Nieuw Sion, Diepenveen (Deventer) | recensie

In de bossen van Diepenveen (Deventer) ligt het 130 jaar oude klooster Stichting Nieuw Sion. Zeven jaar geleden vertrokken daar de laatste monniken. Nu huisvest dit grote complex drie verschillende woongroepen en een gastenhuis met 14 kamers. Er is een restaurant, bierbrouwerij en een moestuin. Het is een plek om rust en stilte te ervaren, even op adem te komen. Deze oecumenische gemeenschap staat voor een respectvolle omgang met de natuur en met elkaar. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale inkoop en ingrediënten.

Mocht je nu een verstild, inactief beeld hebben, dan ga ik dat gelijk even bijstellen want er wordt een uitgebreid programma aangeboden! Maandelijks en op feestdagen zijn er diners waarin groenten uit eigen moestuin de hoofdrol spelen. Aansluitend kun je dan een muzikaal optreden of een lezing bijwonen. Door het hele jaar heen worden er allerlei (meerdaagse) thema-retraites en wandelroutes georganiseerd. Daarnaast zijn er bierproeverijen, dansmeditaties, braderieën en festivals. Iedereen is welkom.


Op het tegel staat: Er is nog nooit een kok gevonden die koken kon naar alle monden.

Sinds 1 jaar is Tessa Harbers de chef-kok. Zij wilde altijd al iets sociaals doen en vond uiteindelijk haar vorm in de keuken. Zij verliet haar eigen restaurant in Zutphen omdat Nieuw Sion haar werken met producten uit eigen moestuin bood. Hier kan zij al haar creativiteit kwijt, voelt en creëert zij verbinding tussen mensen via haar maaltijden. De keuken beschrijft zij als puur, alle groentes erend.

De Ervaring

Via een poort bereik je het grote complex. Daar vind je een terras waar je, om de rust te bewaren, met maximaal twee personen aan een tafel plaats kunt nemen. Binnen vind je een hoge, sfeervolle ruimte met een vide. Eén wand bestaat uit een metershoge bakstenen muur waar dagelijks een klein wondertje plaatsvindt. Hoe ontbranden toch dagelijks die kaarsen op 6 meter hoogte … Maar één iemand schijnt dat te weten … Er zijn verse bloemen, echte kaarsen, zelfgebakken taarten en allerlei gedroogde thee-melanges.

heerlijk vega lunchen en dineren met groenten uit eigen kloostertuin kan bij Nieuw Sion in Diepenveen bij Deventer

Vanaf de vide is er goed zicht op het restaurant. We bestellen mooi troebel druivensap (druiven uit eigen tuin). Ook één van de op Nieuw Sion gebrouwen bieren, fris met een stevige grapefruitsmaak. Het vaste drie-gangen menu start met een proeverij van pompoen: Soep en Sielkos (dat wat het hart verwarmt). Een heerlijke, lekker dikkige, mild Aziatische, citrusachtige pompoensoep. Daarbij wat gefrituurde pompoen met een veganaise. Dit onderdeel is wat vlak en zou m.b.v. kruiden wat verrassender gemaakt kunnen worden. Een pompoenbitterkoekje maakt het bordje compleet. Leuk, krokant met een echt chewy binnenkant en een lekker fris kruidig sausje bovenop. Een afwisselend, mooi en interessant bordje pompoenbereidingen.

Het hoofdgerecht bestaat uit een prima kruidige, romige aardappelgratin getopt met goed gekarameliseerde ui waardoor een fijne dosis umami. Daarbij couscous met verschillende soorten paddenstoelen en jackfruit. Hier een diephartige kruidensmaak, lijkend op een Chinees vijfkruidenmengsel, waarmee het een voldoening gevend hoofdbestanddeel van het bord wordt. Daarnaast bietjes, aards en zoetig met kidneyboontjes die wat romigheid brengen. Verder wat romige, mild pittige wortel en pastinaak uit de oven, wederom met frisse citrustonen. Tot slot een kleine, eenvoudige salade die aantrekkelijker was geworden met iets dressing.

Het dessert is opgebouwd uit een plakje frisse, kruidige, eigen gemaakte gevulde speculaas, met een puntje zachte, volle chocoladetaart. De frisse, zoetzure compote met een duidelijke aardbei- en rabarbersmaak (uit eigen tuin) levert een prachtig contrast.

Het personeel is open, nuchter en vriendelijk en blijkt te beschikken over een goede dosis humor! Komend uit een niet-gelovig gezin heb ik me hier erg welkom en op mijn gemak gevoeld. Nieuw Sion leeft waarden die ons allemaal passen, denk ik.

Conclusie

Een fijne, speciale locatie met voeding voor lichaam en ziel. Een wat verborgen juweeltje in Diepenveen waar regelmatig diners, gebaseerd op groenten uit eigen tuin, worden geserveerd. Zorgvuldig samengestelde borden, liefdevolle eenvoud met wat spannende smaaktwists. Kom je laven aan deze plek!

 

Waarom heeft Nieuw Sion waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Nieuw Sion
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie