...

BABA-NYONYA-NOEDELS

uit het kookboek ‘Bowls of Goodness, groenten & granen ‘, van Nina Olsson. 

Toen ik een paar jaar geleden in Singapore kennismaakte met de Peranakankeuken (Peranakan-Chinezen zijn afstammelingen van Chinees-Maleise kolonisten), stond ik versteld van de mix van Chinese en Maleise smaken uit de koloniale tijd, toen rijke Chinese mannen in Singapore arriveerden en met lokale Indonesische en Maleise vrouwen trouwden. Baba verwijst naar voorouderlijke mannen en nyonya naar vrouwen, en Peranakan-Chinezen proeven de culinaire roots van hun voorouders in deze gerechten. De nyonyakeuken wordt tot de beste van Azië gerekend, en dat terwijl er toch serieuze concurrenten zijn!

Deze noedelbowl is een eerbetoon aan de opwindende smaken van de Peranakan-keuken: rode chilipeper, gember, galanga en citroengras in een heerlijke kokosmelksoep. Voor de frisheid heb ik er malse paksoi bij gedaan en de geschroeide oesterzwammen geven een zalige umami. Voor sommige ingrediënten zul je naar een Aziatische supermarkt moeten, maar als dat lastig is kun je ook alternatieven gebruiken. Peranakan-gerechten zijn makkelijk aan te passen: de keuken is van oorsprong een mengelmoes van verschillende culturen, dus een eigen draai past perfect in de traditie!

 

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 2 el sesamolie of ghee
  • 750 ml groentebouillon
  • 800 ml kokosmelk
  • 2 of 3 kaffir-/limoenblaadjes of limoensap
  • 1 el zonnebloemolie of ghee
  • 250 g oesterzwammen, in plakjes
  • 200 g stevige tofu, in blokjes
  • 200 g rijstnoedels
  • 100 g paksoi of andere malse donkere bladgroenten, in reepjes
  • sesamzaadjes, om te strooien 
  • peper en zout, naar smaak

rempah (specerijenmix):

  • 60 g kemirinoten, macadamianoten of amandelen
  • 5 sjalotjes, gehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 5 rode chilipepers, zonder zaadjes
  • 2 tl gemalen galanga (desgewenst)
  • 2 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 tl citroengraspasta
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el limoensap
  • 75 ml shoyu of tamari sojasaus
  • 2 tl kokossuiker of bruine suiker
  • zout, naar smaak

mogelijke extra’s:

  • 150 g taugé
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • chili-olie
  • een handvol Thais basilicum

 

 

BABA-NYONYA-NOEDELS – BEREIDING

Klaar in 25 à 30 mins

  • Maak de rempah: pureer alle ingrediënten tot een gladde pasta.
  • Verhit een koekenpan, doe de sesamolie of ghee erin en roerbak de rempah 7-8 minuten op laag vuur.
  • Verdun de rempah met 100 ml groentebouillon, giet het mengsel over in een pan en voeg de rest van de bouillon, de kokosmelk en de limoenblaadjes toe. Laat de soep 20 minuten met deksel op matig-laag vuur pruttelen.
  • Doe de zonnebloem/koolzaadolie of ghee in de koekenpan en bak de oesterzwammen 1½ minuut zonder te roeren. Schep de plakjes om, bak de andere kant ook 1 minuut en strooi er peper en zout over.
  • Doe de blokjes tofu in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin. Schep ze uit de pan en zet ze opzij.
  • Kook de noedels in een andere pan volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Verdeel de noedels, tofu, paddenstoelen, paksoi en eventuele extra’s over de kommen en schep de kokossoep erover.
  • Strooi er wat sesamzaadjes over en garneer met Thais basilicum. Sprenkel er desgewenst wat chiliolie over en serveer de bowls warm.

 

Kook ook


Noedels in Curry-Kokossaus

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen
Koop vooral biologisch!

  • 2 el sesamolie of ghee
  • 750 ml groentebouillon
  • 800 ml kokosmelk
  • 2 of 3 kaffir-/limoenblaadjes of limoensap
  • 1 el zonnebloemolie of ghee
  • 250 g oesterzwammen, in plakjes
  • 200 g stevige tofu, in blokjes
  • 200 g rijstnoedels
  • 100 g paksoi of andere malse donkere bladgroenten, in reepjes
  • sesamzaadjes, om te strooien 
  • peper en zout, naar smaak

rempah (specerijenmix):

  • 60 g kemirinoten, macadamianoten of amandelen
  • 5 sjalotjes, gehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 5 rode chilipepers, zonder zaadjes
  • 2 tl gemalen galanga (optioneel)
  • 2 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 tl citroengraspasta
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el limoensap
  • 75 ml shoyu of tamari sojasaus
  • 2 tl kokossuiker of bruine suiker
  • zout, naar smaak

mogelijke extra’s:

  • 150 g taugé
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • chili-olie
  • een handvol Thais basilicum