­­Lunchcafé Curcuma, Gouda | recensie

Birgit Fijen voelde zich verwelkomd door de buurt toen haar crowdfundingsactie in 2016 succesvol verliep. Haar doel? Als eerste in Gouda een biologische, vegetarische lunchroom openen. Ook onbekenden bleken haar financieel te steunen, echt bijzonder.

Trouwens, de uitkomst van deze crowdfunding wachtte ze niet af. Vol vertrouwen startte zij gewoon met de verbouwing van de locatie. Een pand uit 1639 met een prachtige gevel, dichtbij de markt gelegen. In een straatje met veel duurzame, unieke bedrijfjes. Precies de juiste locatie dus. Al haar meubilair is groen geproduceerd of heeft een tweede leven. De prachtige houten bar en bank bijvoorbeeld. Deze zijn gemaakt van bomen die op de Veluwe zijn omgewaaid. Klanten zitten op gebruikte schoolstoelen en ook het tapijt heeft al elders de vloer versierd. Zo heeft ze met een redelijk budget alles kunnen inrichten. Trots is zij daarop en terecht.

Het verzorgen en laten genieten van mensen, zich realiserend dat uit eten speciaal is en niet voor iedereen vanzelfsprekend, daar doet Birgit het voor. Er zijn veel vaste klanten, mensen voelen zich thuis in Curcuma. De kaart is overzichtelijk en gevarieerd samengesteld.

De inrichting van lunchcafé Curcuma

Een hoge, lichte ruimte met houten tafels, veel planten en een grote florale muurdecoratie. Er is een vide voorzien van een bakstenen wand. Een warme, gezellige en ontspannen horecalocatie.

Onze lunch bij Curcuma

Als we binnenkomen ruikt het er heerlijk, een beetje zoetig en kruidig. We kiezen een lekker plekje op de vide uit. De kaart biedt een uitgebreide keuze in drankjes. Zoals de sympathieke, lokale (on)kruidenthee leverancier: Wilder Land. Dit samenwerkingsproject heeft als doel biodiversiteit te stimuleren waardoor op diverse plekken in Nederland inheemse (on)kruiden geteeld worden. De thee wordt geserveerd in een leuk kratje.
We kiezen de F***ing Fris blend (nee: feeling fresh!) die bestaat uit kruizemunt en groene weidekruiden. Lekker licht en heerlijk fris. Numi Organic Tea is een biologische en pesticidevrije thee; 100% thee, kruiden, bloemen en fruit.
We kiezen de kurkuma-, rooibos-, kardamom- en kaneelthee. Heerlijk kruidig en geurig. Fijn zo’n ruime en mooie keuze aan thee.

Van het compacte lunchmenu bestellen we twee dag-soepjes, een kwart quiche van de dag en een kimchi tosti met kaas. Daarnaast delen we een portie ‘stamppotje van de week’. Als bij de soep een warme, eigengemaakte cracker geserveerd wordt weet je eigenlijk al genoeg. Hier wordt tijd en aandacht aan eten besteed, hier is het goed lunchen. De soep is kruidig en hartig, met een bittertje. Prettig dik van structuur en goed gevuld met groenten. De cracker krijgt door de royale hoeveelheid pompoenpitten een romige en wat zoete smaak. Dat past prima bij de soep.

De tosti is een mooi wafeltje van glutenvrij brood gevuld met knapperige spinazie, kimchi en kaas. Dit brood heeft geroosterd de beste smaak en structuur, slim om het in die vorm op de kaart te zetten. De vulling is lekker smeuïg en sappig, met de fris zurige kimchi en wat pittige mosterd. Een echt lekkere smaakvolle opkikker.

De groentetaart is veel milder van smaak. De kidneybonen geven iets romigs en zoets en de champignons brengen een subtiele hartigheid. Het geheel is zacht kruidig, voedend en vullend.

Het stamppotje bevat gestampte onderdelen maar is niet door elkaar geprakt. Hierdoor kun je alles afzonderlijk proeven en zelf hapjes samenstellen. Er zijn wat neutrale aardappeltjes met schil, licht gekruide, zoetige, smeuïge prei en wat knapperige walnoot. De sappige champignons brengen umami. Een prima geheel.

Bij de koffie proeven we wat van de gebakjes: De chocolate salted-caramel (wat luchtiger chocolade, romig en boterig met de heerlijke zoutige caramel) en mango lime coconut (solide van structuur, lekker friszuur en duidelijke kokossmaak) van Holy Nut. Daarnaast een kokos en citroen cakeje Rose & Vanilla (lekker sappig en sticky, frisse kokossmaak). Allen gluten- en lactosevrij; alleen het cakeje is niet vegan. Het is een heerlijk bordje gevarieerde verwennerij.

Conclusie

Hartelijke, gezellige locatie in Gouda met een prettig open ruimte. De menukaart is slim samengesteld met een compact aantal lekkere gerechten. Hier wordt aandacht en zorg besteed aan het eten en voel je je welkom. Gewoon, een fijne plek!

 

Waarom heeft Curcuma in Goude waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Lunchcafé Curcuma
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie