FATTEH MET CHAMPIGNONS EN AUBERGINE

Recept uit ‘Vega zónder pakjes & zakjes’ door Karin Luiten.

“Een grote hit bij ons thuis is al jaren de fatteh van Nigella Lawson. Zij noemt het zelf ‘een soort Midden-Oosterse nacho’s’, met gehakt, aubergine en yoghurtsaus. Dat gehakt werd bij mij champignons, en sindsdien is het succes alleen maar groter”.

Fatteh

 

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

Champignon-auberginesaus:

  • 500 g kastanjechampignons
  • 1 aubergine
  • 1 grote ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • wat chilivlokken (molentje)
  • scheut olijfolie
  • zout & peper uit de molen

Yoghurtsaus:

  • 400 g Turkse yoghurt
  • 60 g (± 4 el) tahin
  • 2 el vers citroensap
  • 1 uitgeperste knoflookteen

Plus:

  • 4 platbroden (of pitabroodjes)
  • 25 g pijnboompitten
  • ½ granaatappel
  • verse munt

 

 

 

 

‘Fatteh met champignons en aubergine’ – Zo maak je het

Bereideb: 30 minuten, in de pan: 15 minuten
voor 4 personen
voorgerecht/hoofdgerecht
vegetarisch

  • Oven voorverwarmen op oven 180 °C. Haal de yoghurt vast uit de koelkast.
  • Champignon-auberginesaus:Snipper de ui en fruit 5 minuten in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie. Snij intussen de aubergine in miniblokjes. Voeg toe en laat op iets hoger vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten bakken.
  • Hak intussen de champignons in stukjes, voeg toe en bak ook weer 5 minuten tot ze bruin en zacht zijn.
  • Voeg tomatenpuree, komijn, koriander en chilivlokken toe en bak even mee. Voeg 100 ml heet water toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Proef op zout en peper.
  • De rest: Knip intussen het brood met een schaar in driehoekjes (denk: nachochips), spreid uit over een bakplaat en bak in de oven mooi knapperig en lichtbruin in ± 10 minuten.
  • Klop alle ingrediënten voor de yoghurtsaus in een kom door elkaar.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie in een koekenpan.
  • Peuter/mep de granaatappelpitjes los. Snij de munt in reepjes.

Kookboek ‘Vega zónder pakjes & zakjes’ 

  • Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega
    Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar ‘iets weglaten’, het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet. ‘Vega zónder pakjes & zakjes‘ is nu overal te koop!
  • Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.

Vega zónder pakjes & zakjes door Karin Luiten

 

Kook ook

Curry Laksa

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

Champignon-auberginesaus:

  • 500 g kastanjechampignons
  • 1 aubergine
  • 1 grote ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • wat chilivlokken (molentje)
  • scheut olijfolie
  • zout & peper uit de molen

Yoghurtsaus:

  • 400 g Turkse yoghurt
  • 60 g (± 4 el) tahin
  • 2 el vers citroensap
  • 1 uitgeperste knoflookteen

Plus:

  • 4 platbroden (of pitabroodjes)
  • 25 g pijnboompitten
  • ½ granaatappel
  • verse munt