PIZZA VOOR WILLEKEURIG WELKE AVOND

uit het kookboek ‘Modern Vegetarisch‘, van Anna Jones.

Dit is geen alledaagse pizza – de bodem is gemaakt van bloemkool, havervlokken en gemalen amandelen en is een krokante, stevige en lekkere basis voor de vullingvan mozzarella, tomaat en venkel.

Ik wil niet doen alsof dit een gewone pizza is en dat je nooit meer een heerlijke margherita op een zuurdesembodem wil eten – dat wil je zeker, omdat die onweerstaanbaar lekker is. Maar een stevige pizzabodem kan net iets te veel zijn voor een doordeweekse avond. Deze bodem is zo simpel en zo gezond dat je hem elke avond van de week met plezier kunt eten. Klinkt raar, smaakt geweldig.

Probeer het eens!

 

BEREIDING

Bereidingstijd circa 30 mins
Voor 1 pizza, voor 2-3 personen

Verhit de oven tot 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Hak de bloemkool in de foodprocessor tot hij een fijne, rijstachtige textuur heeft.

Doe hem in een kom, voeg de gemalen amandelen, havervlokken, oregano, zout en peper toe en meng alles met de hand. Maak een kuiltje in het midden en doe de eieren erin. Meng alles goed en vorm er met de handen een bal van. Het lijkt niet op klassiek pizzadeeg, het is natter en minder stevig.

Vet het bakpapier in met olijfolie, leg de deegbal erop en druk hem met de hand uit tot een ½ cm dikke cirkel die langs de rand iets dikker is. Bak hem in de oven in 20 minuten net goudbruin. Pureer intussen de tomaten met de helft van het basilicum, een flinke snuf zout en peper en een flinke scheut olijfolie. Haal de bodem zodra hij bruin is uit de oven en schakel deze naar 240 °C. Verdeel de tomatensaus erop met daarop mozzarella, bladgroente en geschaafde venkel. Sprenkel er nog wat olie over en bak hem weer 8 minuten in de oven.

Maak de pizza af met de rest van het basilicum, wat olie en wat geraspte pecorino.

Kook ook


Een burger voor echte hongerlappen

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 1 pizza, voor 2-3 personen
Koop vooral biologisch!

  • VOOR DE PIZZABODEM
  • 1 middelgrote bloemkool, in flinke stukken
  • 100 g gemalen amandelen
  • 100 g havervlokken
  • een flinke snuf gedroogde oregano
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 biologische of scharreleieren, losgeklopt
  • olijfolie
  • VOOR DE VULLING
  • blik van 400 g tomatenblokjes
  • flinke bos basilicum
  • 1 bol van 125 g biologische mozzarella
  • 2 flinke handenvol bladgroente (ik gebruik spinazie of rucola)
  • venkelknol, met een dunschiller in plakken geschaafd
  • pecorinokaas, om erover te raspen