Bagels & Beans | Amsterdam | recensie

Conclusie van ons bezoek aan Bagels & Beans

Een prachtig gelegen, sfeervolle en grote Bagels & Beans met uitzicht over het IJ. Een locatie met allerlei vrolijke en lieve details zoals de fantastische werknisjes in de muur en vogelgeluiden die uit de menukaart vliegen. Er is een uitgebreid menu met lekkere, leuke en, naast de gebruikelijke, ook wat apartere gerechten en drankjes. Je kunt hier vaak komen en regelmatig iets nieuws uitproberen. Je vindt er een ruime keuze aan goede vege- en vega- gerechten die spannender en van hogere kwaliteit zijn dan gemiddeld. Bagel & Beans is een keten met aandacht voor mens en milieu en dat is herkenbaar en voelbaar. Absoluut de moeite waard om (regelmatig) te bezoeken.
Karen, 22 febr 2024

 

Bagels & Beans (B & B); al heel wat jaartjes kom ik er ongeveer twee keer per maand. Vanwege de relaxte sfeer, de goede koffie, de grote variatie aan gezond lekkers en de prettige prijzen.

Bij B & B IJdock in Amsterdam was ik nooit eerder geweest. Het blijkt een ruim opgezette locatie, wat verstopt en prachtig gelegen aan het IJ. Vlak achter de Jordaan en dichtbij het Centraal Station. Een zaak met een enorm grote raampartij waardoor je uitkijkt over het IJ met al haar bootverkeer. Bij mooi weer gaan deze ramen open, heerlijk.

Ik ontmoet Gert-Jan van Doodewaard, die samen met zijn vrouw Jennifer Inarda al 12 jaar franchisenemer is bij B & B. Ze exploiteren twee zaken, deze, alsook één op IJburg, een eiland aan de oostkant van Amsterdam. Zijn werk beschrijft hij als leuk en pittig, hij is de alles-oplosser voor iedere uitdaging. Al snel zegt hij iets opvallends: ‘de B & B formule is lief’. Desgevraagd legt hij uit dat de oprichters van B & B warme mensen zijn en hij zich door de holding prettig en menselijk behandeld voelt. Die houding sijpelt via hem door naar zijn personeel en vervolgens naar klanten. Hij noemt dat B & B daadwerkelijk goed wil zijn voor mens en milieu en zo duurzaam mogelijk onderneemt, lief voor het milieu dus.

Over alles, maar dan ook alles wat je proeft, ziet en ervaart is heel goed nagedacht: van de samenstelling en vormgeving van de menukaart, het complete interieur, tot het theelepeltje en de werkkleding. Alles is zorgvuldig uitgekozen. B & B wil iedereen, of je nu wel of niet dierlijke producten eet, echt iets lekkers en speciaals voorschotelen en doet daar moeite voor.

 

Locatie en interieur van Bagels & Beans – IJdock, Amsterdam

Wat een luchtige, lichte, grote ruimte! Wat een uitzicht over het IJ! Er zijn lange tafels om aan te schuiven, comfortabele zithoekjes en intieme tafeltjes voor twee. Een prettig, warm interieur dat uitnodigt tot ontspannen. En zó leuk: één-persoons werkplekken ingebouwd in de muur! Fantastisch, vier daarvan, op een rijtje. Een soort Ikea-efficiënt; heel efficiënt dus. Nisje, bankje, tafeltje, lampje, elektra-puntje. En dat alles op 80 vierkante centimeter. Zo slim en grappig! Aanvankelijk vielen ze mij niet eens op, zo subtiel zijn ze opgenomen in de muur. Hoe fijn om daar in je eentje, ongestoord en toch lekker tussen de mensen te zitten. Laptop, boek of schrift, iets te eten en te drinken. Wat een toffe werk- of relaxplek. (Foto, zie bovenaan)

 

Het menu van Bagels & Beans

We hebben bewust niet ontbeten, gaan brunchen en kunnen veel proberen. De keus valt op twee bagels. De tomaatbagel ‘VegaLove met gegrilde groenten, Parmigiano Reggiano, pesto, pijnboompittenmix en rucola’. Hier voegen we de pestozontomaat-cream ‘cheese’ aan toe. We krijgen een heerlijk ruikende, verse, warme bagel. Het beleg brengt fijn duidelijke smaken: een frisse romigheid, de zoetheid van de paprika, het geroosterde van aubergine en courgette, lekker zoute hartigheid van de kaas en het kruidige en mild zurige van de pesto. Klopt helemaal deze bagel, hij heeft alles, echt lekker.

De tweede bagel is volledig vegan: een volkorenbagel ‘Pulled Paddo met champignons & oesterzwammen, gesmolten ‘cheddar’, paddenstoelenchips & bieslook’. Wij vullen aan met avocado en naturel-cream ‘cheese’. We krijgen een stevige, goed vullende volkorenbagel waarbij de vulling zacht en wat neutraal romig is. We gebruiken de zout- en pepermolen en dat maakt de smaken levendiger. Als je de champignon of oesterzwam treft ervaar je de subtiele en toch zo herkenbare umamismaak. Daar hadden we wat meer van gelust. De paddenstoelenchips zijn prima krokant en leuk net een beetje anders dan anders van smaak, want van paddenstoel gemaakt.

Alleen bij Bagels en Beans, een pulled paddo vegan bagel

Onze tweede ronde brengt de vegan ‘Bali salade met ‘kip’stukjes, pindalimoendressing, quinoasalademix, gebakken uitjes, cashewnoten, sambal (Baksi) en gemengde sla’ en komt in een mooie kom. Je krijgt royaal lekkere chewy ‘kip’stukjes met een prima hartigheid. De pindalimoendressing is heerlijk fris kruidig en subtiel pittig. De salade is gevuld met knapperige kikkererwten, cashewnoten, pompoenpitten en romige edamame-boontjes. De quinoa geeft nog wat lekkere vulling. Het is een goede, smakelijke, vullende salade. Misschien leuk om er een onbelegde bagel bij te bestellen. Beetje beleggen, beetje dippen, lekker hoor.

een Bali-inspired vega salade van Bagels en Beans blijft favoriet

Voor ons als dessert maar bedoeld als ontbijt of tussendoor: de ‘Porridge Pleasure. Warme stevige havermout, met een biologische mix van gedroogde mango, appel, cranberries, amandelen, chiazaadjes & zonnebloempitten, verse banaan, walnoten, ahornsiroop en kaneel’. Goed gevulde, stevige, warme, kruidige, mild zoete havermout met een rijke vulling. Ieder hapje een verrassing omdat er zoveel verschillende dingen inzitten. Voedend, verwarmend, met een romige nasmaak en vers fruit. Mijn nieuwste ideaalbeeld: s ’ochtends sporten en daarna bij B & B ontbijten met een grote koffie en een Porridge Pleasure. Dan ben je voldaan en opgeladen tot aan het diner schat ik zo in.

De café latte is romig met een diepe ronde koffiesmaak, B & B is één van de betere koffielocaties die ik ken. ‘Orange ginger dream: Warme drank met sinaasappel, gember & steranijs’ komt met een mooi schuimlaagje en duidelijke sinaasappelgeur. De smaak is lekker puur, friszuur met nauwelijks toegevoegde suiker. De gembersmaak is heel subtiel maar legt als het ware een bodem onder de sinaasappel. De steranijs staat grappig maar proef je niet en wordt denk ik vlak voor het opdienen toegevoegd. De China yellow dragon thee blijkt een lekker zachte thee met een groene smaak en doet wat denken aan jasmijnthee want geurig en floraal.

 

Conclusie van ons bezoek aan Bagels & Beans

Een prachtig gelegen, sfeervolle en grote Bagels & Beans met uitzicht over het IJ. Een locatie met allerlei vrolijke en lieve details zoals de fantastische werknisjes in de muur en vogelgeluiden die uit de menukaart vliegen. Er is een uitgebreid menu met lekkere, leuke en, naast de gebruikelijke, ook wat apartere gerechten en drankjes. Je kunt hier vaak komen en regelmatig iets nieuws uitproberen. Je vindt er een ruime keuze aan goede vege- en vega- gerechten die spannender en van hogere kwaliteit zijn dan gemiddeld. Bagel & Beans is een keten met aandacht voor mens en milieu en dat is herkenbaar en voelbaar. Absoluut de moeite waard om (regelmatig) te bezoeken.

Karen,
22 febr 2024

 

Waarom heeft de gehele keten Bagels & Beans de waardering ‘Zilver’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Bagels & Beans

 

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘Goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies

Vind hier je restaurantSelecteer je voorkeur

Selecteer je provincie