Restaurant Golden Temple, Amsterdam | recensie

Bilal en Esra zijn sinds 2017 eigenaar van de Golden Tempel, gelegen in hartje Amsterdam. Dit restaurant, oorspronkelijk opgericht door een Sikh, bestaat al sinds 1973! Toen de vorige eigenaar wilde stoppen, grepen deze twee trouwe medewerkers hun kans. Binnenkort wordt door hen voor de derde keer het menu aangepast maar de klassiekers, die heel goed lopen, houden ze op de kaart. Dit menu is eigenlijk van alles wat. Herkenbare gerechten met voor ieder wat wils. Indiaas, Mexicaans, Japans, salades en pizza’s. Dus brede keuze uit een bewust toch kleine kaart.

In de toekomst willen ze zich wat meer gaan richten op shared-dining, lekker hapjes delen. Veel mensen vinden dat leuk. Ze bewegen dus mee met nieuwe trends en serveren dat waar klanten om vragen (maar wel volledig vegetarisch; 70% van de kaart is veganistisch). Het resultaat is een hele vaste klantenkring, welke groeit. Er worden biologische producten gebruikt, maar daar waar die over de wereld gevlogen moeten worden of schrikbarend duur zijn, maken zij andere keuzes. Ze streven naar een sfeer van rust en harmonie in het restaurant.

De Ervaring

De grote wandschilderingen zijn kleurrijk en mooi waarbij er voldoende witte muur overblijft waardoor het geheel rustig en knus aanvoelt. De aangename akoestiek valt me op, het geluid is hier prettig. Fijn! De lounge-plek voor het raam, waar je op ruim kussens aan een lage tafel zit (ongeveer 6 lenige volwassenen) breekt de ruimte. Zo’n speciale eetplek heeft iets vrolijks, iets relaxtst. Door een slim transparant scherm wordt er in de zaak een gangetje gecreëerd waardoor de wc afgeschermd wordt van de eettafeltjes. Het is een beetje vrij worstelen met de binnenste opklapdeur op die wc, dat dan weer wel (krap). Er is een tweede verdieping met lange banken langs de muur in een u-vorm. Daar kan je prima een feestje organiseren.

Het Menu van restaurant Golden Temple

We willen zoveel mogelijk proeven en kiezen voor de schotel ‘van alles wat’-voorgerechten en de Indiase en Thaise hoofdmaaltijd. Daarbij een groene smoothie en een Indiaas biertje (Kingfisher).

Drankjes vooraf

De dunne groene smoothie met spinazie, selderij, appel, komkommer, olijfolie en zwarte peper is ongezoet (prettig) en wordt geserveerd in een met zorg opgemaakt glas. Het had wat duidelijker in smaak gemogen. Het biertje met een kleine bubbel en een lekkere grapefruit-bittere afdronk smaakt prima én naar meer. Het voorgerecht komt op een groot bord en ziet er heel aantrekkelijk en verzorgd uit (zie foto boven artikel). De rice paper-roll met satésaus en de avocado-nori tempura met puree van tamari, sesam en koriander zijn beiden neutraal in smaak en worden levendig door de sausjes. De mooi dunne pakora’s van aardappel vinden we een beetje taai. Het groenten tofu-spiesje met yakitori saus bevat zowel lekker knapperige als gare groente waarbij de rode ui rauw is gebleven. De zeewiersalade is prima.

Hoofdgerecht

Ik word altijd blij van een dienblad vol zilverkleurige schaaltjes gevuld met verschillende gerechtjes. Ook hier is alles weer met zorg opgemaakt. De dahl is heerlijk kruidig en smeuïg (favoriet), de spinazie pittig en romig. Het aubergine gerechtje brengt wat zoetigheid. Lekker gevarieerd dus. Hier en daar vinden we de structuren wat dun, dat geldt zeker voor de raita. Dun vermindert soms het mondgevoel, soms de smaak, waarbij de aantrekkelijkheid van een Indiase maaltijd in stevig uitgesproken, gelaagde smaken en heldere structuren zit. Zoals de ananaschutney die heeft. In het Thaise gerecht is de tofu lekker gefrituurd en de curry mild spicey en romig maar ook wat vlak. De bijbehorende chutney is pittig, rokerig en een beetje bitter.

Conclusie

Een restaurant in hartje Amsterdam met een lange traditie, een echt fijne relaxte sfeer, een vrolijk warm interieur en een gevarieerd en met zorg gepresenteerd vegetarisch wereldmenu.

 

Waarom heeft restaurant Golden Temple waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van restaurant Golden Temple
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie