Waanzinnig | Tilburg | recensie

We moeten het met zijn allen doen op deze ene wereld. We zoeken allemaal een plek waar we een beetje gelukkig zijn en waar we iets kunnen bijdragen; hoe we ook maar in elkaar zitten. Restaurant Waanzinnig Tilburg is een horeca- en leerwerklocatie ineen. Hier werken zes leerwerkcoaches met ongeveer 30 deelnemers die allemaal hun specifieke kwaliteiten en psychische kwetsbaarheden hebben. Met zijn allen runnen zij dit restaurant.

Suske werkt hier al vier jaar, nu twee middagen per week. Hij doet de mise en place en is hier helemaal opgebloeid! ‘Hier mag je zijn wie je bent en wordt gekeken welke taken je passen’, vertelt hij. Bij hem zijn dat overzichtelijke en duidelijke taken, één ding tegelijk, anders raakt hij de draad kwijt.

Een aantal jaren geleden werd hij vegetariër. Dierlijke eiwitten eten vond hij niet meer logisch, er zijn veel duurzamere manieren om eiwitten binnen te krijgen. De vlees- en visindustrie hebben hoge milieukosten en veroorzaken dierenleed. ‘Dat is gewoon niet goed,’ zegt hij.

Maar, hoe eet je dan vegetarisch en ook nog een beetje lekker? De eerste tijd hebben anderen hem daar echt mee geholpen. Nu is dat niet meer nodig. Hij kijkt veel naar 24-kitchen en ook naar de Belgische versie daarvan; op zijn telefoon heeft hij een app waarin hij 100-en recepten heeft opgeslagen. Die recepten past hij soms een beetje aan zodat ze nog lekkerder zijn.

De afgelopen jaren viel hij 30 kilo af door nog maar twee keer per week veel koolhydraten te eten. Daarin is hij consequent, dat houdt hij vol. De overige dagen eet hij soep en vegetarische hamburgers, tofu of andere eiwitrijke producten. Hij is gaan fietsen en gaat naar de sportschool, hartstikke leuk hoe zijn conditie snel verbeterde. Als hij ‘s avonds trek krijgt dan neemt hij een eetlepel pindakaas, geen snoep of chips. Want van pindakaas eet je niet door, dat verzadigt. Hij hoopt trouwens dat de ontwikkeling van kweekvlees snel gaat want vlees vindt hij gewoon wel heel lekker. Hij ziet ernaar uit dat het in de schappen ligt maar dat zal nog wel even duren, vreest hij.

Niels van den Broek is leerwerkcoach bij Waanzinnig Tilburg. Dat is een stichting, gefinancierd door de RIBW, vanuit participatiegelden. Deelnemers zoals Suske hebben een psychische kwetsbaarheid en zij werken hier aan persoonlijke doelen. Voor sommigen is dat het ontwikkelen van een goed dagritme, voor anderen is het toewerken naar (vrijwilligers)werk. Hier wordt maatwerk geleverd, voor iedereen is dit een veilige plek waar je een basis ervaart. Het restaurant genereert gewoon inkomsten want in dit hele project moet wel gewoon minimaal quitte gespeeld worden. En wat Niels hier leuk vindt? Zijn salaris! En humor natuurlijk. Dat deelnemers het hier goed hebben en zich ontwikkelen vindt hij fantastisch. Samen met deelnemers zorgen dat gasten die hier komen eten een leuke en fijne avond hebben, dat is dubbel feest.

 

Locatie, interieur, menu & leuks van Restaurant Waanzinnig in Tilburg

Restaurant Waanzinnig Tilburg is gelegen in het centrum van de stad. Binnen vind je een rustige ruimte waar gebruik is gemaakt van prettige kleuren en materialen. Het grijs op de muren bevat een zweempje groen, er zijn mooie langwerpige witte muurtegels, de lampen boven de tafels zijn gemaakt van leer. Superleuk detail: in de hoekkast staan glazen potten met ‘Tafelpraat’. Kaartjes met vragen, dilemma’s en gesprekstof om elkaar tijdens het eten nog beter te leren kennen. Dit, maar ook hun kookboek met persoonlijke verhalen kun je online bestellen. Op de menukaart, lunch en diner, is voldoende keuze voor alle soorten eters (wel/geen dier; wel/geen lactose, gluten). Ook leuk: hun Film en Food menu. Een drie-gangen diner en aansluitend op tijd naar de film bij de nabijgelegen bioscoop (kaartje inbegrepen bij de prijs).

 

Het diner bij Restaurant Waanzinnig

Vooraf krijgen we twee bruine broodjes, lekker vers en knapperig met ruim zaden en pitten. Hierbij wat ongezouten vegan boter waaraan je naar smaak wat grof zeezout toevoegt.

Voorgerechten

Couscous salade met kikkererwten, sjalot, paprika, gegrilde peer, citrus, munt, koriander, en een ras-el-hanout dressing. Een zorgvuldig opgemaakt gerechtje, aantrekkelijk en mooi om te zien. De couscous heeft een warme kruidigheid met een hint van citroen. De geroosterde peer is daarbij een prima, wat zoete, aanvulling. Het geheel heeft goede structuren, veel smaak en ook een fijne nasmaak. Lekker!

Gefrituurde Gyoza met limoen-zwarte knoflook mayonaise, furikake en oosterse dipsaus. De vulling van de gyoza heeft een zachte groentesmaak waarbij de frisse en hartige mayonaise uitstekend past. De omhulling van deeg heeft zowel krokante als zachte gedeeltes. Het dipsausje is fijn intens en komt met ministukjes komkommer, rode peper en sesamzaadjes; lekker uitgesproken pittig, zoet en hartig. Een prima gerechtje.

Gyoza bij restaurant Waanzinnig in Tilburg

Hoofdgerechten

Vegan brioche broodje met een gepaneerde burger, burgersaus, tomaat, ui, ambachtelijke frietjes en salade met seizoengroenten. Het broodje heeft een mooie structuur en smaak, geen fabrieksbolletje! De burger zelf is gemaakt met oesterzwam; prettig groot van formaat, wat compact, stevig en vullend. Ook wat vlak van smaak waarbij je de paddenstoel wel heel goed proeft. De lekkere saus brengt samen met de tomaat en ui de juiste balans in het geheel. De frieten zijn stevig en goed gebakken in verse olie. De salade die je erbij krijgt is groot en vers met veel verschillende groentes en een fris sausje. We zijn blij met dit gerecht.

Lekkere vega burger bij restaurant Waanzinnig in Tilburg

Geroosterde groenten: venkel, groene asperges en regenboogwortel, muhamarra-crème en verse kruiden. Prima geroosterde groentes, goed bereid. De asperges zijn perfect en geven een gevoel van luxe, net als de geroosterde pijnboompitjes en amandelen. De rauwe elementen, zoals de leuk gestreepte chioggia biet brengen wat knapperige variatie. Er zijn flinterdun gesneden wortellinten die wat meer smaak zouden kunnen krijgen. De muhamarra is zijdezacht, kruidig, romig, fris en een beetje pittig. Veel verschillende smaken en structuren, heerlijk verse kruiden. Een smakelijk, kleurrijk, gevarieerd en vrolijk bord!

Dessert

Citroen-macadamiacake met citruscrème, citroensorbet en verse frambozen. Een plakje romige, mild zoete, wat compacte cake met daarin goed herkenbare stukken macadamia. Lekkere, luxe noten zijn dat. Aangevuld met de frisheid van de citruscrème, de uitgesprokener zuurtonen van de sorbet en de zoete frambozen. Het doet wat een toetje moet doen: je voelt je verwend.

 

Conclusie

Het is heel fijn bij Waanzinnig Tilburg. Hier zit je echt relaxt, de bediening is allerhartelijkst, kundig en vrolijk. Het eten is lekker en goed: leuke technieken en combinaties, goede smaken en porties, alles met aandacht opgemaakt en opgediend. Een restaurant met een bijzonder verhaal ook; hier is ruimte om te zoeken naar de juiste werkvorm voor deelnemers, zodat kwaliteiten de ruimte krijgen. Als gast vind je die kwaliteiten ook, zowel op je bord als in de sfeer. Dat is waanzinnig mooi, inspirerend en blij.

Karen
21 juni 2024

 

Waarom heeft Restaurant Waanzinnig de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie hier. 

 

Rechtstreeks naar de website van Restaurant Waanzinnig Tilburg

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie