Recensie Vegitalian Utrecht | LEKKER VEGA restaurant ‘Goud’

Vegitalian: bloem, gist, water en een snufje stadsliefde

Een sfeervolle pizzabar nét buiten het drukke centrum van Utrecht. En naast de overheerlijke vegetarische pizza’s ook geweldige pasta’s en salades op de menukaart, en dat allemaal voor een kleine prijs. Je komt hier voor good vibes, een pizzaparty met je vrienden, een datenight of een wijntje met vriendinnen. En of je nou vegetariër, veganist of flexitariër bent: iedereen komt er aan zijn trekken. Over wie hebben we het? Vegitalian, natuurlijk.

Ik sprak Joep van den Bersselaar, die met een aantal andere ondernemers mede-eigenaar is van meerdere horecabedrijven zoals The Streetfood Club, Carmel Market, en nu ook Vegitalian. Door de coronacrisis kwam er een shift bij de consument: mensen willen meer investeren in hun gezondheid, er is meer oog gekomen voor alternatieve concepten waar er aandacht wordt besteed aan kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid. De tijd was rijp voor een concept die hierop inspeelde. In 2020 opende Vegitalian het eerste restaurant aan de Schoutenstraat in Utrecht. Een uitgekozen plek waar veel traffic is, veel te zien en te doen, en waar dus ook heel veel verschillende mensen komen. Dat is ook waar Vegitalian zich op wil richten: iedereen, vega(n) of niet kan komen proeven van vega(n) gerechten die zijn geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Of zoals ze bij Vegitalian zeggen: ‘We use the Italian kitchen as a proud source of inspiration, not as a limitation!’ Elk gerecht is volledig vegetarisch, en je kan altijd voor een vegan optie kiezen. Dat zorgt volgens Joep ook voor een sneeuwbaleffect: ‘Mensen komen vaak in gezelschappen waar veganisten of vegetariërs in zitten. Dat maakt ook dat de drempel wordt verlaagd voor carnivoren of vegetariërs, die dan de pizza met vegan salami en vegan kaas wel eens willen proberen. En dan komen ze erachter dat je helemaal niks mist in smaak en ervaring als je vegan gaat!’ De eerste Vegitalian liep zo goed dat er sinds april 2022 ook een tweede vestiging in Utrecht is bijgekomen: de Vegitalian Pizzabar aan de Schoutenstraat in Utrecht. En daar heeft Lekker Vega een bezoekje aan gebracht.

Waarom heeft Vegitalian waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk? Lees onze motivatie


Catering, vegan bakker en ijssalon

Wat Vegitalian bijzonder maakt tussen de vele andere restaurants in Utrecht? ‘We zijn een totaalconcept: Vegitalian is er waar & wanneer je maar wilt. We hebben ontbijt, lunch, patisserie, take-away, delivery en bedrijven die trek hebben in lekkere en duurzame vega(n) catering kunnen ook bij ons terecht. We willen het voor iedereen zo toegankelijk, makkelijk en feestelijk mogelijk maken om vega(n) te eten.’ Er zijn geen ‘gangen’ en de keuken is super efficiënt. Er wordt niet met hoofd- en voorgerechten gewerkt, maar je bestelt pizza, pasta, maaltijdsalades en bijgerechtjes en alles komt samen op tafel (of de bar ;). Daarnaast heeft Vegitalian een bakkerij, waar je ook voor geweldige patisserie terecht kan. Er werken vakmensen met ervaring uit Michelinrestaurants, dat is ook te zien.

Onze ervaring met Vegitalian Pizzabar

Bij binnenkomst worden we welkom geheten door leuke jonge mensen die ons met een grote glimlach een plekje aan de bar toewijzen. We krijgen meteen een grote karaf water terwijl we een keuze proberen te maken van de geweldige wijn- en menukaart, waar alle gerechten wel tot ons spreken.
Heel het restaurant zit vol met mensen, geen tafeltje is onbezet, en toch heerst er een fijne, relaxte sfeer. Het personeel is behulpzaam, snel en vriendelijk, ondanks de drukte. Na het bestellen hoeven we geen 10 minuten te wachten of de bar voor ons is gevuld met lekker eten. Een vegetarische pizza met een perfecte bodem en korst, waar je geen droge mond van krijgt. Precies genoeg kaas en toch ook een goede tomatensaus. En de vegan salami op de pizza: mijn broer is vleeseter en kon het verschil niet proeven.

Vegitalian serveert naast pizza’s ook bowls en pasta’s. De tomaten in de panzanella waren smaakvol, alsof ze rechstreeks uit Italië kwamen. Een groot verschil met tomaten die je in de supermarkt koopt. Ook de maaltijdsalades waren verrukkelijk: er is voor ieder wat wils. We konden de desserts op de menukaart natuurlijk ook niet aan ons voorbij laten gaan, en kozen voor de tiramisu en vegan cheesecake. Ze waren overheerlijk: een perfecte afsluiter van een gezellige avond! Wil je liever in het centrum van Utrecht lekker lunchen of dineren? Ga dan naar Vegitalian aan de Nachtegaalstraat!

Tekst: Ana Ligthart

Rechtstreeks naar de website van Vegitalian.
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie