BAGEL MET WORTEL-‘LOX’

Recept uit ‘Vegan Party Food‘ door Jason Tjon Affo.

In het kleurrijke ‘Vegan party food’ vind je de lekkerste en origineelste vegan gerechten en hapjes om te serveren op feestjes. Jason Tjon Affo heeft in dit boek veganistische recepten ontwikkelt voor elke gelegenheid. Verwen je geliefde met roze risotto tijdens een romantische date night, maak bij een brunch indruk op je vrienden met matchatompoucen en serveer zoetzure tempésticks als party food op je verjaardagsfeestje. Uiteraard ontbreken ook de cocktailrecepten en ultieme hangover-gerechten niet. Met wie ga jij je feestje vieren? ‘Vegan party food’ is het vervolg op het succesvolle ‘Vegan soul food’.

Toen ik deze wortel-‘lox’ een paar jaar geleden voor het eerst uitprobeerde, was ik meteen verkocht. Hij lijkt qua smaak en textuur op de gerookte zalm die ik als kind elke zondag met mijn familie at. Verras je gasten – en jezelf – met de vele mogelijkheden van wortel.

Vegan bagel met wortel lox

Vegan Party Food

 

Berijdingstijd: 3 uur

BEREIDINGSWIJZE

1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Strooi de helft van het zout in de ovenschaal en leg hier de winterpenen op. Bedek de penen met de rest van het zout en rooster ze 45 minuten. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

2. Haal de penen uit het zout en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in dunne plakjes en doe ze in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. Laat het geheel minimaal 3 uur marineren.

3. Serveer op een bagel met vegan roomkaas, dille, rode ui en kappertjes.

TIP Als je net als ik van pittig houdt, aarzel dan niet om een madame-jeanette aan de marinade toe te voegen

Kook ook

Vegan Masala
Vegan Masala Onion Bhaji

Enjoy!

INGREDIËNTEN

Voor 6 bagels

Nodig ovenschaal van 21 x 34 cm

Koop vooral biologisch!

Voor de wortel-‘lox’

  • 1,5 kg grof zeezout
  • 3 winterpenen
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl rodewijn
  • 1 1/2 tl azijnrookaroma (liquid smoke)
  • 1 tl knoflookpoedernorivel, in reepjes
  • 1 norivel, in reepjes

Voor de bagels

  • 6 bagels
  • 200 g vegan roomkaasdille
  • 10 g dille fijngehakt
  • 1 rode ui, in dunne plakjes
  • 2 el kappertjes