...

Lekker vega eten bij Betty’s

De mooi gevulde hoge houten wanden, de ruimte tussen de tafels, de eenvoudige warme aankleding … Als je Betty’s binnenkomt dan adem je uit! En dat is ook precies de bedoeling van Gido en Lien. Zij willen ‘dat je de wereld even buiten laat’ en ontspant. Dat je de tijd neemt om te genieten, van het eten, van elkaar.

Gido kookt al vanaf zijn 14de en nam het restaurant 35 jaar geleden over. Hij beoefende al jong yoga en door de jaren heen werd dat een bredere en uiteindelijk totale levensstijl. Die, voor de kenner, zichtbaar is in de manier waarop hij leeft en doet. En, hoe hij werkt, wat hij serveert, hoe hij het restaurant vormgeeft, hoe hij omgaat met gasten. Zijn partner in de liefde en bedrijf, Lien, volgt dezelfde levensfilosofie. Door de jaren heen, hun persoonlijke ontwikkeling volgend en weerspiegelend, kreeg Betty’s haar huidige vorm. Leven, werken, Betty’s … Voor de eigenaren is het één geheel.

Bij de ontwikkeling van het menu laten ze zich leiden door de seizoenen, door inspiratie opgedaan tijdens reizen en ontmoetingen, door Ayurvedische principes, door toevalligheden … door inspiratie overal en nergens opgedaan. Voedseltrends is niet hun ding. Trouwens, wat nu hip is, Vin Nature, 30 jaar geleden besloten zij al daarvoor te gaan! Wijn geproduceerd zoals overgrootvaders dat deden: druiven plukken met de hand, op houten fusten laten rijpen, geen enkele toevoeging om het proces te veranderen of te versnellen, vergisten en klaren in het fust zelf, bottelen en etiketteren met de hand. Dat geeft prachtige, heerlijke wijnen! Het doet hen soms pijn te merken dat gasten, door onplezierige ervaringen nu Vin Nature hip is en ook allerlei narigheid Vin Nature wordt genoemd, een heel negatief beeld hebben gekregen. Bij hen doen deze mensen altijd weer een nieuwe verrassend positieve ervaring op!

Gido: “Specerijen zijn het parfum van de maaltijd. Die woorden hebben mijn manier van koken zo beïnvloed! Met specerijen kleed je als het ware de maaltijd aan. Ontzettend belangrijk is dat de specerijen van de beste kwaliteit zijn, dat maakt zo’n enorm verschil! En het juiste gebruik … Laat mooie specerijen bijv. niet verbranden, weet wanneer en hoe je ze toevoegt aan een gerecht. Wij zorgen altijd dat alle smaken aanwezig zij: zoet, zuur, zout, bitter, umami … scherp en wrange elementen … Dan is een gerecht weldadig en lekker, wij serveren graag smaakexplosies.

Lien: “Wij geven workshops waarin we alle kennis, over koken en het bakken van taarten, welke we in de loop van 30 jaar hebben opgedaan, overdragen. Heerlijk om te doen. Zeker nu we, geleidelijk aan, beseft hebben dat het tijd is voor een nieuw hoofdstuk. We hebben besloten te stoppen met Betty’s en in de zomer van 2024 sluiten we onze deuren. We merkten dat we verlangen naar een periode waarin er niets hoeft, en, waar er ruimte is waarin nieuwe dingen kunnen ontstaan. Dat is ook spannend, we hebben geen plan! En dat doen we bewust, nieuwe stappen willen we in alle rust tot ons laten komen.

Het diner bij Betty’s

Tijdens het interview voor dit artikel serveert Lien, op een prachtig rood houten blad, een ragfijn wit porseleinen kommetje met een klein gietijzeren theepotje en een zandloper. Zodat de thee precies lang genoeg trekt … Hieruit spreekt de liefde en aandacht die ook in de rest van het menu te ervaren is. En bij Betty’s hoef je niet te kiezen, allerlei hapjes en smaken vanuit de hele wereld komen vanzelf naar je toe (vast menu).

Dit schreven wij over ons bezoek aan vegetarisch restaurant Betty's in Amsterdam 

Voorgerechten

Noord-India: rode linzensoep met courgette;
Italië: cream cheese-achtige met tapenade van radicchio en walnoot;
Mexico: geroosterde zoete groene pepertjes;
India: gekruide aardappelbeignetjes met chutney van tamarinde en dadelstroop;
Kreta: citroen-oesterzwammen met zwarte peper en zeezout;
Focacia met olijfolie uit de Peloponnesos.

Hoofdgerechten

Sri Lanka: gekruide basmati citroenrijst met vliespinda’s;
Oud-Perzië: farinata sapsi (blokjes cake van kikkererwtenmeel in groenten-curry) met diverse kruiden, gember en yoghurt;
Nepal: aubergine met tomaat, diverse kruiden, kardemom, dadelstroop en tahin;
Kreta: snijbonen in tomatensaus met kruiden en kaneel;
India: raita van yoghurt en komkommer;
Medjoul dadels gekarameliseerd in gezouten roomboter met chili.

Desserts

Vier stukjes taart … Oh overvloedige heerlijke verwennerij!
Amandeltaart met abrikozenjam;
Taart met pure chocolade ganache en gezouten roomboterkaramel;
Taart met framboos, pistache en een crème van witte chocolade en mascarpone;
Zwitserse appeltaart.

Onze ervaring

Het diner bestaat uit allemaal heerlijke hapjes en taartjes, 15 in totaal, prettig uiteenlopend in smaak. Alles wordt geserveerd op een trolley, elk gerechtje in een aardewerken kommetje. Zelf lekker een paar keer opscheppen! Gido presenteert de gerechten kundig en volledig. Legt uit wat je gaat proeven en wat de beste volgorde van eten is. Alles is met een breed palet van goed gecombineerde kruiden en specerijen op smaak gebracht. De Vin Nature is inderdaad echt heel plezierig: aromatisch, zacht en vol, weinig tannine en opvallend mooie lange afdronk. Eten en drinken met veel mondplezier!

Zo is de tapenade van radicchio zacht fris en heerlijk knapperig, de op tamarinde gebaseerde saus brengt de aardappelbeignetjes echt tot leven. Lekker! De basis van het hoofdgerecht is een kruidige gele rijst met een lekker knapperige structuur. De curry is zacht romig met een heerlijk brede smaak van kruiden en geef een fijne zachte tinteling op de tong. De balans van smaken in de aubergine is prima: zoetig en kruidig. We genieten van de medjoul-dadels, wat een fijn contrast van zoet, pittig en chewy, echt een mooi element. Het dessert brengt onze culinaire reis rond de wereld tot een weldadig einde. Van fris zoet tot romig en kruidig, de prima combinatie van fruit met een zachte crème, krokante bodems, royale lagen karamel en chocolade … We kunnen de royale porties taart niet weerstaan en blijven steeds ‘nog 1 klein laatste hapje’ nemen …. tot alles op is.

Conclusie: Genieten van allerlei verschillende en smakelijke hapjes die met zorg en overtuiging zijn uitgekozen, bereid en opgediend, in een omgeving met rustige, intieme sfeer waar je wordt uitgenodigd om even helemaal niets anders te hoeven dan je te laven aan al het lekkers en te genieten van elkaar. De ervaring van echt goede Vin Naturel! Je hebt nog een klein jaar om te ervaren wat Gido en Lien met passie en kunde hebben opgebouwd. Snel reserveren dus deze culinaire wereldreis!

Dit is waarom Betty’s LekkerVega Keurmerk ‘goud’ heeft. 

www.bettys.nl