Wetenschappers zijn het erover eens dat de kans dat de opwarming NIET door toedoen van de mens wordt veroorzaakt, 1 op 3,5 miljoen is. Stel je eens voor, dat je kans om de loterij NIET te winnen, 1 op 3,5 miljoen zou zijn. (Ja, DAN spring je een gat in de lucht!) Veeteelt is een van de grootste veroorzakers van opwarming van de aarde. Met minder vlees eten ga je de opwarming tegen. En er zijn nog zoveel andere goede redenen.

Het is niet voor niets dat al 67% van de Nederlanders vindt dat vlees niet meer dagelijks bij de maaltijd hoeft. Positief! Je bent niet de enige…De vraag is nu hoe we de doelstelling kunnen behalen: dat we in 2040 de helft minder vlees eten (ten opzichte van 2007). Dat kan, denk ik, maar op een manier: samen.

Al mijn blogs hebben een relatie met de 30 Dagen Lekker Vega, de geheel vernieuwde en gratis non-challenge om vleeseters en flexitariërs snel en gemakkelijk over te laten stappen naar een (meer) vegetarisch voedingspatroon.

Ondanks de positieve verschuiving van het denken leidt dit (nog) niet tot een forse daling in de vleesconsumptie. [Bron] Hebben we de onderzoeken dan rooskleurig ingevuld? Zijn we als flexitariërs meer vlees gaan eten op de dagen dat we dat wel doen? Zijn de dagelijkse vleeseters nog meer vlees gaan eten? Het is moeilijk te zeggen. Volgens WakkerDier ligt de oorzaak van die lichte stijging in het feit dat flexitariërs in restaurants iets vaker voor vlees kozen. En hoe fijn is het dan dat de Vegetariërsbond alle vega restaurants in kaart aan het brengen is 🙂

STREETTORTILLA’S MET NAUGHTY GUACAMOLE & VEGAN GEHAKT

Om iets te bereiken, moet het doel concreet zijn: de vleesconsumptie halveren, komt neer op zo’n 350 gram p.p. per week. Dit zou 3 of 4 dagen een portie vlees bij alleen de avondmaaltijd kunnen zijn. Of bijvoorbeeld iedere dag een kleine portie van maximaal 50 gram per persoon. Onze (over-)grootouders waren niet anders gewend en hebben daar volgens mij nooit wakker van gelegen.

Het halveren van onze vleesconsumptie heeft al een grote impact op onder andere het voorkomen van verdere opwarming van de Aarde. Momenteel eten we iedere week zo’n 700 gram vlees per persoon. Het zou geweldig zijn als we dit kunnen terugbrengen naar maximaal 350 gram. Eens?

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan deze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat je vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen).

lekker vega challenge

Doe je mee met dit initiatief van de Vegetariërsbond?
Welkom bij 30 Dagen Lekker Vega!

Joukje van der Klis
Redacteur | Joukje@vegetariers.nl

lekker vega blogger

Vleesminderen?
Probeer ’s dit Michelinster Lekker Vega restaurant ‘Brons’

Landgoed Duin en Kruidberg Restaurant De Vrienden van Jacob | Santpoort