EEN BURGER VOOR ECHTE HONGERLAPPEN

uit het kookboek ‘Modern Vegetarisch‘, van Anna Jones

Ik heb met vele recepten geëxperimenteerd voor ik definitief koos voor dit: sommige met heel veel frisse kruiden en geraspte groenten, andere met eiwitrijketahoe; ze waren allemaal heerlijk, maar ik wil een burger met een volle, heerlijke smaak, smakelijk en complex, en dus werd het deze.Ik gebruik hiervoor bruine rijst, maar alle gekookte granen zijn geschikt; quinoa, parelgort en farro zijn hierin allemaal lekker.

Ik maak graag snelle komkommerpickle om deze burger mee te beleggen. Snijd een kwart komkommer in dunne schijfjes en doe ze in een kom met een snuf zout, een beetje honing en een flinke eetlepel wittewijnazijn, kneed alles kort door elkaar en laat intrekken terwijl u de burgers vult. Een snelle zelfgemaakte picklevoor elke dag, die lekkerder is dan een augurk.

 

BEREIDING

Bereidingstijd circa 15 mins
Voor 4 personen

Zet een grote pan op halfhoog vuur en voeg een scheut olie toe. Voeg als de pan goed heet is de paddestoelen en tijm toe met zout en peper naar smaak. Bak allesop halfhoog vuur tot de paddestoelen uitgedroogd en lichtbruin zijn, zet ze opzij en laat ze koud worden.

Giet de witte bonen af en doe ze in een keukenmachine met de dadels, knoflook, peterselie, tahin en sojasaus. Pulse alles tot een glad mengsel, doe het in een komen voeg de rijst, broodkruim, citroenrasp en afgekoelde paddestoelen toe. Meng alles goed en laat het 10 minuten in de koelkast opstijven.

Kook ook

puur natuurlijk leven kookboek recept lupine burger
LUPINEBURGERS MET PORTOBELLOBROODJES

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen (voor 8 burgers)
Koop vooral biologisch!

  • olijfolie
  •  6 grote portobellopaddestoelen, in grove stukjes gehakt
  • de blaadjes van enkele takjes tijm
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 blik van 400 g witte bonen (of cannellini), uitgelekt
  • 4 dikke medjooldadels, ontpit
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • een bosje peterselie, fijngesneden
  • 2 eetl. tahin
  • 2 eetl. sojasaus of tamari
  • 200 g gekookte en afgekoelde bruine rijst (100 g rauw gewicht)
  • 50 g broodkruim of havervlokken
  • geraspte schil van 1 citroen zonder waslaag
  • OPDIENEN MET
  • 1-2 avocado’s, gepeld, in plakken
  • tomatenrelish of ketchup
  • ingemaakte komkommer (zie beschrijving links)
  • een paar handenvol spinazie
  • 8 hamburgerbroodjes met zaadjes (ik gebruik volkorenbroodjes)