Van alle Kerst-recepten in de 2020-Kerst-Allerhande is maar zo’n 5% vega. Gelukkig zijn deze gemakkelijk te veganizen, oftewel, te plantificeren… Wij hebben 6 influencers opdracht gegeven van diverse voor-, hoofd- en nagerechten uit deze Allerhande een vegan versie te maken, met videootjes erbij. Zelfs een vegan kalkoen zit er tussen!
Zoek op #allerhande en #lekkervega op Instagram, of kijk in deze blog wie welk Allerhande-recept veganizet.


Zelf zijn wij in de allernieuwste 
kookboeken gedoken om vega/n varianten van de Allerhande Kerst-recepten te vinden: per gang hebben we onze keuzes erbij geplaatst voor je.


Welke ga jij maken? Deel je foto met #lekkervega en #allerhande op Facebook of Instagram.. Merry Xmas!

 

Voorgerecht 1

Vegan Coquilles met Knapperig Spek, Doperwtenpuree & Zeeschuim

(Vegan variant op de gebakken coquilles met proseccoschuim en sojasaus uit Allerhande Kersteditie, pag 30.)

De zilte smaak van het zeeschuim en de malse textuur van de ‘sintjakobsschelpen’ zullen op iedereen indruk maken… en dan hebben we het nog niet eens over het knapperige rijstpapier-‘spek’ ~ Gaz Oakley

Recept en foto: ‘Vegan Party‘ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

Dit heb je nodig 
Voor 4  personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 75 mins

’SINT-JAKOBSSCHELPEN’
5 grote kruisdisteloesterzwammen
koolzaadolie, om in te bakken

BOUILLON
koolzaadolie, om in te bakken
1 sjalot, in dunne ringen
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
200 ml witte wijn
400 ml groentebouillon
1 vel nori, in 4 stukken
1 takje verse tijm
sap van 1 citroen

‘SPEK’
5 velletjes eetbaar rijstpapier
3 eetl. ahornsiroop
2 eetl. sojasaus of Coconut Amino’s
2 eetl. misopasta
1 eetl. kokosolie
2 theel. gerookte-paprikapoeder

DOPERWTENPUREE
1 sjalot
260 g doperwten uit de diepvries
125 ml witte wijn
60 ml groentebouillon
1 snufje zeezout en peper

ZEESCHUIM
125 ml ‘sint-jakobsschelpen’-bouillon
250 ml haverroom of sojaroom
½ theel. vloeibare rook (naar keuze)
2 eetl. citroensap
1 theel. xanthaangom

SERVEREN
tuinkers citroenraspsel
1 hand gekookte doperwten

Zo maak je dit vegan Kerst-voorgerecht
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Begin met de ‘sint-jakobsschelpen’. Snijd de hoedjes van de paddenstoelen (gebruik ze bijvoorbeeld in een roerbakgerecht), was de stelen en snijd ze in schijfjes van 2,5 cm dik. Verhit wat olie in een middelgrote pan op matig vuur en bak de sjalot en knoflook glazig.

Voeg de witte wijn toe en laat hem een minuutje koken, zodat de alcohol vervliegt. Voeg dan de bouillon en overige bouilloningrediënten toe. Kook alles 2-3 minuten en leg de schijfjes paddenstoel erin. Pocheer ze 10 minuten, schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat de bouillon inkoken.

‘Spek’: knip het rijstpapier in reepjes ter grootte van de plakjes spek en zet ze weg. Meng de resterende ‘spek’-ingrediënten in een kommetje en vul een ander kommetje voor de helft met kokend water.

Doop 2 reepjes rijstpapier 30 seconden in het hete water, tot ze enigszins zacht zijn geworden. Schud overtollig water eraf en doop de reepjes dan in het marinademengsel; zorg ervoor dat ze goed met marinade bedekt zijn. Leg de reepjes op een van de met bakpapier beklede bakplaten en doe hetzelfde met de resterende reepjes rijstpapier.

Bak de gemarineerde reepjes 8-10 minuten; let wel goed op: ze verbranden snel. Haal de bakplaat uit de oven en zet hem weg. De ‘spekreepjes’ zullen tijdens het afkoelen knapperig worden. Laat de oven aan.

Maak nu de doperwtenpuree. Bak de sjalot in een pannetje glazig. Doe de doperwten erbij en laat ze al roerend ontdooien. Voeg de wijn, bouillon, zout en peper toe en kook de doperwten 3 minuten. Haal ze van het vuur en laat ze even afkoelen. Maal ze dan met een staafmixer tot een gladde puree. Zet de puree tot aan het serveren weg.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur tot hij heet genoeg is om de ‘sint-jakobsschelpen’ dicht te schroeien. Bereid het schuim terwijl de pan opwarmt – zeef 125 ml van de ingekookte paddenstoelenbouillon boven een middelgrote pan, voeg de soja- of haverroom, vloeibare rook en het citroensap toe en roer alles op laag vuur door elkaar. Verhit een scheut koolzaadolie in de koekenpan en bak de ‘sintjakobsschelpen’ aan elke kant in 2-3 minuten goudbruin. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 5 minuten in de oven.

Haal de ‘sint-jakobsschelpen’ uit de oven. Haal de bouillon/room van het vuur en voeg de xanthaangom toe. Klop het mengsel met een handmixer in 1 minuut schuimig.

Serveer de ‘sint-jakobsschelpen’ met een royale hoeveelheid erwtenpuree, knapperig ‘spek’ en schuim. Garneer met wat tuinkers en citroenraspsel en strooi er een paar gekookte erwten over.

Zie ook deze Lekker Vega Kerst Kookshow met Nina Leus voor een lekker voorgerecht!

Voorgerecht 2

Romige Gepofte Knoflook-Soep

Allerhande veganized knoflooksoep lekker vega

Judith, a.k.a. @BonusVegan op Instagram,
plantificeerde dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 41,42)
 

Voorgerecht 3
Tompouce met gerookte ‘zalm’

Tompouce vegan Allerhande lekker vega

Miriam, a.k.a. @VeggieReporter op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 24,25) voor je, de vegan avocado/zalm-tompouce.

Voorgerecht 4

Carpaccio Met Parmazaanse Kaascremé & RucolaPesto

Allerhande kerst recept veganized WatEetJeDanWel

Suzanne den Toom, a.k.a. @WatEetJeDanWel op Instagram,
plantificeerde dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 26, 27). In 2 variaties maar liefst.
Bekijk haar vegan versie op haar website of start op haar Instagram.

Voorgerecht 5

Wildepaddestoelentartaar| Edelgist-Soubise | Rode quinoa

(vegan variant op de klassieke steak tartare uit Allerhande Kersteditie, pag. 32)

Dit prachtige kerstvoorgerecht met winterse ingrediënten is volledig plantaardig.
Recept en foto: ‘Smaak‘ uit de keuken van Yerba.

Dit heb je nodig 
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 60 mins

BONENKRUIDDRESSING
200 ml zonnebloemolie
50 ml rijstazijn
1 tl mosterd

WILDE PADDESTOELENTARTAAR
20 g bonenkruid, fijngesneden
20 ml sherryazijn
2 laurierbladeren
30 g mini-koningsboleet,
gehalveerd
1 takje citroentijm
30 g bundelzwam
20 g pied de mouton, in blokjes
40 g shiitake, in blokjes
30 g koningsboleet, gehalveerd
40 g oesterzwam, in blokjes
30 g akkerpaddenstoel, in blokjes
20 g kappertjes, fijngesneden
20 g augurken, fijngesneden
30 g sjalot, gesnipperd
30 g bieslook, fijngesneden
bonenkruiddressing

EDELGIST-SOUBISE
4 grote witte uien, gesnipperd
50 g boter
2 takjes citroentijm, blaadjes
fijngesneden
2 g edelgistvlokken

RODE QUINOA
100 g rode quinoa

OPMAAKWIJZE
10 g edelgistvlokken
12 blaadjes babyzuring

Zo maak je dit Vegan Kerst Voorgerecht
Klop de zonnebloemolie, rijstazijn, mosterd en het bonenkruid goed door elkaar in een kom. Breng op smaak met peper en zout en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de sherryazijn, 1 laurierblad en een beetje zout in een steelpan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur, voeg de gehalveerde mini-koningsboleten toe, dek de pan af en laat 40 min. staan. Verwarm 20 ml olijfolie, de citroentijm en het overgebleven laurierblad in een steelpan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur, voeg de bundelzwammen toe, dek de pan af en laat 40 min. staan. De mini-koningsboleten en bundelzwammen worden de garnering van de tartaar.

Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de gesneden pied de mouton en shiitake 5 min. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi licht met zout. Laat afkoelen. Snijd het vruchtvlees van de koningsboleet kruislings in en bestrooi licht met zout. Laat 10 min. staan. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de koningsboleet, met de ingesneden kant naar beneden, 10 min. Laat afkoelen en snijd in blokjes. Meng de afgekoelde pied de mouton, shiitake en koningsboleet in een kom met de oesterzwam, akkerzwam, kappertjes, augurken, sjalot en bieslook. Meng de bonenkruiddressing door het paddenstoelenmengsel en breng op smaak met peper en een klein beetje zout.

Verwarm de gesnipperde ui, boter, citroentijm en een beetje zout in een pan op laag vuur. Bak de uien in 20 – 25 min. zacht en gaar, maar zorg dat ze niet kleuren. Voeg
eventueel wat water toe als het mengsel te droog wordt. Zeef de uien en bewaar het kookvocht. Mix de uien met de edelgistvlokken in een keukenmachine tot een saus van yoghurtdikte. Voeg wat kookvocht toe als de saus te dik is.

Doe de quinoa met 200 ml water en wat zout in een pan en breng aan de kook. Kook de quinoa 5 min. Haal de pan van het vuur, dek af en laat 15 min. staan. Roer door met een vork en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.

Smeer de soubise uit over 4 borden. Maak de tartaars op met behulp van een uitsteker: zet per bord de uitsteker op de soubise, verdeel een kwart van de tartaarmix en een kwart van de rode quinoa over de uitsteker, duw aan en verwijder de uitsteker. Verdeel de boleten en zwammen over de tartaars en garneer met de edelgistvlokken en de babyzuring.

 

Voorgerecht 6
Bloemkooltaart met Mostervinagraitte

vegan bloemkooltaart kerst recept allerhande lekker vega

Miriam, a.k.a. @VeggieReporter op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 73) voor je, de bloemkooltaart, om te delen als voorgerechtje.

Hoofdgerecht 1:

Vegan Beef Wellington

(vegan variant op de mini beef Wellingtons uit Allerhande Kersteditie, pag. 74)

Dit is nog eens een cadeau, ingepakt en al! De typische winterse smaken waar we zo dol zijn, zitten allemaal in deze ‘boeuf’ Wellington. Heerlijk mals en smakelijk. ~ Gaz Oakley

Recept en foto: ‘Vegan Party‘ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

Dit heb je nodig 
Voor 6 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 150 mins

‘BOEUF’
natte ingrediënten:
2 eetl. plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
1 prei, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 theel. zeezout
1 theel. gekneusde zwarte peper
1 snufje kaneel
1 snufje piment
1 snufje nootmuskaat
1 snufje paprikapoeder
1 eetl. gedroogde salie
2 theel. gedroogde rozemarijn
30 g gedroogde cranberry’s
50 g gedroogde abrikozen
100 g gepelde en gekookte kastanjes
240 ml cider, uit een fles van 500 ml
240 ml groentebouillon
1 eetl. misopasta
droge ingrediënten:
250 g glutenpoeder
3 eetl. kikkererwtenmeel

RUB
1 theel. cayennepeper
1 theel. piment
1 theel. gedroogde salie
1 theel. gedroogde rozemarijn
1 theel. gedroogde dragon

BRADEN
resterende 260 ml cider
1 sinaasappel
500 ml groentebouillon
1 ui 2 teentjes knoflook
1 laurierblad
1 hand verse takjes tijm en rozemarijn
1 eetl. misopasta
2 eetl. balsamicoazijn

KORST
4 eetl. cranberry-sinaasappelsaus
320 g koelvers veganistisch bladerdeeg

GLAZUUR
3 el ahornsiroop
3 el zuivelvrije melk
4 el plantaardige olie

JUS
2 eetl. maizena
4 eetl. Water

Zo maak je dit Vegan Kerst Hoofdgerecht
Bereid het ‘vlees’-deeg. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de ui, prei, knoflook, specerijen en kruiden met zout en peper 2-3 minuten.

Maal ondertussen de cranberry’s, abrikozen en kastanjes in een blender tot stukjes van gelijke grootte. Bak ze 3-4 minuten mee in de koekenpan tot alles zacht is. Voeg de cider, bouillon en misopasta toe. Roer alles door elkaar en stoof het mengsel nog 2 minuten. Zet het vuur uit.

