Björn’s Burgers, Amsterdam | recensie

Conclusie van ons bezoek aan Björn’s Burgers

Een fijne plek met een ontspannen, leuk interieur met wat stijlvolle, grappige, opvallende elementen.
Een echt lekkere vega-hamburger met pure smaken!
Gewoon kiezen voor de dubbele hamburger, voor het echte voldane burgerbite-gevoel. Knapperige eigen gemaakte frites erbij bestellen met daarbij een lekker sausje apart. Vervolgens simpelweg genieten en gelukkig weer naar huis!

‘Vind jij deze vegetarische burger echt lekker?’
‘Nee?’
‘Nou, dan gaan we ze toch gewoon zelf maken en verkopen. En dan zó lekker, dat ook vleeseters ervoor gaan!’
Zo gezegd, zo gedaan. Nu bestaat Björn’s Burgers alweer 1,5 jaar in Amsterdam. Zij (Michelle Lelieveldt) altijd al bezig met koken en eten. Hij/echtgenoot met een marketingachtergrond en een echte ondernemer. Toen een bakkerij vlakbij hun huis beschikbaar kwam konden ze aan hun droom beginnen. Een flinke verbouwing volgde, alles hebben ze zelf gedaan. Het resultaat is een interieur met een warme, relaxte sfeer en wat grappige, stijlvolle accenten.

Hun eerste uitdaging was een echt lekker veganistisch broodje. Dat ontwierpen ze samen met een bakker: krokant, luchtig en met lekker veel sesam. De sauzen werden daarna samengesteld vanuit een veganaise-basis. De toppings werden bedacht en vanuit een goede basisburger (Vegetarische Slager) ontwikkelden zij zelf twee burgers: 1 met een goede grill-smaak en 1 krokant met een kruidig paneerlaagje. Verse groente-toppings moesten erop natuurlijk. En friet met allerlei lekkers wilden ze ook serveren. Al snel bleek dat zelf friet bakken, starten met de rauwe (zoete) aardappel, de beste smaak opleverde.

Er staan verschillende burgers vast op het menu. Maar je kunt ook zelf je burger samenstellen, precies hoe je wilt. Handig met kinderen ook, die al die vieze dingen niet lusten …

De toekomst bevat waarschijnlijk een lunch-menu. Hoe dat vorm te geven, vanuit een no-waste gedachtengoed, daarover zijn ze lekker aan het brainstormen. Voor hen is het belangrijker dat 100 mensen 1 x per week vleesloos eten, dan dat 1 persoon volledig vegetarisch wordt. En daar dragen ze met hun makkelijk toegankelijke burger-concept zeker aan bij!

De Ervaring

In het donker en de stromende regen arriveerde ik bij Björn’s Burgers. Dan heb je gewoon zin in een warme, voedende, lekkere troostrijke maaltijd! We kozen voor de single vegan Björn’s Burger (smokey burger, vegan cheddar, gekarameliseerde uien, vegan bacon, augurk, tomaat, frisse sla, ketchup & Björn’s Burgersaus) en de vegan Ole (crunchy burger met avocado, ui, sla, tomaat, komkommer en Björn’s Secret Sauce). Daarbij loaded fries Nacho en loaded fries Chili sin Carne. Gember- en gewoon biertje erbij, hups, genieten.

De Björn’s Burger blijkt onze favoriet: een echt knapperige crunch van het witte bolletje met een lekker hartige, goed rokerige burger, knapperig verse groentes en een goede zoet-zurige saus. De vega-spek en kaas versterken de hartige smaak. Gewoon goed! De volgende keer bestellen we wel de dubbele burger. Dan heb je nog meer stevigheid en voldane vulling.

De vegan Ole is wat vlakker van smaak. Eenzelfde prima broodje met verse toppings. De saus geeft hier de smaak, wordt ruim geserveerd en is mild kruidig en zoetig van smaak. De gepaneerde burger zelf is wat onuitgesproken. De ongezouten avocado valt ook wat weg, maar geeft romigheid. Dus uitgesproken óf milder, voor iedere smaak is er een passende burger.

Loaded fries … Misschien is het wat on-hip, maar dat had ik nog nooit gegeten. Het sprak me gewoon niet zo aan. Dus een goede gelegenheid het hier te proberen. Je proeft dat de frites zelf gemaakt worden, een echt goede aardappelsmaak. Duimpje omhoog! Een nadeel van loaded vind ik dat de frites zacht worden door alles wat erop zit. Dan ga ik de patat een beetje missen.
De loaded Chili sin Carne is vrij zoet, wat rokerig en heeft een beetje pit. Iets meer zout op de frites had de smaken nog levendiger gemaakt. De Nacho Fries heeft 3 verschillende sauzen en dat veroorzaakt een beetje dat je niet goed weet wat je nou proeft (vegan kaassaus, vegan creme fraiche, vegan salsa). De piment is lekker pittig, de avocado en tomaat puur en onbewerkt.

Als dessert delen we een Porn Star Martini uit een blikje. Een bedrijf dat in Corona-tijd is ontstaan. En hier ga ik om, een cocktail uit een blikje blijkt echt lekker te kunnen zijn! Met een goed crèmige schuimlaag (van eiwit) en een stevig volfris zoet-zuur van passievrucht en limoen. In een mooi glas waarbij dan ook een glaasje Prosecco hoort. Die is dan naast de heerlijke cocktail wat zurig/wrang en voor mij overbodig.

Conclusie

Een fijne plek met een ontspannen, leuk interieur met wat stijlvolle, grappige, opvallende elementen. Een echt lekkere vega-hamburger met pure smaken! Gewoon kiezen voor de dubbele hamburger, voor het echte voldane burgerbite-gevoel. Knapperige eigen gemaakte frites erbij bestellen met daarbij een lekker sausje apart. Vervolgens simpelweg genieten en gelukkig weer naar huis!

 

Waarom heeft Björn’s Burgers waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Björn’s Burgers
Meer recensies
Top 18 vega(n) hotspots in Amsterdam

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie