Niemand houdt ervan om in een hokje te worden gestopt (dieren trouwens ook niet). Wat betreft persoonlijke voedingskeuzes is dat hokjes denken naar mijn mening niet van 2020.

Toch is het prettig om wat meer begrip te krijgen:

 

Al mijn blogs hebben een relatie met de 30 Dagen Lekker Vega, de geheel vernieuwde en gratis non-challenge om vleeseters en flexitariërs snel en gemakkelijk over te laten stappen naar een (meer) vegetarisch voedingspatroon.

In ons land zijn er ongeveer 850.000 Nederlanders die leven als vegetariër (of veganist).

850.0000 Nederlanders… Dat zijn lange Nederlanders, korte Nederlanders, sportieve en liever lui-dan-moe Nederlanders, Nederlanders van 8 en van 88 jaar, mannelijke en vrouwelijke Nederlanders, verliefd, verloofd en getrouwde Nederlanders. Al deze mensen zijn vegetariër. Bijna allemaal krijgen ze in hun leven wel eens te maken met een of ander negatief etiket, waarbij ze worden afgeschilderd als ‘moraalridders’. Laten we elkaar respecteren. Je kan namelijk ook stellen dat deze ‘ridders’ al in de frontlinie staan te vechten voor een doel dat ons vroeg of laat allemaal aangaat. Meer dan de helft van de Nederlanders is al flexitariër. [Bron] 

 

EASY VEGAN CURRY

 

Meer weten over de verschillen tussen een vegetariër en een veganist? Klik hier. Alvast even een paar begrippen (de lijst is niet uitputtend):

Een vegetariër: eet geen producten afkomstig van het gedode dier. (dus ook geen vis, kaas met dierlijk stremsel, enz.)

Een veganist: eet of gebruikt geen dierlijk product of dierlijk bijproduct, dus ook geen melk, kaas, ei, etc. (vaak ook geen leer, wol, honing, enz.)

Een lacto-ovo vegetariër: eet geen vlees/vis/gevogelte, maar eet wel eieren, melk en kaas

Een lacto-vegetariër: neemt wel zuivelproducten, geen eieren

Een ovo vegetariër– ziet af van zuivel, neemt wel eieren

Een pescotariër: eet geen vlees/gevogelte en zuivel, maar wel vis

Een fruitariër: eet alleen fruit en noten.

Een flexitariër: eet op een of enkele dagen per week vegetarisch.

Een parttime flexiveganistische vegetarische parlementariër: eet soms vegetarisch, dan veganistisch en werkt in de tweede Kamer. (in deeltijd)

Goed, die laatste mag je weer vergeten. 😉 Bedenk dan dat de lijst niet uitputtend is, de definities niet strikt afgebakend zijn en deels overlappen! Een koe is een dier, maar niet ieder dier is een koe. Een veganist is vegetariër, maar niet iedere vegetariër is een veganist. Volg je het nog???

Je begrijpt waarom de discussie die ontstaat over wie waarom in welk hokje moet, tijdsverspilling is. Ondertussen breekt er weer ergens een ijsschots af, terwijl Trump nonchalant zijn lok achterover kamt, om deze flink in de haarlak te zetten. Bijna zou je vergeten dat we vooral veel gemeenschappelijke redenen hebben om samen (veel) minder vlees te eten.

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan deze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat je vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen).

Doe je mee met dit initiatief van de Vegetariërsbond?
Welkom bij 30 Dagen Lekker Vega!

 

lekker vega blogger
Joukje van der Klis
Redacteur | Joukje@vegetariers.nl

 

Lekker Vega uit eten?
Probeer ‘s dit Lekker Vega restaurant ‘Goud’

Restaurant SOIL | Amsterdam | 100% Vegan