JACKFRUIT GORDITA’S MET RODE MOLE-SAUS, BONEN EN AVOCADO-DIP

uit het kookboek ‘Jackfruit‘, van Jessica Lek.

Jackfruit is dé plantaardige vleesvervanger van dit moment. De jonge, tropische vrucht is neutraal van smaak en vlezig van structuur. Ideaal is om mee te koken. ‘Pulled jackfruit’ is inmiddels het meest bekende recept met deze vezelrijke vrucht, maar je kunt er zoveel meer mee maken. In het kookboek ‘Jackfruit’ vind je meer dan 30 verrassende en toegankelijke recepten. Van snack tot lunch. En van voor- tot hoofdgerecht.

Je kunt de tropische vrucht op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. In dit vegan recept gebruik je de jonge variant, omdat deze neutraal van smaak is en een vlezige structuur heeft. Jackfruit is glutenvrij en 100% plantaardig.

BEREIDING

Bereidingstijd 40 mins (plus 30 mins marineren)
Voor 4 personen

Maak de rode molesaus:
Verwarm de oven voor tot 175 °C. Rooster de amandelen in dehete oven tot ze beginnen te geuren, in zo’n 3 tot 4 minuten, en laat iets afkoelen. Maal ze in de keukenmachine met de stukjes chipotlepeper, tomatenpuree, agavesiroop, sinaasappelsap, olie en tamari tot een gladde saus. Roer er de overige kruiden door.

Maak eventueel iets dunner met een mengsel van 2 tot 3 eetlepels olijfolie met een scheutje water. Snijd de jackfruit in reepjes. Meng in een grote kom met de rode molesaus en laat minimaal 30 minuten marineren.

Kook ondertussen de maïskolven in kokend water met zout gaar, laat afkoelen en snijd de korrels los. Verhit de olie in een hapjespan en fruit er op matig vuur de ui en knoflook in. Voeg er de steranijs, kruidnagels, komijn en asafoetida aan toe. Schep er na een paar minuten de jackfruit met aanhangende saus door. Bak op middelhoog vuur zo’n 10 minuten en roer er de stukjes abrikoos en bonen door. Blus af met de warme bouillon en breng opnieuw aan de kook. Laat op laag vuur pruttelen tot de bonen van binnen warm zijn. Haal de pan van het vuur. Voeg naar smaak chipotlepoeder toe en roer er de koriander doorheen.

Verwarm de gordita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pureer de avocado met 1 eetlepel limoensap, groene Tabasco en yoghurt met een staafmixer. Verdun de saus eventueel met water. Snijd de ananas flinterdun op een mandoline of met een scherp mes. Besprenkel met de rest van het limoensap. Beleg de gordita’s met de jackfruit en schenk er een deel van de avocadosaus op. Garneer met de maïs, ananas en jalapeñoringen.

Tip: Lekker met vegan zure room en een paar scheutjes sweet chilisaus.

 

Kook ook


HIGH PROTEIN VEGAN PAD THAI

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 1 blikje jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 maïskolven
  • zout
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knofl ook, gepeld en fijngehakt
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 2 el komijnzaad, gekneusd
  • mespunt asafoetida (duivelsdrek;toko of online)
  • 50 g abrikozen (ongezwaveld), grofgehakt
  • 1 blikje zwarte bonen (à 400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 100 ml warme groentebouillon
  • 1 tl chipotlepoeder (gemalen chipotlepepers)
  • 1 bosje koriander, grofgehakt
  • 12 gordita’s (mini-tortillawraps)
  • 1 avocado, schoongemaakt
  • 3 el limoensap + extra
  • 1 el groene Tabasco
  • 4 el yoghurt
  • 1 dikke plak ananas, geschild
  •  1 jalapeñopeper, in ringen, ter garnering
  • 125 ml vegan zure room, om erbij te serveren
    (optioneel)
  • 1 flesje sweet chilisaus, om erbij te serveren el plantaardige olie
  • RODE MOLE-SAUS
  • 50 g blanke amandelen
  • 2 chipotlepepers in adobosaus, grofgehakt
  • 4 el tomatenpuree
  • 2 el gedroogde cranberries
  • 2 el donkere agavesiroop
  • 3 el sinaasappelsap
  • 2 el plantaardige olie + extra
  • 1 el tamari
  • 1 tl piment
  • 1 tl kaneel
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el cacaopoeder