Meng de droge ingrediënten. Laat het natte mengsel even afkoelen en meng het met de droge ingrediënten. Je moet nu een mooi deeg krijgen. Voeg wat extra kikkererwtenmeel toe als het te nat is. Leg het deeg op een schoon werkvlak en kneed het 10 minuten. Laat het rusten.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de ingrediënten voor de rub in een kom. Vorm een worst van 10 cm doorsnede van het deeg. Strooi de rub op het werkvlak en rol het deeg erdoor.

Wikkel het deeg in een stuk kaasdoek en zet de uiteinden vast met keukentouw. Leg de deegrol met de ingrediënten voor het braden in een hoge braadslede en zet het geheel 2 uur onder in de oven. Keer de deegrol halverwege de braadtijd om zodat hij gelijkmatig gaart. Haal de gare rol uit de braadslede en bewaar het stoofvocht. Laat de rol even afkoelen en verwijder het kaasdoek. Leg de rol nu ingepakt maximaal 3 dagen in de koelkast of ga direct verder. Als je nu niet verdergaat, kun je het best de jus (hieronder) maken en ook in de koelkast bewaren. Verwarm hem voor gebruik.

Rol het deeg 1 uur voor het serveren uit tot een 3 mm dikke rechthoek ter grootte van een theedoek. Snijd aan elke kant repen tot een derde van de breedte van het deeg; die kun je dan tot een raster vlechten. Verdeel de cranberry-sinaasappelsaus over het braadstuk, leg het midden op het deeg en pak het ‘vlees’ in het deeg. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de glazuuringrediënten en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de Wellington in 15-20 minuten goudbruin.

Zeef ondertussen het kookvocht in een pan; druk daarbij zoveel mogelijk vocht uit de ingrediënten. Kook de jus 10 minuten op laag vuur, tot hij indikt. Meng de maizena met wat water tot een papje en klop dat beetje bij beetje door de jus tot deze de gewenste dikte heeft. Haal de Wellington uit de oven, snijd hem in plakken en serveer met de rijke jus.

Zie ook deze Lekker Vega KerstKookshow voor een Lekker Vega Kerst hoofdgerecht!

 

Hoofdgerecht 2
Vegan Kalkoen

vegan kalkoen allerhande lekker vega

Lisette, a.k.a. @VolwaardigPlantaardig op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 62,63) voor je in haar video-post, de vegan kalkoen!

 

Hoofdgerecht 3

Ravioli met Romige TijmSaus & Kaassnippers

allerhande kerst recept ravioli veganized door Bonusvegan

Judith, a.k.a. @BonusVegan op Instagram,
plantificeerde dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 55). Ga via haar IG-account naar haar Stories.  

Hoofdgerecht 4
Tempeh, Paksoi en Sojabonen in Vega Oestersaus

(vegan variant op Biefstuk, Paksoi en Sojabonen in Oestersaus uit Allerhande Kersteditie, pag. 101)

Voor dit heerlijke oosterse kersthoofdgerecht kun je in de basis het recept van Allerhande volgen. Door de biefstuk en de oestersaus te vervangen door in vega oestersaus geglaceerde tempeh, wordt dit recept volledig vegan en vooral lekker! Tempeh heeft een fantastische textuur: het is veel steviger dan tofu, omdat tempeh van de volledige sojaboon wordt gemaakt. Eenmaal gebakken wordt tempé krokant en werkt hij in een saus als een spons. De rijke saus is perfect voor dit gerecht: de tempeh wordt zoet, hartig en pittig en krijgt een krokant laagje. En wanneer je er tot slot sesamzaad over hebt gestrooid, nemen de smaakdimensies helemaal een vlucht.

Recept en foto: ‘Chinese Takeway Veggie‘ van Kwoklyn Wan.

Dit heb je nodig 
Voor circa 3 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd Tempeh: 15 mins Bereidingstijd vegetarische oestersaus: 40 mins

TEMPEH
340 g tempeh
3 el plantaardige olie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el geraspte verse gemberwortel
75 ml eigengemaakte vegetarische oestersaus
1 tl sesamolie
1 el sesamzaad, geroosterd
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

VEGA OESTERSAUS
4 middelgrote gedroogde shiitakes
250 ml kokend water
½ el plantaardige olie, bijvoorbeeld
arachide- of kokosolie
1 vel nori (zeewier, o.a. toko),
vermalen tot poeder
2 el lichte sojasaus
½ el donkere sojasaus
1 el suiker
¼ tl zout
1 tl maïszetmeel

Zo maak je dit Vegan Kerst Hoofdgerecht. (Volg in de basis het Allerhande recept op pag. 101)
Snijd de tempé in blokjes en dep ze droog met keukenpapier. Verhit 2 eetlepels van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag
op middelhoog vuur en bak de tempé rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit een wok op middelhoog vuur, voeg de resterende olie samen
met de knoflook en de gember toe en bak 20 tot 30 seconden, tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de gebakken tempé en de vega oestersaus toe en roerbak 3 minuten. Schep in een kom, besprenkel met de sesamolie en bestrooi met het geroosterde sesamzaad en de lente-ui.

Zo maak je de vegetarische oestersaus:
Spoel de shiitakes onder warm water af en leg ze in een grote kom. Schenk het kokende water erbij en laat 15 minuten weken
tot ze zacht zijn. Giet af, vang het vocht op voor later, en druk dan voorzichtig het overtollige vocht eruit. Verwijder de steeltjes en snijd
de hoedjes in 4 plakjes. Verhit een wok of koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en bak de shiitakes 3 minuten. Schep ze uit de pan en zet apart. Voeg het weekvocht, het noripoeder, de gebakken shiitakes, de lichte en de donkere sojasaus, de suiker, het zout en het maïszetmeel toe aan een blender en pureer glad. Schenk in een kleine pan en laat zachtjes koken, tot de saus voor ongeveer een derde is ingekookt. Haal van het vuur en laat afkoelen. Bewaar in een luchtdicht afgesloten pot. De saus is 1 week houdbaar in de koelkast of 3 maanden in de diepvries. Bewaaradvies Schenk de saus in een ijsblokjesvorm en zet in de diepvries. Doe de bevroren ijsblokjes vervolgens in een diepvrieszakje met zipsluiting. Ontdooi zoveel ijsblokjes per keer als je nodig hebt.

Tip!
Als je geen tijd hebt om zelf vegetarische oestersaus te maken, kun je ook een kant-en-klare oosterse smaakmaker kopen. Denk bijvoorbeeld aan Hoisinsaus en let op het onderstaande V-label om te zien of de saus vega(n) is.

Nog een Tip!
Bestel de digitale versie van ons LekkerVega Magazine Winter nummer (oplage 20.000) voor slechts 2,50..
80 pagina’s met o.a. X-mas menu: feestelijk future food, gerechten van Foodies Magazine, Hollandse Lekkernijen zonder gluten, interviews, VoedingsVragen, etc etc.

 

 

Hoofdgerecht 5
KerstboomPizza!

vegan kerstboom pizza allerhande lekker vega

Lisette, a.k.a. @VolwaardigPlantaardig op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 117) voor je, de KerstboomPizza!

 

Dessert 1
Vegan Soesjestoren

(vegan variant op de soesjeskrans Allerhande Kersteditie, pag 186.)

Ik piekerde me suf over een manier om veganistische soesjes te maken en bedacht toen: waarom zou ik niet twee heerlijke desserts – donuts en soesjes – combineren? Het resultaat is verbluffend! ~ Gaz Oakley

Recept en foto: ‘Vegan Party‘ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

Dit heb je nodig 
Voor 4 à 6 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 60 mins

DONUTSOESJES
5 eetl. veganistische margarine
120 ml amandelmelk
250 g bloem, plus extra om mee te bestuiven
2 theel. bakpoeder
1 snufje zeezout
50 g poedersuiker
1,5 l plantaardige olie, om in te frituren

ROOMVULLING
320 ml kokosroom
1 shot Baileys Almande of veganistische likeur (naar keuze)
1 theel. vanillepasta
2 eetl. poedersuiker
CHOCOLADESAUS
300 ml amandelmelk
3 eetl. agavenectar
100 g zuivelvrije pure chocolade, fijngehakt

KARAMEL
200 g fijne kristalsuiker

Zo maak je dit vegan kerst nagerecht:
Begin met de donutsoesjes. Smelt de margarine met de melk in een pannetje op laag vuur en meng goed.
Meng alle droge ingrediënten in een kom, schenk het margarinemengsel erbij en meng alles met een spatel tot een nat deeg. Bestuif je handen en het werkvlak met bloem. Rol steeds 2 eetlepels deeg tot een net balletje. Ga door tot alle deeg op is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm een friteuse tot 170 °C. Of vul een kookpan voor de helft met plantaardige olie en zet deze op matig vuur. Controleer of het heet genoeg is door een stukje deeg in de olie te laten vallen – als de olie bubbelt en het deeg naar het oppervlak stijgt, is de olie op temperatuur.

Tip: Heb je nou juist helemáál geen zin om uitgebreid in de keuken te staan met kerst? Maak het jezelf dan makkelijk en haal je kerstdiner af of laat het bezorgen! Bovendien steun je daarmee de ondernemers, die zich de kerst heel anders hadden voorgesteld… De Lekkerste Vega adresjes voor een heerlijk en makkelijk kerstdiner hebben wij voor je op een rijtje gezet.

 

Dessert 2
ChocoladeMousse & DalgonaCrème

lekker vega kerst recept Allerhande vegan

Emma Herngreen, a.k.a. @Funky.Vegan op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 168,169) voor je.

 

Dessert 3
Crème Brûlee

lekker vega veganized kerst recept ALLERHANDE

Miriam Groot, a.k.a. @VeggieReporter op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 166,167) voor je.

 

Dessert 4
Aardpeer-ijs | Karamelcake | Geroosterde–Peer–Whiskeysaus

(vegan variant op stoofperensorbet met kletskoppen Allerhande Kersteditie, pag 152.)

Met dit originele en volledige plantaardige dessert maak je ongetwijfeld diepe indruk!

Recept en foto: ‘Smaak‘ uit de keuken van Yerba.

Dit heb je nodig 
Voor 4 à 6 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 60 mins

AARDPEER IJS
500 g aardpeer,
geschild en gehalveerd
500 ml plantaardige room
250 g suiker
100 g glucose
25 g cortina

KARAMELCAKE
150 g kokos-dulce de leche
80 g suiker
100 g zonnebloemolie
130 g plantaardige melk
10 g appelciderazijn
200 g glutenvrije bloem
2 g baksoda, 2 g bakpoeder
1 g zout

GEROOSTERDE PEER WHISKEYSAUS
6 peren, gehalveerd en zonder
klokhuis
100 g agavesiroop
25 ml peated whisky
2 g xantana

GEMARINEERDE PEER
1 peer, in dunne plakjes
50 ml agavesiroop

OPMAAKWIJZE
50 g amandelen, grofgehakt
20 g bruine suiker

Zo maak je dit vegan kerst nagerecht:
Verwarm de oven op 180 ºC. Breng ruim gezouten water aan de kook in een pan. Kook de aardpeer in 8 – 10 min. gaar. Giet af. Leg de aardpeer met de snijkant naar boven in een ovenschaal en rooster 7 – 9 min. in de oven. Doe de aardpeer in een kom en voeg de plantaardige room toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Verwarm 500 ml water met de suiker, de glucose en de cortina in een pan op laag vuur, tot de suiker en glucose zijn opgelost. Laat iets afkoelen. Haal de pan van het vuur en roer de aardpeerpuree door het suikermengsel. Doe het mengsel in een ijsmachine en maak roomijs volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.

Verwarm de oven op 180 ºC. Vet een cakevorm in met boter of olie. Doe alle natte ingrediënten in een kom en alle droge ingrediënten in een andere kom.
Mix de natte ingrediënten zachtjes met de garde van een handmixer of staande mixer tot een homogene massa. Voeg langzaam de droge ingrediënten toe en meng tot een glad beslag.Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in 25 – 30 min. gaar. De cake is klaar als een prikker die je in het midden steekt er weer schoon en droog uit komt.

Verwarm de oven op 200 ºC. Leg de gehalveerde peren in een ovenschaal en rooster 30 – 35 min. in de oven, of tot de peren zacht zijn.Pureer de peren met de agavesiroop, de whisky en de xantana tot een gladde saus. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Meng de peer en de agavesiroop in een kom en laat minimaal 30 min. marineren.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de amandelen met de bruine suiker in 10 min. goudbruin. Roer regelmatig om. Laat de amandelen afkoelen op bakpapier.
Leg een plak karamelcake op elk van 4 borden en leg er een bol aardpeer-ijs naast. Garneer het gerecht met de gemarineerde peer, geroosterde amandelen en geroosterdepeer- whiskysaus.

 

Dessert 5
Vegan Triffle!

vegan trifle allerhande veganized lekker vega

Lisette, a.k.a. @VolwaardigPlantaardig op Instagram,
veganizede dit Allerhande-Kerst-recept (pag. 156+) voor je, de Trifle!

 

Enjoy!