Restaurant Le Jardin | Utrecht | recensie

Bij sommigen zit horeca gewoon in het DNA en dat geldt zeker voor Lars Mooren van restaurant Le Jardin in Utrecht. Na in binnen- en buitenland ervaring te hebben opgedaan werd hij op 28-jarige leeftijd partner bij een horecalocatie in Utrecht. Zijn compagnon was op dat moment 52 jaar oud. Een mooi duo waar ervaring en jong talent samenkwamen; ze daagden elkaar uit en inspireerden elkaar.

Bij de start van hun samenwerking werd het restaurant uitgebouwd met een tuinkamer; daar paste de naam ‘Le Jardin’ uitstekend bij. Ze besloten er een groenten-restaurant van te maken want tien jaar geleden bestond dat nog nauwelijks in groen-links georiënteerd Utrecht. Het geitenwollensokken imago dat vegetarisch eten indertijd had, moest nodig worden bijgesteld vonden zij. Gewoon goed en indrukwekkend lekker gingen zij serveren.

Toen Lars zeven jaar geleden hoorde dat Tamara de Borst, voormalig winnaar van Topchef met de bijnaam ‘Groentekoningin’ vrij van baan was, bood hij haar direct werk aan. Haar antwoord was ‘ja’ en sindsdien bedenkt zij voor Le Jardin verrassend mooie gerechten van herkenbare producten. Denk aan een basis van de traditioneel Franse keuken met Aziatische invloeden. Mooie technieken, opvallende combinaties en creatieve smaken dus. Dan praat je over ‘groente-no-mie’ bedacht Lars: de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt.

In maart 2024 werd Le Jardin opgenomen in de Michelin-gids. Superleuk natuurlijk en een prachtig compliment maar Lars reageert nuchter. Zijn doel blijft gewoon alle gasten heerlijk eten en een fijne avond te bezorgen.

 

Locatie, Interieur & Menu restaurant Le Jardin

Het restaurant ligt aan een plein in het centrum van Utrecht en heeft een groot terras. Binnen is de langwerpige ruimte stijlvol ingericht waarbij donkerder kleuren, hout en stenen een intieme sfeer creëren terwijl er toch plek is voor een fors aantal mensen. In het achterste gedeelte vind je twee plantenkasjes, aan de muur en op je tafeltje planten of cactussen. Je kunt hier lunchen en s ’avonds kiezen uit een vier- tot zevengerechtenmenu, plantaardig. Bij twee gangen bestaat de mogelijkheid wat vlees of vis te bestellen. Er is een uitgebreide wijn- en drankenkaart.


Het Diner bij restaurant Le Jardin

 

Amuse

Gepofte pompoen, crème van mango en een crumble van gemengde gedroogde groenten. Brood met salie-duindoorn margarine. Een leuke start. De pompoen is precies goed gegaard, de crème fris zoetzuur met daarbij het knapperige en de wat aardse smaak van de crumble. De margarine is luchtig, zacht-kruidig en mild zout. Aan beiden is aandacht besteed, een prima begin.

Voorgerecht

Geraspte broccoli met broccoli panna cotta, harissa, feta en brickdeeg. We zijn iets minder enthousiast. Wat veel rauwe broccoli en een vlakke panna cotta. Wat pit van de harissa en twee stukjes krokant maar neutraal brickdeeg. De onbewerkte feta geeft natuurlijk smaak maar dat kunnen we thuis ook. We missen wat bereiding en hopen op beter.

Tussengerecht

Zuurkool met een crème van amandel, majoraanolie, landkaviaar, geroosterde amandel en zoetzuur van radijs. Gelukkig, dit is lekker en leuk! De romige crème contrasteert mooi bij het frisse van de kool. Daarbij de rooksmaak van de nootjes en het zoetzure, knapperige van de radijs, heerlijk. Landkaviaar zijn heel kleine bolletjes gemaakt van tuinkruiden en olie, een indrukwekkende techniek. We zijn blij en gerustgesteld. Waar ik me nog even afvraag of het nóg leuker zou kunnen door de zuurkool gedeeltelijk een extra bewerking te geven, iets van kruiden of een klein deel frituren misschien, vindt de tafelgenote dat niet nodig.

Tussengerecht

Boerenkool met knolraap, freekeh, schuim van knolraap en zonnebloempitten. De boerenkool is perfect gegaard, prettig klein gesneden en gemengd met mini-blokjes knolraap. Dit geeft een mooie, zachte koolsmaak. De freekeh is een beetje stevig en brengt iets noot-achtigs. Het schuim is indrukwekkend, superluchtig en zacht van smaak. De zonnebloempitjes hadden even geroosterd kunnen worden. Het hele gerecht heeft een heerlijk zachte, maar toch volle smaak. Een prettig verrassend, interessant en smakelijk gerecht.

Hoofdgerecht

Gepofte rode biet met bananengel, rode curry, zwarte bonen, olie van basilicum met lente-ui, banaan-chips en cashewnoten. Het bietje is prettig stevig van structuur en heeft een heldere bietensmaak, zoetig, aards. De boontjes brengen wat romigheid, de olie kruidigheid en pit. In de curry herken je de Aziatische kruiden. De banaanchips zijn een originele, krokante en zoete toevoeging. Ze in eigen keuken maken zou mogelijk een subtielere en beter aansluitende banaansmaak opleveren. Een leuk, lekker en origineel gerecht.

Gepofte rode biet met bananengel, rode curry, zwarte bonen, olie van basilicum met lente-ui, banaan-chips en cashewnoten bij restaurant Le Jardin in Utrecht

Dessert

Passievruchtenijs, geroosterde ananas en een oliebolletje van zoete aardappel. Wat leuk, dit oliebolletje dat mooi combineert met het uitgesproken zoetzure van het ijs en de gebrande ananas. Er zitten fijn geroosterde kokosvlokken bij. Een sausje met jalapeño en dragon geeft een spannende en subtiele kruidigheid. Een goed opgebouwd en verrassend dessert.


Conclusie van ons bezoek aan restaurant Le Jardin

Le Jardin is een uitstekend ingedeeld, wat groter restaurant met een fijne, intieme sfeer en een prettig vlotte bediening. Hier worden originele gerechten geserveerd. Herkenbare groentes krijgen spannende bereidingen en verschijnen in out of the box-combinaties. Het is een ‘groente-no-mie restaurant’. Dat maakt mij de ‘groente-yes-me-please gast’. Ga hier gerust heen voor een echt fijne avond en leuke verrassingen op je bord.

Karen
1 mei 2024

 

Waarom heeft restaurant Le Jardin waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie
+ prachtige video van chefkok Tamara de Borst

 

Rechtstreeks naar de website van Le Jardin.

 

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie