf maken kan prima. Bewaar goed afgedekt met folie (tegen uitdrogen) in de koelkast. Bak wel op het laatste moment, dan is hij het lekkerst.

Kookboek ‘Vega zónder pakjes & zakjes’ 

  • Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega
    Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar ‘iets weglaten’, het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet. ‘Vega zónder pakjes & zakjes‘ is nu overal te koop!
  • Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.

Vega zónder pakjes & zakjes door Karin Luiten

 

Kook ook

Curry Laksa

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 1 pak diepvries filodeeg (10 vellen, 225-250 gram)
  • 300 g snijbiet
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 200 g cottage cheese/hüttenkäse
  • 150 g feta
  • 2 eieren
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 handvol dille
  • 1 citroen (alleen schil)
  • 1 tl nigellazaadjes
  • scheut olijfolie