BROODJE PULLED JACKFRUIT
Recept uit ‘Vega zónder pakjes & zakjes’ door Karin Luiten.
Jackfruit is mirakels spul: een tropische vrucht die tegenwoordig in elke supermarkt verkocht wordt in blik. Het smaakt feitelijk nergens naar, maar heeft een grappige draadjesvleesstructuur en kan elke smaak opnemen die je maar wilt. Ideaal voor een kruidig broodje fake pulled pork. Heerlijk in combi met zelfgemaakte barbecuesaus: een diep bevredigende saus die zoet en zuur combineert met pit en rokerigheid. En dat in een oersimpele uitvoering, gewoon met ketchup en wat spulletjes uit de voorraadkast.
INGREDIËNTEN
Voor 4 personen
Nodig:
- 2 blikken (pulled) young jackfruit
- 4 (brioche)broodjes
Barbecuesaus:
- 250 g tomatenketchup
- 3 el Japanse sojasaus
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 el dijonmosterd
- 2 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 1 scheutje tabasco
Marinade:
- 2 knoflooktenen (uit de knijper)
- 2 tl sambal
- 1 el gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 2 el olijfolie
- zout & peper uit de molen
Rodekoolslaw:
- 150 gram fijn gesneden rode kool
- 1 zure appel
- 1 limoen
- 1 el maple syrup
- 1 takje munt
‘Broodje pulled jackfruit’ – Zo maak je het
Klaar in: 10 min,
in de oven: 30 min,
wachten (marineren): 15 min
- Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
- Barbecuesaus: Doe alle ingrediënten in een steelpan. Breng al roerend aan de kook. Laat op een sudderpitje onder een deksel 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg vooral naar eigen smaak extra zoet, zuur, zout of pit toe. Laat afkoelen, de saus dikt dan ook nog wat in. Te dik? Drupje water erdoor. Blijft weken houdbaar in de koelkast.
- Meng de marinade in een grote kom met 100 ml van de barbecuesaus.
- Spoel het jackfruit goed af onder de kraan in een vergiet en laat uitlekken. Trek met je vingers (of twee vorken) uit elkaar tot het lijkt op draadjesvlees.
- Schep door de marinade en laat 15 minuten (of langer) staan.
- Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat of braadslee en rooster 30 minuten in de oven. Dit kan ook al van tevoren.
- Kool: Doe de rode kool in een kom, bestrooi royaal met zout en masseer/knijp/duw met beide handen een paar minuten tot de kool vanzelf zachter wordt.
- Pers de limoen uit, meng met maple syrup en peper. Rasp de appel. Hak de munt fijn. Meng kool, appel, saus en munt door elkaar.
- Warm de jackfruit eventueel kort op in de magnetron, of warm wat barbecuesaus op in een steelpan en schep de jackfruit daar doorheen.
- Serveren: Schep 4 broodjes lekker vol, garneer met rode kool.TIPS:
- Barbecuesaus: Zet de steelpan op de weegschaal en begin met het afwegen van de hoeveelheid tomatenketchup. Dat scheelt een hoop geklieder.
- Gebruik hiervoor beslist gerookt paprikapoeder, geen gewoon.
- Verwarm de opengesneden broodjes eerst even in de oven.
- Variant: eet in taco’s (of tacobakjes).
Kookboek ‘Vega zónder pakjes & zakjes’
- Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega
Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar ‘iets weglaten’, het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet. ‘Vega zónder pakjes & zakjes‘ is nu overal te koop! - Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.
Kook ook
INGREDIËNTEN
Voor 4 personen
Nodig:
- 2 blikken (pulled) young jackfruit
- 4 (brioche)broodjes
Barbecuesaus:
- 250 g tomatenketchup
- 3 el Japanse sojasaus
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 el dijonmosterd
- 2 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 1 scheutje tabasco
Marinade:
- 2 knoflooktenen (uit de knijper)
- 2 tl sambal
- 1 el gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 2 el olijfolie
- zout & peper uit de molen
Rodekoolslaw:
- 150 gram fijn gesneden rode kool
- 1 zure appel
- 1 limoen
- 1 el maple syrup
- 1 takje munt