PUUR NATUURLIJK LEVEN-RECEPT: LUPINEBURGERS MET PORTOBELLOBROODJES

uit het kookboek Puur Natuurlijk Leven‘, van Mirjam Henzen. 

Beheers jezelf! Zet je tanden niet in je boek, maar ga aan de slag en maak deze burgers, zodat je straks samen met leuke mensen of alleen (heel begrijpelijk als je niet wilt delen) ervan kan genieten.

Lupine is een peulvrucht, die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Maar ook B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink.
Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten. Lupine kan in Nederland en de rest van Europa worden geteeld. 

Puur Natuurlijk Levenpuur natuurlijk leven kookboek recept lupine burger

LUPINEBURGERS MET PORTOBELLOBROODJES – BEREIDING

Bereidingstijd 30 minuten
Voor 4 personen

Meng het lijnzaad met heet water in een kommetje met een garde en zet apart.

Doe de portobellomarinade ingrediënten in een ruime kom en meng met een garde. Leg de portobello’s op hun hoedje in de marinade. Schep met een lepel de marinade over de portobello’s en zet apart.

Doe de overige ingrediënten samen met het lijnzaad in de keukenmachine en blend het geheel. Het geeft niet als er kleine stukjes lupinebonen zichtbaar zijn.
Maak een grote bal van het mengsel en de verdeel vervolgens in vier gelijke stukken. Draai vier ballen en maak de burgers door met je hand zachtjes op de bal te drukken totdat een mooie burger vormt.

Verhit een ruime pan en bak de portobello’s samen met de overgebleven marinade op middelmatige temperatuur, ongeveer 3 minuten. Draai ze halverwege om.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoge temperatuur, voeg de burgers en de uien toe aan de pan, zodra de pan goed heet is en bak de burgers en uien in 5-6 minuten gaar op middelmatige temperatuur. Draai de burgers na 3 minuten om.

Haal de portobello’s van de warmtebron en bedek de hoedjes met sesamzaadjes.

Serveer de lupineburger op een portobellobroodje met saus naar keuze, bijvoorbeeld smokey barbecuesaus. Garneer met sla, tomaat, augurk en langzaam gegaarde roze
zoete ui.

Kook ook


Rode Bieten Gnocci 

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 burgers
Koop vooral biologisch!

Lupineburgers:

  • 8 portobello’s
  • 4 el gebroken lijnzaad
  • 6 el heet water
  • 190 g voorgekookte lupinebonen
  • 1 ½ cup (200 g) kikkererwtenmeel
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ tl himalayazout
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl bietenpoeder

Portobellomarinade:

  • ½ cup + 2 el (150 ml) coconut aminos
  • 2 tl kokosbloesemsuiker
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 4 el sesamzaadjes

Overige ingrediënten:

  • sla naar keuze
  • 2 roze zoete uien, in ringen
  • 2-3 zoete tomaten, in plakken
  • 4 augurk sticks
  • saus naar keuze

Variatietip: Een hamburgerbroodje kan je ook vervangen door knapperige ijsbergsla.