...

“We willen een mooiere wereld creëren.”
~ medeoprichter Niels Voorhout


Goede koffie speelt een grote rol in het leven v­­­an de oprichters van vegan Jungle Café.

“We are into coffee”, kreeg ik te horen. Dat geldt ook voor mij, als (lichte) cappuccino-verslaafde. We bestellen bij ons bezoekje aan de hippe zaak dan ook eerst cappuccino. Ik zie de charmante gastvrouw, vanuit mijn ooghoeken, met aandacht koffie zetten en er daarna cappuccino van maken. We begrijpen dat koffiezetten heel nauwgezet komt. Ze hebben bonen van een brander uit Eindhoven, bij wie ze ook regelmatig cursussen koffiezetten volgen. Ieder half jaar krijgen ze er andere bonen van. Die ze vanzelfsprekend eerst proeven.

Vegan slakje

De charmante gastvrouw komt de cappuccino brengen. Een waar kunstwerkje, met een figuur van een slakje op de havermelk. “Dat is niet vegetarisch”, wijst ze er lachend naar. Dat vergeven we haar. De koemelk missen we totaal niet. Want deze cappuccino is erg goed. We nemen er nog één en genieten ervan. De vooroordelen over smakeloze plantaardige cappuccino kunnen hiermee overboord. De dagen erna zeg ik regelmatig tegen mijn vriend, als we ergens cappuccino – met koemelk – drinken, dat die niet zo lekker is als van Jungle.

Na de cappuccino volgt een plankje met soep, brood en een springroll. De zoete aardappelsoep is erg goed. Daarna eten we overheerlijk zuurdesembrood van een lokale biologische bakker, met plantaardige zalm, gemaakt van wortel, tahin dressing, avocado en kiemen. En een complex ogende springroll van rijstnoodles, wortel, komkommer, gerookte tofu, verse mango, Thaise basilicum en sesamzaad, vergezeld van een huisgemaakte pindasaus.

We sluiten af met een kruidenthee met moerrasspirea, dropplant en dennennaald en een kruidenthee met lindebloesem, karwij en rozenblad.

 

Waarom heeft Jungle Café waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Engelstaligen

Op de achtergrond klinkt Zuid-Amerikaanse muziek uit de boxen. Binnen is het rustig vanwege het lekkere weer. Het terras is dan ook goed bezet..

Opvallend is hoeveel jongere Engelssprekende gasten het café binnenlopen om een bestelling af te halen. Maakt nieuwsgierig naar hoe Jungle de gasten bereikt. “Wij posten regelmatig op Instagram”, vertelt Voorhout. “Ik post ook als ik met mijn zoontje van drie aan het koken ben.” De gasten bestaan uit expats, gasten die er bewust komen vanwege de plantaardige keuken en mensen uit de buurt. En ongetwijfeld ook mensen van de TU, die er niet ver vandaan ligt.

Er heerst een gezellige vibe in het café. Iets waar de oprichters bewust voor hebben gekozen. Voorhout: “In deze tijd van QR-codes, wilden wij een plek creëren waar mensen kunnen landen. Waar kinderen kunnen spelen zonder te schreeuwen. En waar wij aandacht hebben voor de gasten.”

 

Jungle Café en Catering is opgericht door Saffira Wacanno, Niels Voorhout en zijn partner Zohra Wacanno. www.junglecafecatering.nl

 

Bali en Thailand

Het idee voor Jungle Café ontstond toen Voorhout en zijn partner een reis door Azië maakten en Bali en Thailand bezochten. “Die landen zijn zo veel verder dan Nederland op het gebied van veganisme. We werden erg door de lokale keukens geïnspireerd. Genoten enorm van de lekkere groenten en het heerlijke fruit.”

Samen met hun (schoon-)zus Saffira begonnen ze met de lunchroom. “Toevallig hadden we het alledrie een beetje gehad met ons werk.”

Catering

Toch hadden ze aanvankelijk niet het geld voor een eigen zaak, en zijn toen in 2018 met catering begonnen. “In het begin hadden we soms maar één opdracht per maand, maar we hebben doorgezet. We wilden graag een plek bieden met goede koffie en lekker eten. De kwaliteit stond voorop.” Zo startte Jungle in 2020.

Voorhout en zijn partner aten allang vegetarisch, maar stapten 6,5 jaar geleden over op de veganistische keuken. “Ik koos voor het veganisme vanwege de duurzaamheid; Zohra vanwege het dierenwelzijn.“ Ze doken steeds meer in de plantaardige voeding, ook omdat gezondheid hun interesse had. “Bij veganistisch koken moet je creatiever zijn. We houden er bijvoorbeeld ook van veel specerijen te gebruiken. En we hebben allebei een passie voor koken en kunnen dat bij Jungle botvieren.”

Ze schreeuwen het niet van de daken dat Jungle veganistisch kookt. “Het is juist leuk wanneer gasten dat pas na verloop van tijd door hebben. Dan heeft de kwaliteit gewonnen!

 

Veganisme is een onderwerp waar ik regelmatig over schrijf. De veganistische keuken is voor mij nog steeds een ontdekkingsreis. Ik ken een aantal koks die erg goed veganistisch kunnen koken. Jungle Café hoort er wat mij betreft nu ook bij. ~ Nicole Mulders, website

 

Rechtstreeks naar de website van Jungle Café
Meer recensies