VEGAN PARTY: HAPJES VAN GEROOKTE ‘ZALM’ MET ‘ROOMKAAS’, KAPPERTJES EN DILLE

uit het kookboek ‘Vegan Party‘, van Gaz Oakley. 

De Allerhande Kersteditie staat bol van de kerstrecepten, waarvan vooral veel met vis en vlees. Wij inspireren je voor een Lekker Vega Kerst! Dit recept is een prachtige vegan variant op het voorgerecht/hapje ‘Tompouce van avocadomousse en gerookte zalm’ op pag. 24 van Allerhande. En we hebben ter inpiratie zelfs een volledig plantaardig drie gangen menu voor je opgesteld, met twee keuzes voor iedere gang. Vier een Lekker Vega Kerst!

Nori is het geheim van dit perfecte partyhapje. De wortel wordt 24 uur gemarineerd zodat alle rooksmaken volledig worden opgenomen.

BEREIDING

Bereidingstijd 20 mins

Breng alle ingrediënten voor de ‘zalm’ behalve de winterwortels in een middelgrote pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten trekken.

Schil ondertussen met een dunschiller lange linten van de winterwortels. Leg ze in een grote hittebestendige kom.

Schenk de hete bouillon door een zeef rechtstreeks over de wortellinten. Hierdoor zullen ze een klein beetje gaar worden. Wacht tot alles is afgekoeld en dek de kom af met plasticfolie of verdeel het mengsel over gesteriliseerde potten. Zet het minstens een dag (tot maximaal zeven dagen) in de koelkast. De bouillon dient als marinade.

Week de cashewnoten 15 minuten in kokend water. Giet het water af en doe de noten met de overige ‘roomkaas’-ingrediënten in een blender. Maal alles op de intervalstand glad en gebruik de room meteen of bewaar hem 3-4 dagen in de koelkast.

Serveren: besmeer de stukjes geroosterd brood royaal met de ‘roomkaas’, leg de uitgelekte gerookte ‘zalm’ erop en verdeel de citroen, kappertjes en dille erover

Kook ook


Geroosterde aubergine | Ful Medames | Gele tomaat | Krokante Pitachips

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop vooral biologisch!

GEROOKTE ‘ZALM’

  • 440 ml groentebouillon
  • 1 eetl. misopasta
  • 3 eetl. gerookte-paprikapoeder
  • 1 groot vel nori
  • 2 eetl. ahornsiroop
  • 2 eetl. gerookt zeezout (of gewoon zeezout)
  • sap van 1 citroen
  • 5 grote winterwortels, geschild

‘ROOMKAAS’

  • 125 g rauwe cashewnoten
  • 2 eetl. Citroensap
  • 1 snufje zeezout en witte peper
  • 1 eetl. edelgist
  • 110 ml gefilterd water

SERVEREN

  • 6 sneetjes geroosterd roggebrood (of glutenvrij brood),
  • in stukjes gesneden plakjes citroen
  • 3 eetl. Kappertjes
  • 1 handje verse dille