Gember uit Horst: goed doordacht concept | recensie

Eigenaresse Claire de Swart: “Met smaak wil ik de gasten uitdagen”

Uit haar comfortzone stappen. Daar is eigenaresse Claire de Swart van Gember sterk in. Misschien dat ze daarom een bijzondere zaak heeft met een grote keus aan vegetarische en veganistische gerechten. “De smaak van het eten moet voor mij boven allerlei gewoontes staan”, aldus De Swart.

Van het weekend reserveerden we bij Gember. Veel te lang geleden, vond ik na ons bezoekje. Leuk om te zien dat de zaak helemaal vol zat. Er heerst een fijne, gemoedelijke sfeer met licht alternatief publiek. Mijn omgeving weet dat dat uit mijn mond een compliment is.

Koffieboontjes

Bij binnenkomst worden we naar een plek bij de bank verwezen waar we een cappuccino krijgen, vergezeld van enkele koffieboontjes. Ik houd wel van dat minimalistische.

Het zit ‘m hier in de details, die mij opvallen en die ik kan waarderen. Zoals het mooie, oude bestek. We beginnen met een heerlijke, zoete aardappelsoep. In overleg hebben we voor daarna gekozen voor een tableau met allerlei verschillende koude en warme lekkernijen.

Gerechten

Zoete aardappelsoep afgetopt met pesto
Quesadilla met o.a. spinazie en scrambled tofu
Mini toast met pompoen curryspread
Omelet gevuld met kikkererwtensalade en zongedroogde tomaat
Couscoussalade Italiaanse stijl met o.a. beluga linzen en pesto
Oosterse salade met o.a. rijst, wortel, rode kool, tempeh, taugé en misodressing

Conclusie: het zijn allemaal bijzondere en uitgesproken smaken. Mijn vriend vat het samen als ‘een mooi smaakpalet’.

Vijf jaar terug interviewde ik De Swart al eens. In de tussentijd hebben we er regelmatig gegeten, Ik ben benieuwd wat er voor haar veranderd is in die tijd. “Best veel”, zegt ze. “Toen had ik de zaak samen met mijn compagnon. Nu doe ik het, vanaf 2019, alleen. Wel met een fantastisch team. En ik ben steeds meer naar plantaardig eten gegroeid”. Vanwaar die keuze? “Dat heeft met de visie van Gember te maken. We laten de meeste dierlijke dingen weg, en daardoor gaan we anders werken en ontstaan er andere smaken.“ Maar de keuze voor plantaardig is ook simpelweg ontstaan omdat er meer vraag naar is”, vult ze aan.

Reis

De keukenbrigade van Gember draait er haar hand niet voor om plantaardig te koken – “Ik neem de mensen graag mee op die reis” – en om te koken voor mensen met allergieën. De Swart heeft een duidelijke visie op uitzonderingen. “Vroeger was ik vaak de enige vegetariër in een gezelschap. Bij Gember wil ik alles omdraaien. Wil niemand buitensluiten.”

Ze gaat daarin zelfs een stap verder. Als er bij een groep een persoon is met een allergie, zorgen de koks dat daar het menu op wordt aangepast, dat vervolgens ook aan de andere tafelgenoten wordt geserveerd. “Ik ben blij dat ik daarvoor in de loop der jaren het vertrouwen van de gasten heb weten te krijgen.”

In Horst is Gember een pionier. In haar woorden: een ‘new kid in town’. Iets wat De Swart ook voor ogen had. ”Dat voelt soms wel als een grote verantwoordelijkheid naar de gasten toe”, stelt ze.

Smaak is onmisbaar voor haar. “Het is voor mij een kwestie van de gasten, én mezelf, uitdagen. En er valt steeds meer in te ontdekken.” Jammer vindt ze het dat mensen soms zo aan hun (eet-) gewoontes vastzitten. Dat De Swart smaak serieus neemt, blijkt ook uit haar persoonlijke ontdekkingstochten. Zo eet ze regelmatig veganistisch, en dat gaat haar en haar partner goed af. “Het is niet lastig voor ons om vegan te koken. Ik hield erg van kaas, maar eet die nu alleen nog als ik er erg zin in heb.”

Geen weg terug

Waar komt haar liefde voor koken vandaan? “Die liefde zat, denk ik, altijd al in mij. Omdat we vroeger thuis vegetarisch kookten, probeerden mijn moeder en ik graag nieuwe recepten uit. Later vond ik het ook juist leuk om te kijken wat er in de koelkast lag, en daar iets mee te bedenken. Ook zodat we niets weg hoefden te gooien. Met vriendinnen hield ik op de middelbare school kookavondjes. Alles bij elkaar heeft dat er voor gezorgd dat die liefde is gegroeid. En na de vegetarische koksopleiding was er natuurlijk al helemaal geen weg meer terug”, concludeert ze lachend.

De Swart vindt het predikaat ‘Goud’ van het LekkerVega Keurmerk (een initiatief van de Vegetariërsbond) tof. “Het is een mooie kwalificatie. We houden met veel zaken rekening. Mooi dat dat gezien wordt.” Daaraan toevoegend: ”Ik denk soms zelfs dat we wel eens onderschat worden.” Dat Gember het vertrouwen van het publiek allang heeft gewonnen, is na een bezoekje zo duidelijk als wat.

 

Waarom heeft Gember in Horst waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Gember in Horst, gehuisvest in een monumentaal pand, bestaat sinds 2016. Vanaf 2019 bestiert Claire de Swart de zaak alleen. Het is bij uitstek een plek waar je goed vegetarisch en veganistisch kunt eten. De Swart volgde aanvankelijk de opleiding logopedie aan de Hogeschool in Eindhoven, en daarna de koksopleiding vegetarisch koken aan de VIP Health & Nutrition Koksopleiding in Haarlem. Meer info:

Rechtstreeks naar de website van Gember


Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie