Restaurant Bloem, Amsterdam | recensie

We mijmerden welk bloemsymbool kan staan voor restaurant Bloem, gevestigd in een gemoderniseerd pakhuis in Amsterdam Oost. Dat was niet zo moeilijk. Een zonnebloem vonden we! Want grote, gulle porties, intense smaken en een krachtig ingenomen positie voor wat betreft het samengestelde menu (100% veganistisch en 100% glutenvrij). Een locatie met een relaxte no-nonsense sfeer. Hier mag je jezelf zijn, de hele avond lekker blijven zitten en krijg je ook nog gratis kraanwater. Ja, in Bloem zien wij een krachtige, stralende zonnebloem.

Daniel Hutchinson, sinds 2 jaar de eigenaar, creëerde bewust een laagdrempelige horecalocatie waar iedereen zich welkom kan voelen. Een plek waar je kunt ontspannen en die nog betaalbaar is. Daarbij horen volgens hem ongekunstelde gerechten die te arbeidsintensief zijn om thuis zelf te maken. En zelf gemaakt, dat is gelijk het motto voor alles wat hier geserveerd wordt: alle gerechten en ook de mayonaise, mosterd en alle sauzen. Maar bijv. ook de limonades. Hierdoor weten ze precies welke ingrediënten waar inzitten en met name, wat er niét inzit. Nergens zijn E-nummers toegevoegd en er worden zoveel mogelijk lokale en biologische producten gebruikt.

Locatie en interieur van restaurant Bloem

Het restaurant is vlakbij Artis, één bruggetje verder. Bij binnenkomst loop je tegen een muur met gedroogde kruiden en specerijen aan, leuk. Beneden bevinden zich de keuken, de bar en een klein aantal tafels. Hier is een muur voorzien van baby-foto’s van de medewerkers. Een slimme conversation-piece voor stille momentjes. Via een smalle wenteltrap kom je op de bovenste verdieping met de overige tafels. Hier zijn veel ramen en kun je uitkijken over een gracht. De inrichting is eenvoudig en gemoedelijk.

Restaurant Bloem in Amsterdam, aan de gracht vlak bij Artis, serveert 100% vegan en 100% glutenvrije gerechten van verse, biologische ingredienten

Ons vegan diner bij restaurant Bloem

Op de kaart staan diverse bieren, wijnen en eigengemaakte limonades. We kiezen kurkuma-limoen limonade: milde prik, weinig suiker, fris en dorstlessend. Met een goed herkenbare kurkumasmaak die toch niet overheerst, precies goed. De cranberry-peer is wat zuurder en zoeter met in de verte ook iets bitters. De beide limonades lijken samengesteld vanuit eenzelfde basis maar variëren voldoende. De warme appelcider komt in mooi bewerkt, stevig glas op een voet. De cider ruikt heerlijk, duidelijke appel- en milde speculaasgeuren. De smaak is vrij zoet en herkenbaar appel waarbij je de kruiden beter blijkt te ruiken dan te proeven. Een lekker drankje dat bij mij herinneringen oproept over sneeuw, skihutten en gezelligheid met vrienden. En inderdaad, er is ook een versie met alcohol.

 

Voorgerechten

Torentje van gegrilde groenten, prei en witte bonencrème, doperwtenpesto met oregano en balsamico siroop.
Als je naar een gerecht kijkt, schat je in hoe het smaakt – tenminste, dat doe ik. Hier werd ik positief verrast. Smaakexplosie! Wow! Veel zachte structuren met een fijn mild knappertje van de bladsla, een duidelijk romig geheel met stevig zoete en zure elementen. Het eerste woord dat eruit floepte na de eerste hap: lekker! En, daar kwam zelfs een tevreden zucht achteraan. Een goed overdachte en samengestelde gang.

Dit gerecht staat op de foto, bovenaan deze recensie.

Boekweit blini’s met cashew- en pastinaakcrème, tomatenchutney, pittige kimchi en zoetpittige gele paprikasaus.
Blini’s zelf hebben vaak een neutrale, soms zelfs wat saaie smaak. Smaak wordt dan gebracht door wat er bovenop ligt. Hier niet! Een prima mild kruidige, pittige blini, met daarbij een intens zoetzure crème, een kruidige chutney, lekker fris-zure kimchi en een knapperig bruingebakken uitje dat hartigheid brengt. Ook dit gerecht is hoog op smaak en brengt alles wat je zoekt in een lekker gerecht. Omdat je in een menu meestal opbouwt in smaakintensiteit schoot de gedachte ‘gaat hier echt nog een krachtiger gerecht op volgen, dan kan toch bijna niet’ even door mij heen.

Hoofdgerechten

Torentje Indiase pannenkoeken (zwarte linzen + zwarte rijst) gevuld met pittige pompoencurry, geroosterde aubergine en courgette, paprika-relish, geserveerd met bloemkool en tzatziki.
Hele stevige porties krijg je bij Bloem. Dit hoofdgerecht is echt een volwaardige maaltijd. Wat fijn, dat zien we wel eens anders. De bloemkool is heerlijk geroosterd en de wat dunne koriander-avocadocrème is fijn mild pittig. Het gevulde pannenkoektorentje is voedend en wat massief, zowel in structuur als ook in smaak. De toevoeging van iets fris, knapperigs en lichts zou het wat luchtiger en afwisselender kunnen maken. Het geheel is misschien net wat vlak en zoet maar absoluut een lekker en vullend hoofdgerecht.

Geroosterde koningsoesterzwam, stamppot van pastinaak, venkel en prei, koolblad gevuld met wilde rijst, linzen, dadel en cashewnoten met een misosaus met citroen en verse tijm.
Als je zoveel samengestelde elementen geserveerd krijgt weet je dat er in de keuken hard gewerkt wordt om je iets goeds te serveren. Er zijn leuke chewy boleet reepjes en een compact en wat zoetig rolletje waarin de herkenbare linzen en rijststructuren iets fijns om op te kauwen geven. Daarbij een gevarieerd stamppotje waarin de venkel en prei iets kruidigs en zoetigs brengen en tot slot een prettig frisse, hartige saus. Het is ons favoriete hoofdgerecht want wat subtieler en gevarieerder van smaak. Voor beide hoofdgerechten geldt dat ze voor ons net wat meer naar hartig en wat minder naar zoet zouden mogen neigen.

Dessert

Lavendel-sinaasappel crème brûlée met kokos.
Een schaaltje van 10 cm doorsnede… Dan krijg je dus een groot oppervlak met veel heerlijk gebrande en krokante crunch geserveerd! Goed! De crème brûlée is voornamelijk zoet waardoor de subtiliteit van de lavendel-sinaasappelsmaken wat minder te herkennen zijn. Een gulle portie, prima om te delen.

Pumpkin spice crumble uit de oven met kokos-sinaasappelijs.
Er staan hier zoveel leuke gerechten op de kaart. Zo ook dit dessert. En alweer zijn we onder de indruk van de grootte van de portie. De crumble bevat iets van anijs en een juiste hoeveelheid zout. Lekker bij de fors zoete en wat dunne appel-pompoen compote. Goed veganistisch ijs bereiden is een kunst op zich. De structuur van dit ijs is prima gelukt en smaakt romig, knap gedaan. Ook hier ervaren we als smaak met name een intense zoetheid.

Conclusie van ons bezoek aan restaurant Bloem

Wat Daniel gasten wil bieden, lukt hem. Een gemoedelijk restaurant met hartelijke bediening en een echt ruime keuze aan goede veganistische en glutenvrije gerechten. Hier kun je uitstekend terecht voor een goed vullend avondmaal of een avondje gezellig lang dineren. Bloem is gul met porties en smaak, echt een gevend en betaalbaar restaurant. Diezelfde gulheid in zoet zou iets gematigd kunnen worden misschien. Voor velen is dit een restaurant om regelmatig te bezoeken en dat begrijpen we helemaal!

 

Waarom heeft Restaurant Bloem in Amsterdam waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Bloem

 

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies

Vind hier je restaurant



Selecteer je voorkeur

Selecteer je provincie