EXTRA HETE SHAKSHUKA

uit het kookboek ‘Verrukkelijk Vegetarisch‘, van Tanja Dusy. 

Shakshouka of shakshuka is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. 

Dit gerecht is van oorsprong een vleesgerecht, maar joodse gemeenschappen maakten vegetarische varianten van Shakshuka. Tunesische Joden stonden bekend om het bereiden van pittige versies van shakshouka met ei. (Het recept is eenvoudig te veganizen door het ei weg te laten of te vervangen met een ander ingrediënt naar smaak) In Israël is shakshouka populair als avondgerecht voor de winter. Aan deze pittige variant kun je je zeker opwarmen!

Shaksuka

 

SHAKSHUKA – BEREIDING

Bereidingstijd: 30 tot 40 minuten
Voor 2-4 personen

1 Pel ui en knoflook en snijd ze beide klein. Was de paprika’s, snijd
ze in de lengte in kwarten en maak ze schoon. Snijd ze dwars in
korte, dunne reepjes.

2 Verhit de olie in een koekenpan met hoge rand en antiaanbaklaag.
Bak hierin ui en paprika 5 minuten aan op een gemiddelde
temperatuur tot de stukjes ui goudgeel zijn. Voeg tegen het eind
de knoflook toe en bak die even mee. Roer er tomatenpuree
door en bak die even mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en
kruid met zout, peper, 1/2 theelepel harissa, pimentón de la vera,
komijnpoeder en oregano. Laat dit zonder deksel op een gemiddelde
temperatuur in ongeveer 25 minuten inkoken tot een lobbige
saus en roer intussen af en toe.

3 Breng de tomatensaus op smaak met 2-3 snufjes suiker en, als
je het scherper wilt, nog wat harissa (ca. 1/2 theelepel). Roer de
helft van de koriander erdoor. Maak dan met een lepel 2 of 4
kuiltjes in de tomatensaus. Breek de eieren een voor een en laat
elk ei voorzichtig in een kuiltje glijden. Strooi er een beetje zout
en peper op. Laat de shakshuka nog 10-12 minuten garen op
een lage tot gemiddelde temperatuur tot het eiwit is gestold.
Serveer met de rest van de koriander en liefst met plat brood of
Turkse sesamringen.

Kook ook


Gevulde auberginerolletjes in kokos-dal met kerrie.

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 2-4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 g vulgewicht)
  • Zout – peper
  • 1 tl harissa
  • 1/2 tl pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder)
  • 3/4 tl komijnpoeder
  • 1/3 tl gedroogde oregano
  • Ruwe rietsuiker
  • 3 el fijngehakte koriander
  • 2-4 eieren (maat M; afhankelijk van
    het aantal personen)