GRIEKSE VEGAN KOFTA

door Kirsten Bloemen aka @GeenBlaadjeSla

“Ik ben echt dol op dit gerechtje! Gekruide balletjes, wat groenten in een topsaus, pastaatje of rijst erbij; helemaal lekker. Veel meer woorden kan ik er eigenlijk ook niet aan vuilmaken, zou het gewoon proberen. 🙂 “

Bereiding

Bereidingstijd: 35 minuten

  • Kruid het gehakt royaal met de aangegeven kruiden (uit de losse pols, maar je kunt per kruid 1 goede theelepel aanhouden – behalve van de nootmuskaat, dat hoeft maar een snuf te zijn),
  • pers een teentje knoflook uit,
    en schud er paneermeel overheen.
  • Meng alles door goed te kneden.
  • Draai balletjes van het gehakt en bak deze aan alle kanten mooi bruin. Gebruik hiervoor wel een pan met een goede anti-aanbaklaag, anders blijven ze aan de bodem plakken.
  • Snij ondertussen de courgette en aubergine in blokjes en snipper de ui.
  • Pak een ruime pan erbij en bak hierin de ui een minuut.
  • Daarna mogen de courgette en aubergine erbij en mag je 2 tenen knoflook uitpersen.

Bak dit zo’n 4 minuten.

  • Zet een pan met water op en kook de rijst of pasta zoals aangegeven staat op de verpakking.
  • Gooi de balletjes bij de groenten en doe er dan de tomatenblokjes en gezeefde tomaten bij.
  • Kruid het geheel met peper, oregano, paprikapoeder en een snufje kaneel en laat 10 minuten pruttelen.
  • Proef na die 10 minuten of je saus nog wat gekruid mag worden. Zo niet, ben je klaar. Serveer je kofta met de rijst en smullen maar.

Of volg gewoon deze video:

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 400 gram rijst
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • Oregano
  • Kaneel
  • Olijfolie of vegan bakboter

VOOR DE BALLETJES

  • 1 bakje Naturli gehakt (AH)
  • 1 teentje knoflook
  • Paneermeel
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Paprikapoeder
  • Uienpoeder
  • Koriander
  • Chilipoeder

BENODIGDHEDEN 

  • Een schaal of diep bord waar het gehakt in gekruid kan worden,
  • een groot bord waar de gedraaide balletjes op kunnen,
  • een ruime pan met een goede anti-aanbaklaag om de balletjes in te bakken,
  • een pan om de rijst in te koken,
  • knoflookpers,
  • snijplank,
  • mes
  • twee houten roerlepels.

NATAFELEN MET KIRSTEN

Na deze kofta vol vakantieherinneringen, tafelen we natuurlijk graag even na met Kirsten… Ze geeft je o.a. tips hoe je als vegan het festivalseizoen overleeft 😉

MEER OVER KIRSTEN

Volg Kirsten Bloemen op haar Instagram