PITA’S MET OESTERZWAMMENSHOARMA EN KNOFLOOKSAUS

uit het nieuwe kookboek ‘Vegan voor iedereen‘, van de Groene Meisjes.

Naast zo’n vijftig nieuwe recepten vind je in Vegan voor iedereen ook de top-10 Groene Meisjes-favorieten. Linzensoep natuurlijk, maar ook risotto met paddenstoelen, gnocchi uit de oven, taco’s met jackfruit, chocolademousse en American cookies. Alles van ontbijtjes, soepen en ovenschotels tot nagerechten, drankjes en de lekkerste tussendoortjes. Voor de vele vegan fans, flexitariërs, groentelovers, nieuwsgierige beginners en iedereen met vegan familie of vrienden.

Wist je dat oesterzwammen gewoon het hele jaar door uit Nederland verkijgbaar zijn? Door de hartige umami smaak is het een ideaal ingrediënt voor veel vega(n) gerechten.

Als je net als ik een liefhebber van (veel) saus bent, dan is dat eigenlijk al reden genoeg om dit recept te maken. En als je dan toch bezig bent, zou ik je zeker aanraden om de shoarma van oesterzwammen erbij te maken. Ik ben iedere keer weer verbaasd hoe oesterzwammen in een ‘vleesachtig’ product veranderen als je ze marineert en bakt.

Foto: © Aline Bouma

pita met oesterzwammen shoarma is een vegan recept op lekkervega.nl

vegan voor iedereen vega recepten op lekkervega.nl

BEREIDING

15 mins, voor 2 porties

  • Marineer eerst de oesterzwammen. Doe de reepjes in een kom, besprenkel met olijfolie en strooi de shoarmakruiden erover. Schep goed door, zodat de kruiden goed verdeeld worden. Zet apart.
  • Roer alle ingredienten voor de knoflooksaus door elkaar in een kommetje. Zet apart.
  • Bak de pita’s af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen samen met de uienringen 5 minuten.
  • Snijd de pita’s doormidden en vul deze met (veel!) saus, bladspinazie en het oesterzwammen-uienmengsel. Vooruit, doe er nog wat extra saus op. Wees nooit te zuinig met saus…

Kook ook

Pita met falafel vegetarisch
Pita met falafel

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 2 porties
Koop vooral biologisch

  • 250 g oesterzwammen, in reepjes

  • 1 eetl. olijfolie

  • 1 flinke eetl. shoarmakruiden

  • 2 pita’s

  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen

  • 50 g verse bladspinazie voor de knoflooksaus

  • 3 eetl. vegan mayonaise

  • 2 eetl. ongezoete soja-yoghurt

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 2 theel. citroensap

  • 5 g verse bieslook, in kleine stukjes geknipt