GROENE POWERBOWL

Recept uit het boek ‘Vanavond Vegan‘ van Angela Liddon. Het beste uit de plantaardige keuken van Oh She Glows!

Als ik ooit nog eens een vegan restaurant begin, komt dit gerecht absoluut op de kaart te staan. Tot het zover is maak ik het gewoon voor mijn gezin. En nog eens en nog eens … Het leuke is dat je er allerlei varianten van kunt maken, gewoon met de groenten die je in huis hebt. Als ik deze bowl voor vrienden of familie maak regent het altijd complimentjes! Ik gebruik er bij voorkeur Yukon Gold-aardappelen voor, die ik samen met de broccoli laat roosteren tot ze knapperig zijn (en de broccoli zelfs iets verkoold is). Ik geef er quinoa bij en mijn grote favoriet Bam! Broccolipesto. -Angela Liddon-

De krokante pompoenpitten, supergezond hennepzaad en romige avocado maken je bowl compleet!

BEREIDING: 30 mins Totale tijd 50 mins

Voor 4 grote kommen

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een extra grote bakplaat (38 bij 53 cm) of twee kleinere bakplaten met bakpapier.

2. Leg de stukjes broccoli en aardappel op de bakplaat. Sprenkel de olie eroverheen, alle stukjes moeten een oliejasje hebben(zelf wrijf ik de olie met mijn vingers door de stukjes broccoli). Verdeel alle stukjes gelijkmatig in één enkele laag over de bakplaat en strooi er flink wat zout en peper over

3. Rooster de aardappelen en broccoli 15 minuten, haal de bakplaat uit de oven, keer de stukjes om en rooster ze nog eens 10-20 minuten, tot de aardappelen en broccoli gaar en goudbruin zijn, met hier en daar een schroeiplekje.

4. Breng in de tussentijd in een grote pan (4-5 liter) het water met de quinoa op hoog vuur aan de kook en zet dan het vuur meteen lager. Leg een goed sluitend deksel op de pan en laat de quinoa 12-14 minuten zachtjes doorkoken tot het water is opgenomen en de quinoa pluizig zacht is geworden. Neem de
pan van het vuur, roer de quinoa met een vork los en doe het deksel weer op de pan om de quinoa warm te houden.

5. Terwijl de groenten en quinoa garen heb jij tijd om de Bam! Broccolipesto te maken.

6. Doe het citroensap en ½ theelepel zout bij de quinoa en roer er daarna de geroosterde groenten door.

7. Neem vier grote ondiepe kommen en verdeel hierover het quinoamengsel. Schep er een paar lekkere lepels pesto op en garneer elke kom met 1 eetlepel pompoenpitten, 2 theelepels hennepzaad, een kwart van de bosuitjes en een kwart van de avocado. Voeg tot slot eventueel zout, peper en een scheutje
citroensap toe. Serveer de bowls warm.

Kook ook


Fluwelige kikkererwten alfredo met champignons

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 grote kommen
Koop vooral biologisch!

  • 1 kleine stronk broccoli, in roosjes van ongeveer 2,5 cm (210 g)
  • 3 grote aardappelen, liefst Yukon Gold,in blokjes van 1 cm (420 g)*
  • 1½ el extra vergine olijfolie
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 185 g ongekookte quinoa
  • 300 ml water
  • 300 g Bam! Broccolipesto
  • 2 el versgeperst citroensap, zo nodig meer
  • 4 el (40 g) geroosterde gezouten pompoenpitten
  • 2 el plus 2 tl hennepzaad
  • 5 flinke bosuitjes (105 g), in dunne ringetjes
  • 1 grote (240 g) of 2 middelgrote (in totaal 400 g) rijpe avocado’s, zonder pit en in stukjes

BEWAREN
Je kunt dit gerecht (luchtdicht
verpakt) tot 4 dagen in de koelkast
bewaren. Je kunt het in een grote
koekenpan met een drupje olie
opwarmen, maar koud is het ook zalig.

TIP
* Andere stevige, vastkokende
aardappelen zijn ook prima. Nieuwe
aardappelen hoef je niet te schillen.

VOOR MEER GLOW
Voor meer plantaardige eiwitten voeg
je peulvruchten toe, bijvoorbeeld
kikkererwten, adukibonen, witte
bonen, kidneybonen of linzen
(bijvoorbeeld groene Franse linzen,
om in de groene sfeer te blijven).

MAAK HET VAN TEVOREN
Je kunt de pesto en de quinoa tot
2 dagen van tevoren maken en
afgesloten in de koelkast bewaren
(niet bij elkaar).