GEROOSTERDE GERMARINEERDE TOFOE MET BROCCOLI

Recept uit het boek ‘Green, van Elly Pear.

Ik heb ontdekt dat geroosterde tofoe veel geschikter is om in de koelkast te bewaren en in je lunchtrommel mee te nemen, dan gebakken tofoe. Als je hem dan ook nog eens vooraf hebt gemarineerd, wordt het helemaal smullen.

De geur die tijdens het roosteren uit de oven komt, is fantastisch. Heb geduld, want tijdens het afkoelen krijgt de tofoe een textuur die zijn weerga niet kent. Eet je de geroosterde tofoe liever niet koud, wok hem dan eerst weer kort op hoog vuur. Serveer er eventueel nog meer groenten bij en rijst of noedels voor een verrukkelijke eenvoudige lunch of hoofdmaaltijd.

BEREIDING: Circa 30 mins + marineren voor 2-4 personen

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom door elkaar en zet hem apart. Laat de tofoe uitlekken, wikkel hem in enkele vellen keukenpapier of in een schone theedoek en knijp zachtjes het vocht eruit. Wikkel de tofoe in nog meer keukenpapier of een droog deel van de theedoek, leg hem op het aanrecht en zet er een bord of plankje en iets zwaars op om er nog meer vocht uit te persen. Laat alles 30 minuten staan.

Verwijder het keukenpapier of de theedoek en snijd de tofoe in acht gelijke plakken. Leg ze in de marinade en laat ze ten minste 30 minuten, maar liever een hele nacht, marineren.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de plakken tofoe op een met bakpapier beklede bakplaat. Lepel de helft van de marinade over de plakken en rooster ze in de hete oven. Draai de tofoe na 15 minuten om, voeg de broccoli toe en schenk de rest van de marinade erover. Rooster alles nog 15 minuten, tot zowel de tofoe als de broccoli aan de randen wat verkleuren.

Deze tofoe blijft in een luchtdichte doos in de koelkast tot 3 dagen goed. Strooi er voor het serveren nog wat sesam-zaad over.

Kook ook


Kokosrijst met gegrilde groenten en gekarameliseerde hazelnoten

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 2-4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 200 g (extra) stevige tofoe
  • 1 broccoli, in roosjes, de stronk geschild en in plakjes of blokjes van ½ cm
  • 1 tl sesamzaad
    Voor de marinade
  • 60 ml donkere sojasaus
  • 60 ml rijstwijnazijn
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el geraspte verse gemberwortel
  • 2 tl sriracha
  • 2 tl sesamolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes