Op internet lees ik dat onze voorouders miljoenen jaren geleden jagers/verzamelaars waren. Als ik dit voor waar aanneem, dan is (of gedraagt) de mens (zich als) een omnivoor; hij eet zowel planten als dieren. De wetenschappers schijnen dit te kunnen zien aan de lengte van onze darmstelsels. Die zijn langer dan die van carnivoren (eten alleen vlees) en korter dan die van herbivoren (eten alleen planten). Oefenen met jagen en het doorbijten van halsslagaders heb ik onze soort nooit zien doen. Maar aan de andere kant kun je ook op een inventieve manier jagen. En de mens is behoorlijk inventief. Ik heb er persoonlijk geen studie naar gedaan, maar neem aan dat de mens gedurende miljoenen jaren heeft geoefend op jagen en verzamelen. 

Al mijn blogs hebben een relatie met de 30 Dagen Lekker Vega, de geheel vernieuwde en gratis non-challenge om vleeseters en flexitariërs snel en gemakkelijk over te laten stappen naar een (meer) vegetarisch voedingspatroon.

Tegenwoordig zijn we zelfs zo geoefend dat we gewoon onze pinpas tegen de chiplezer kunnen aanhouden voor een stuk vlees. Stel je dan de oertijd voor. Onze verre voorouders deden enorm veel moeite voor het verkrijgen van een smakelijk stukje mammoet. Ze aten het lang, lang niet iedere dag (hooguit drie keer per week). Op de dagen dat het beest de dans wederom wist te ontspringen, aten ze noten, bessen en zaden. Dat heeft ons als soort klaarblijkelijk niet de das omgedaan…

VEGAN QUESADILLA’S

In de natuur is de jacht echt spannend. Leeuwen, rasechte carnivoren, schitteren daarom in natuurdocumentaires. Het is nooit zeker hoe hun jacht eindigt. Ruim de helft van alle jachtpogingen die een leeuw doet, mislukt. Ik keek eens met mijn kinderen naar zo’n film. Een leeuwin had een gazelle te pakken en beet zijn halsslagader door. Dat vonden mijn kinderen zielig. Verderop in de film waren er teveel jachtpogingen achter elkaar mislukt. De inmiddels uitgemergelde leeuwin en haar welpjes legden nu zelf het loodje. Ook dat vonden mijn kinderen zielig. En dat is natuur. Iedereen (die de Lion King meer dan eens heeft gezien) weet: in de natuur draait alles om balans.

De mens heeft door de evolutie heen altijd vlees gegeten, maar is er nog balans? Hierover meer in het volgende blog.

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan deze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat je vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen).

lekker vega challengeDoe je mee met dit initiatief van de Vegetariërsbond?
Welkom bij 30 Dagen Lekker Vega!

 

Joukje van der Klis
Redacteur | Joukje@vegetariers.nl

 

lekker vega blogger

 

Heerlijk uit eten op veganistische basis?

Probeer ’s dit Lekker Vega restaurant ‘Zilver’

Restaurant Morris&Bella | Amsterdam