COZY WINTER COUCHPOTATO BOWL

uit het kookboek ‘Verrukkelijk Vegetarisch‘, van Tanja Dusy. 

Een superbowl om op te lepelen! 

Deze bowl zit vol met winterse ingrediënten, heerlijk om je aan te verwarmen. ‘Potato’ zit niet in dit recept, de bowl is op basis van zilvervlies- of speltrijst, net wat je lekker vindt. In de luie modus en lepelen maar…Kijk wel uit dat je geen couchpotato wordt!

COZY WINTER COUCHPOTATO BOWL – BEREIDING

Bereidingstijd: 30 tot 40 minuten 
Voor 2 personen

1 Laat de pompoenpitten voor de saus een nacht in een ruime
hoeveelheid water weken. Giet ze de volgende dag af in een
zeef. Spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken. Was de
takjes peterselie en schud ze droog. Trek de blaadjes eraf en hak
ze grof. Pel het halve teentje knoflook en schil de gember en hak
beide grof. Pureer beide met peterselie, pompoenpitten, azijn,
citroensap, olie en mosterd fijn met de staafmixer. Voeg 5-7 eetlepels
water toe tot er een lobbige saus is ontstaan. Strooi er
zout en peper in.

2 Verwarm intussen de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Maak de bietjes schoon en schil ze (draag huishoudhandschoenen).
Snijd ze in de lengte in kwarten. Pel het teentje knoflook
en snijd het in plakjes. Vermeng die met de bietjes en de
olie in een kleine vuurvaste vorm en strooi er zout en peper over.
Bak ze 35-40 minuten in de hete oven en roer ze halverwege de
baktijd om.

3 Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster de pecannoten en pompoenpitten in een droge
koekenpan en hak ze grof. Laat de artisjokharten uitlekken en
snijd ze in de lengte doormidden. Schrap de wortelen en schaaf
ze met de dunschiller in de lengte in dunne repen. Was de boerenkoolbladeren
en schud ze droog. Scheur ze in hapklare stukjes.
Schil de sinaasappel inclusief het witte vel. Snijd het vruchtvlees
dwars in dunne plakjes. Snijd de avocado doormidden en
verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en snijd het
dwars in partjes. Vermeng die direct met citroensap.

4 Verdeel de rijst over twee schaaltjes en leg daar boerenkool,
wortel, avocado, sinaasappel, artisjok en warme bietjes op. Bedruppel
alles met de saus en strooi de gehakte pecannoten en
pompoenpitten erover.1 Doe rijst, bouillon en 200 milliliter water in een pan. Schil de
gember, snijd hem fijn en voeg hem toe. Breng alles langzaam
aan de kook. Verlaag de temperatuur dan direct en laat de rijst
30-45 minuten garen op een lage tot gemiddelde temperatuur.
Roer intussen af en toe stevig.

Kook ook


Cheesy polentafrietjes 

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 2 personen
Koop vooral biologisch!

VOOR DE SAUS

  • 70 g pompoenpitten
  • 1/3 bosje peterselie
  • 1/2 teentje knoflook
  • 10 g verse gember
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 scheutjes citroensap
  • 2 el pompoenpitolie
  • 1 1/2 tl (pittige) mosterd
  • Zout – peper

VOOR DE BOWL

  • 4 kleine gekleurde bietjes (geel,
    rood, gestreept)
  • 1/2 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • Zout – peper
  • 125 g zilvervlies- of speltrijst in
    kookzakje
  • 3 el pecannoten
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 blik in azijn ingelegde artisjokharten
    (ca. 180 g)
  • 3 kleine, gekleurde wortelen (geel,
    rood, oranje)
  • 100 g zachte boerenkoolbladeren
  • 1 (bloed)sinaasappel
  • 1 avocado
  • 1 tl citroensap