Bistro Bloemendaeltje, Amersfoort | recensie

Bistro ’t Bloemendaeltje is een heel goed en prettig restaurant waar een heerlijk en verrassend diner geserveerd wordt. Alle gerechten hebben een eigen, helder en duidelijk karakter. We ervaren ze als verfijnd en een beetje stoer, want nergens gekunsteld. Van hoog niveau en uitstekend samengesteld. Bij het afsluiten van het diner waren we stil geworden; zo goed is het.

Introductie

Bas en Pieter van bistro ‘t Bloemendaeltje in Amersfoort verheugen zich op de levering van Soesterknollen. Binnenkort zal dat gebeuren. Dan gaan ze aan de slag met wat ze graag doen en heel goed kunnen: experimenteren in de keuken, gerechten ontwikkelen. Deze knol, een vergeten groente die zij nog niet eerder gebruikten, leent zich daar uitstekend voor. Ze zullen de knol op alle manieren die ze kunnen verzinnen bereiden en combineren. En dan komt er altijd iets speciaals uit.

Sinds vijf jaar runnen zij deze bistro. Zij serveren een wat luxueuzer menu en beschrijven zich als een plantaardig restaurant, bescheiden met vlees en vis. Want bij enkele gerechten kun je dat bestellen. Hiermee blijft hun restaurant voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk. Eenmaal aan hun tafel, ervaren mensen dan vanzelf hoe veelzijdig, heerlijk, verrassend, mooi en volwaardig diervrije gerechten kunnen zijn. Want mensen moeten soms echt een beetje over een drempel voordat ze zich openstellen een plantaardig menu te proberen, aldus het tweetal. Nemen ze eenmaal die stap, dan gaat er een wereld voor hen open. Dat je met de juiste kennis en technieken zoveel verschillende smaken kunt creëren is voor veel mensen een positieve verrassing.

Het restaurant is succesvol. Als wij in de eerste week van januari 2024 op een donderdag komen eten, zijn alle tafels bezet. De ruimte is sfeervol donker van kleur en stijlvol chique ingericht. Mooi, maar ook warm. Het nodigt uit tot ontspannen.

Ons vega diner bij Bistro ‘t Bloemendaeltje

We drinken Hophoutthee van het Betuws Wijndomein: Een koud getrokken, mousserende, thee van kamille, munt, jasmijn, verveine met een hint van hop en hout.
Zo fijn dat er een interessante, echt lekkere alcoholvrije bubbel bestaat. Een feestelijk, kruidig, mild zoet drankje.

Brood en Amuses

Zuurdesembrood, veganistische boter met marmite. Een gerookt krieltje met lavascrème en ‘papier’ van truffelaardappel met humus en rode uiencrème.
Sappig brood met een lekker dikke, krakende korst. Een verslavend lekkere luchtige boter, rijk aan zoute hartigheid met een klein bittertje. Heerlijk, een absolute dooreter. Het krieltje is lauwwarm, mooi beetgaar, heeft een duidelijke rooksmaak en een kruidige, zoetige crème. Een prima hapje. Meer uitgesproken van smaak en textuur en daardoor onze favoriet is het krokante papier van truffelaardappel. De smeuïge crème en de zachte ui brengen hier zoetheid en umami.

Voorgerecht

Geroosterde bloemkool met dragonvinegraitte, crème van beurre noisette, rode, paarse en groene radijs en winterpostelein.
Beeldschoon om te zien. De geroosterde smaak van de bloemkool met daarbij allerlei knapperige zoetzurigheid en de wat karamelachtige, nootachtige zachte crème … Zo lekker! De lange steeltjes van de winterpostelein zijn teer en lang. De ware lengte dringt tot je door als ze op je vork liggen en het een beetje onhandig blijkt om ze in je mond te krijgen. Smaak en presentatie: een 10; Eetcomfort: een 8.

Tussengerecht

Crème van knolselderij met vadouvan-olie en spinaziepoeder, spruitjes, gerookte amandel, vadouvancrème, gedroogde olijf en verse truffel.
Mochten spruiten je minder aanspreken: probeer deze! Dan proef je enkel een brede romigheid. De zachte knolselderijcrème is wat vlak van smaak maar het knapperige nootje en de zoute olijf brengen hier een mooi contrast. Truffel is feestelijk en luxueus, zeker als het zoals nu aan tafel op je gerecht wordt geschaafd. We krijgen voldoende maar kunnen de smaak toch niet zo goed terugvinden. Al met al een heerlijk geheel!

Foto: zie bovenaan deze recensie.

Tweede tussengerecht

‘Overnight’ koolraap (nacht gepoft op de BBQ), crème en crumble van hazelnoot, vegan beurre blanc, groene appel, ingelegde rettich, bieslookolie en daikon cress.
Een voltreffer. De koolraap is licht roodbruin van kleur, zacht van structuur, wat zoetig en bijna boterig van smaak. De knapperig frisse appel, de milde smeuïge saus, het rijke romige en krokante van de hazelnootbereidingen, het zoet-zure van de ingelegde rettich, het is gewoon een fantastisch geheel. We zijn echt fan van de saus en likken met onze vingers de borden schoon.

Hoofdgerecht

Steak van rode kool, crème van Doyenne du comice peer, jus van cranberries, gedroogde biet, boerenkoolspruitjes en krokantjes van kruidkoek.
Een echt hartig hoofdgerecht met stevige smaken. Goed! De zoete, geroosterde smaak van de rode kool combineert uitstekend met de intense fruittonen van de perencrème, het zoete en aardse van de biet en het knapperig krokante kruidige van de koek. De cranberry-jus is herkenbaar cranberry: forse zuur- en bittertonen. Het brengt alle elementen bij elkaar. Eén van ons heeft ruim saus en weinig koek waardoor het even zoeken is naar de juiste balans per hap. Een knap en compleet gerecht.

Pre-dessert

Karamel van kokos met een schuim van yoghurt en champagne.
Een onverwachte extra verwennerij! Intens zoete, stroopachtige kokoskaramel met luchtig, fris schuim. Heerlijk!

Dessert

Ingevroren schuim van pure chocola (ijs), gekarameliseerde witte chocolade, gemarineerde Hollandse kiwi, rozen-gel, basilicum en kardemomijs met een koffie-tuile op een crumble van haver.
Als je de ingrediënten leest denk je misschien: Dat zijn veel verschillende smaken … past dat allemaal bij elkaar? Het antwoord is: Ja … ja, ja, JA! Het is fantastisch zelfs! Het bittere van de pure chocolade, het zoete gebrande van de witte chocolade, de knapperige tuile met een hint van koffie die daar perfect bij aansluit, de rozen-gel die gearomatiseerd bloemig en zoetig is, het kruidige van de basilicum, het geurende en complexe van de kardemom en de knapperig zoete nougaatjes. Niet te zoet, met breed uiteenlopende smaken die echt goed combineren. Wat een uitstekend geheel.

Als de maaltijd is afgerond bestellen we koffie met een dessertwijn. De Garnatxa de L’Empordà Ambre van Wijndomein Gariguella (late harvest, 100% rode Ganache druif). We krijgen er de meest indrukwekkende bonbons bij. De smaken daarvan zijn als volgt:

Goud: Witte chocolade, hazelnoot, beurre noisette en bloemkool,
Rood: Tomaat en tabasco en pure chocolade,
Zwart: Pure chocolade, pecannoten, mandarijn en zwarte olijf.

Dessertwijn: guilty pleasure . Amberkleurig met een brede zoetheid met o.a. citrus aroma’s en smaken van honing, sinaasappel, hazelnoot, koffie. Genieten!

De bonbons maken ons echt blij. Dat je zo verrast kunt worden door bijzondere smaken. Zoals de rode bonbon met tomaat. Aanvankelijk proef je deze niet, maar op het moment dat de smaken in je mond vrijkomen is daar opeens de herkenbare zoete tomaatsmaak. Die met alle overige smaken een geheel vormt en iets interessants heeft. De zwarte bonbon, daar worden we stil van. Zo’n perfecte combinatie van frisheid, zoetheid en knapperigheid. De diepte van de chocolade wordt aangevuld door een subtiele olijfsmaak. Applaus waard!

Conclusie van ons bezoek aan Bistro ‘t Bloemendaeltje

Bistro ’t Bloemendaeltje is een heel goed en prettig restaurant waar een heerlijk en verrassend diner geserveerd wordt. Alle gerechten hebben een eigen, helder en duidelijk karakter. We ervaren ze als verfijnd en een beetje stoer, want nergens gekunsteld. Van hoog niveau en uitstekend samengesteld. Bij het afsluiten van het diner waren we stil geworden; zo goed is het.

Het restaurant is open van woensdag t/m zaterdag. Je kunt kiezen uit een vast drie tot zeven gangen menu. Iedere twee tot drie weken komt er een nieuw gerecht op de kaart.

 

Waarom heeft Bistro ‘t Bloemendaeltje in Amersfoort waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Bistro ‘t Bloemendaeltje
Meer recensies

Vind hier je restaurant



Selecteer je voorkeur

Selecteer je provincie