Cravings for Green | Ede | recensie

Doen waarin je gelooft, ook al is dat eng. Aanpakken daar waar je denkt dat het beter kan. Vanuit die overtuiging en met dat karakter bouwde Mirjam Luchtenburg stapsgewijs een succesvolle veganistische lunchroom in Ede op: Cravings for Green.

Haar horeca-ondernemerschap startte als hobby, naast een baan in de zorg, met het bakken van taart. Het viel haar namelijk op dat bruidstaarten zo zoet waren dat je de afzonderlijke smaken niet meer herkende. Dat kon beter. Haar leerproces en recepten postte zij online, ter inspiratie. Er kwamen steeds meer volgers en bestellingen; mensen vroegen ook om vegan en glutenvrij lekkers. Lang verhaal kort: ze groeide uit de keuken van haar huis, haar vriend kon ook niet langer altijd maar de afwas doen en via een aantal omwegen en ontmoetingen leidde dat uiteindelijk tot de start van Cravings voor Green. En hier wordt veel meer dan taart aangeboden.

Eerlijk eten, duurzaamheid en no-waste zijn belangrijke fundamenten van deze lunchroom. Er worden arbeidsintensieve technieken uit restaurantkeukens toegepast; wat op de kaart staat is bewerkelijk, niet standaard. Er wordt echt gekookt, goed nagedacht over smaken en structuren en er wordt gespeeld met verrassende combinaties. Mirjam wil mensen inspireren met de mogelijkheden van de veganistische keuken. Daarnaast wil zij een creatieve broedplaats scheppen; bijna elke maand worden er activiteiten zoals botanisch tekenen, koffiezetten, planten-haken of kledingruil georganiseerd.

 

Locatie en interieur van Cravings for Green, Ede

Cravings for Green is gevestigd in een voormalig kazernegebouw; een grote, ruim opgezette locatie. Waar je nu luncht was vroeger een paardenstal, boven sliepen de militairen. Nu doet de inrichting wat stijlvol retro en industrieel aan, met veel groene planten en een grote glazen buitenmuur waardoor de ruimte heerlijk licht is. Er is een open keuken en je kunt plaatsnemen in diverse zithoekjes, aan tafels of op banken. Sfeervol en relaxt is het hier.

Het menu 

Uit het compacte en gevarieerde menu, dat aangevuld wordt met dagschotels, kiezen we het volgende:

Been Bean Salade (gemengde sla, quinoa, tempé, haricots vert, atjar, noten en pickles)
Salade vind ik bijna altijd lekker, maar niet vaak verrassend. Deze salade is dat wel, deze is uitstekend! Alle onderdelen zijn kraakvers. De forse stukken warme, sappige, eigengemaakte tempé zijn heerlijk hartig. De atjar en pickles komen uit eigen keuken, beiden knapperig en fris (kruidig) zoetzuur. De dressing is mooi subtiel, laat de smaken van de ingrediënten puur, herkenbaar en verbindt ze. Echt een prima geheel. We krijgen er goed zuurdesembrood bij, Jorisbrood. Zijn bakkerij is ook op het kazernegebouw gevestigd (www.jorisbrood.nl).

Zoete aardappel/wortelsoep
De soep wordt met scheutjes prei-olie en pompoenpitjes opgediend in een brede stenen kom, is subtiel zoetig en lekker pittig van (na)smaak. Heerlijk. Een prima consistentie ook, niet te dik of te dun. Je krijgt er croutons en brood bij met een lekker frisse, hartige ‘boter’ met miso en zuurkool. De combinatie van deze boter en de soep is echt heel goed.

Pulled urban funghi (aardappelwafel, oesterzwam, salade, gepofte boekweit, preimayonaise)
Twee wafels met hoog opgestapelde oesterzwamreepjes, lekker. De wafels zelf zijn stevig van structuur en wat vlak van smaak. Ze hadden misschien iets dunner of wat uitgesprokener kunnen zijn. De paddenstoelreepjes zijn licht gekruid en perfect luchtig gebakken, de subtiele smaak van paddenstoel komt mooi naar voren. Mogelijk om die smaak niet te overheersen is de groene preimayonaise ook mild. De toefjes hartige, licht zoete, gerookte crème met een hint van knoflook brengen contrast en maken het tot een geheel.
(Foto bovenaan)

Worteltaart met walnoot en sinaasappel
Een goed kruidige, hoge taart met een mooi losse, kruimelige cake-structuur en een juiste hoeveelheid zoete crème die complementeert en niet overheerst. Prima taartje!

Glutenvrije amandel appeltaart met yoghurtschuim
Dit taartje vinden we wat droog en vlak waarbij de appelschijfjes en het schuim wat prettig frisse sappigheid brengen.

Drinken
We drinken thee met munt, gember (en steranijs) uit prachtig stenen mokken met goudkleurige lepels. De zorg waarmee het kleine kommetje met thee-ingrediënten is opgemaakt doet ons een beetje smelten. Dit is de aandacht, zorg die we zoeken in een horecagelegenheid.

Kumasi Cacaofruitsap
Dit drankje wordt gemaakt van het sappige vruchtvlees rondom de cacaoboon dat normaliter wordt weggegooid. Smaakt niét naar cacao maar is licht fruitig; denk richting lychee, mango en witte perzik. Er worden geen extra suikers toegevoegd en boeren uit Ghana en Ivoorkust ontvangen door verkoop van dit vruchtvlees bijna 30% meer inkomen per kilogram cacaovrucht. Fijn zo’n mooi, vernieuwend en eerlijk product in het frisdranklandschap. Én, heel lekker.

 

Conclusie van ons bezoek aan Cravings for Green

Cravings for Green is een heerlijke, ruim opgezette lunchroom waar echt wordt gekookt met verse ingrediënten van goede kwaliteit. En dat proef je! De ruime porties zijn bewerkelijk, mooi, smakelijk en bijzonder. Aandacht voor detail blijkt hier uit alles: hoe de gerechten gemaakt en gepresenteerd worden, de keuze voor het servies, de versieringen in het schuim op de koffie. Je ervaart hier het karakter van de inspirerende, creatieve eigenaresse en haar team die nog maar aan het begin staan van wat ze allemaal willen en kunnen. En bezield lekker en goed koken dat kunnen ze zeker!

Karen,
8 maart 2024

 

Waarom heeft Cravings for Green de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Cravings for Green

 

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie