Vegitalian | Amsterdam | recensie

Hoe doe je dat? Binnen vier jaar een succesvolle vegetarische horecaonderneming starten en die vervolgens uitbreiden naar vier locaties in grote steden?
‘Dat kun je in ieder geval niet alleen, gemotiveerd personeel is essentieel,’ vertelt Joep van den Bersselaar, mede-eigenaar van Vegitalian, op de locatie in Amsterdam. Hij belandde eigenlijk per toeval in de horeca. Toen de mogelijkheid een eigen restaurant te starten op zijn pad kwam, greep hij die kans. Best jong was hij toen, 26 jaar. Dat het zo succesvol zou worden had hij van tevoren nooit bedacht.

Waarom past horeca eigenlijk zo goed bij hem? ‘Hmmm, een combinatie van verschillende dingen’, denkt hij. Als eerste zijn vermogen makkelijk met mensen om te gaan, zowel klanten als personeel. Daarnaast is hij praktisch ingesteld en ziet hij graag resultaat op korte termijn. Vandaag besloten, morgen gedaan, zoiets. Hij heeft de kennis en het talent goed in kaart te kunnen brengen hoe hij een doel moet bereiken, procesmatig, stap voor stap. En dat een negen tot vijf mentaliteit hem vreemd is, helpt zeker ook.

Wat hij en zijn zakenpartner geleerd hebben de afgelopen jaren? ‘Alles’, zegt hij spontaan. Eén van de belangrijkste beslissingen was het bepalen van hun doelgroep. Zij besloten zich te richten op alle gasten, niet specifiek op vegetariërs. Hartstikke lekker eten, daar komen mensen voor, alle mensen. Dus het hele wel of niet dierlijke eiwitten eten moest er bij hen gewoon niet zo toe doen. ‘Conscious without concessions,’ noemen ze dat; (milieu)bewust maar zonder concessies in smaak. Ze zijn een soort huiskamer op de hoek. Dat je op maandagavond spontaan denkt: ‘kom, we gaan even lekker uit eten’. En dat je dan naar Vegitalian wandelt, eventueel kind en hond meeneemt, en betaalbaar, lekker en gezellig uit eten gaat.

 

Locatie, interieur & menu van Vegitalian Amsterdam

Vegitalian is gelegen in het centrum van Amsterdam, aan een wat drukkere straat. Het heeft een restaurant-, lunchroom- en een bargedeelte, die vloeiend in elkaar overlopen en slimme scheidingselementen bevatten. Prettig, comfortabel, leuk. Er is gebruik gemaakt van Toscaanse kleuren: terracotta- en geeltinten. De open keuken heeft als indrukwekkend middelpunt een grote pizzaoven; er worden verse pizza’s en pizzetta’s gemaakt. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en er is een goed assortiment dranken.

 

Diner 

Dat is leuk … en lang geleden! We krijgen gratis water bij het diner; plat of bruisend. En een schaaltje olijfjes. Fijn is dat, slim ook. Want het maakt een uitstekende eerste indruk; hier willen ze je verwennen.

Ricotta Gnocchi met salieboter, salie, kappertjes, Parmezaan en citroen. Zachte kussentjes gnocchi die van zichzelf al smaakvol zijn; ze zijn even gebakken. De kruidige salieboter met echte botersmaak, de crispy salieblaadjes (daar willen we wat meer van), het mild zure van de kappertjes, waar ook wat pittige chilipepertjes bijzitten, en tot slot de kaas vormen samen een echt lekker gerecht. De citroen geeft wat frisse balans en het geheel geeft voldoening. Lekker in alle jaargetijden, maar in een natte herfst of sombere winter kom ik hier speciaal voor terug; een soort van troostrijk, voedend comfortfood. Mjammie.

Vegan ricotta gnocci van Vegitalian Amsterdam

Geroosterde Spitskool met truffelmayonaise, hazelnoot crumble en knoflookcress. Ons favoriete gerecht deze avond. Mocht je de koolsmaak vrezen, nou die is er niet. Echt niet. Helemaal niet! De kool is heerlijk sappig en perfect gaar; zacht, maar toch fijn iets om op te bijten. De romigheid en de zachte, specifieke smaak van de truffelmayonaise combineren hier uitstekend bij. De cress en de hazelnoot brengen allebei iets knapperigs en respectievelijk een fijne knoflook- en nootsmaak. Ook hier wat frisheid van citrus. De kunst om van een eenvoudige kool echt iets heel lekkers te maken. Heel geslaagd!

Geroosterde Spitskool met truffelmayonaise, hazelnoot crumble en knoflookcress bij Vegitalian Amsterdam

Ravioli met geroosterde paprika en aubergine, gele paprika saus, nduja en Parmezaanse kaas. Dit gerecht vinden we een minder groot succes. De ravioli zelf is goed gegaard, wat droog en we missen smaak. De nduja komt in dotjes, is echt pittig en rokerig, maar te sterk en eendimensionaal van smaak. De groenten vinden we wat taai. De leuke, wat zoetige paprikasaus en de Parmezaan kunnen het gerecht voor ons niet redden.

Dit is de vegan ravioli van Vegitalian Amsterdam

Lauwwarme salade met geroosterde zoete aardappel, courgette, rode ui en spitskool, kikkererwten raita, mizuna en hartige granola. Een leuke salade, met prettig net even anders dan anders ingrediënten. De gepofte rode ui had iets langer gegaard kunnen worden en brengt een interessante, diepkruidige zoetheid. De zoete aardappel en courgette hebben de juiste garing en zijn naturel gelaten. Het sausje is kruidig en licht. De granola en kikkererwten brengen lekker knapperige notensmaken. Gewoon een goede salade met leuke ingrediënten.

Pistache Tiramisu. Een vegan dessert. Fijne verrassing: het oogt solide, maar is luchtig! Onderop is het kruidige koekje knapperig gebleven, lekker. De op smaak gebrachte kokosroom lepelt heerlijk weg; we proeven een vleugje koffie en misschien ook wat chocolade. De pistache vinden we terug bovenop het dessert. Het geheel is mild zoet en nodigt uit om tot de laatste hap door te eten. Het maakt blij en voldaan.

 

Conclusie

Vegitalian is een gezellig restaurant dat uitnodigt langs te komen en te relaxen. Iedereen past hier, ook kinderen en een hondje. Je voelt je hier verwelkomt en wordt ontvangen met gratis water en een knabbeltje. De bediening is opvallend prettig en maakt echt even contact; dat versterkt de beleving van een geslaagde avond. De gerechten zijn prima, smakelijk en gevarieerd met veel verse ingrediënten. De menukaart heeft veel te bieden, hier loop je makkelijk regelmatig even binnen voor een lekker ontbijt, lunch of diner. Er komen nog meer Vegitalians in Nederland. Als je mazzel hebt bij jou in de buurt.

Karen
22 mei 2024

 

Waarom heeft Vegitalian de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie hier en hier (Utrecht). En die voor Vegitalian Pizzabar (Utrecht).

 

Rechtstreeks naar de website van Vegitalian (met ook alle locaties).

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie