...

Voor het creëren van een beter dierenwelzijn maakt het al een enorm verschil als we de helft minder vlees eten. Iedere keer dat je kiest voor vegetarisch, voorkom je een stukje dierenleed. Rond de jaren vijftig (toen de lucht nog schoon en de sex nog vies was) aten we ook gewoon de helft minder vlees ten opzichte van nu. Ik maak nog even een grote sprong terug in de tijd: ik denk dat de mens van vroeger uit een omnivoor is. Dat onze verre voorouders jagers en verzamelaars waren. Mede doordat we vlees zijn gaan eten, zijn onze hersenen enorm gegroeid. We konden heengaan en ons vermenigvuldigen (ja man, dat is gelukt). Vroeger….. die goeie ouwe tijd. Toen de lucht nog schoon was… Toen we nog precies wisten waar ons eten vandaan kwam…

Al mijn blogs hebben een relatie met de 30 Dagen Lekker Vega, de geheel vernieuwde en gratis non-challenge om vleeseters en flexitariërs snel en gemakkelijk over te laten stappen naar een (meer) vegetarisch voedingspatroon.

Tegenwoordig jagen we natuurlijk niet meer; we hebben de bio-industrie. En over die industrie denken we het liefst -al zijn onze hersenen gedurende de evolutie goed gegroeid op het vlees- niet teveel na.

Laatst heb ik mezelf een keer bij elkaar geraapt om een paar slachtfilmpjes te kijken. (ik raad het niet aan). Gewone slacht, koosjere slacht…voor het misselijkheidsgevoel maakte het overigens niet uit. Op internet lees ik dat een wetenschapper stelt dat de dieren er niets van voelen, ook niet bij de koosjere slacht. Dit zou ik graag willen aannemen. Hij stelt dat de dieren wel lijden aan de stress die ze voelen voorafgaand aan de slacht.

Nou, ik weet het niet… In het proces gaat ongetwijfeld geregeld iets mis. En ik durf wel te stellen dat de dieren in deze industrie vooral al lijden aan het leven dat ze hebben voorafgaand aan de slachtstress: pijnlijke infecties…geen of nauwelijks bewegingsruimte, niet of nauwelijks naar buiten kunnen, pijnlijke ingrepen (staart-en snavelknippen bijvoorbeeld), het felle kunstlicht dat dag en nacht aan blijft, de ruwe scheiding tussen moeder en haar jongen…

Het meest schokkende beeld van het (koosjere) filmpje vind ik het razendsnelle tempo waarmee de te slachten koeien van een soort glijbaan worden geslingerd: next. next. next…

Is het allemaal niet een beetje uit de klauwen gelopen?

COLOUR THE WORLD RAINBOW

Vergeleken met hoe de mens zijn vlees vergaarde in de oertijd, is de bio-industrie het andere uiterste te noemen. Elke ‘jacht’ die wij tegenwoordig op een dier openen, is 100% succesvol. We ‘jagen’ bovendien aan de lopende band om aan onze wensen te kunnen voldoen. En omdat we de hongerdood (bijna) nooit meer tegenkomen, zijn we wereldwijd met een flink gegroeid aantal ‘jagers’. En zo is de bio-industrie ontstaan. Een industrie, waarvan de omvang, aard en gevolgen -zelfs met volledig volgroeide hersenen- nauwelijks meer te bevatten zijn.

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan deze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat jij vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen).

Doe je mee met dit initiatief van de Vegetariërsbond?
Welkom bij 30 Dagen Lekker Vega!

lekker vega blogger

Joukje van der Klis

Redacteur | Joukje@vegetariers.nl

Ook helemaal klaar met de bio-industrie? Lekker Vega!

Probeer ‘s dit Lekker Vega restaurant ‘Zilver’

Restaurant Boompjes | Overloon