Hee wat leuk dat je geïnteresseerd bent en deze blog leest! Ik zal me kort voorstellen. Ik ben Corinne, auteur van twee kookboeken met plantaardige recepten en tevens moeder & stewardess. Tegenwoordig kan ik oprichter van een restaurant aan het rijtje toevoegen. Het klinkt nog steeds een beetje vreemd als ik dit hardop zeg of aan iemand vertel…

Ik kreeg de vraag om een blog te schrijven over het opstarten van de Eatery; een klein restaurant met een ongedwongen sfeer, tenminste zo zie ik het 😉 en over het uitbrengen van mijn boek in corona-tijd. Ik zal de dingen niet mooier voorspiegelen dan ze zijn. Want volgens mij kun je anderen enkel en alleen inspireren of helpen met het maken van een keuze als je transparant bent.

Waar zal ik beginnen? 
In november 2019 besloten mijn man en ik samen met onze jongste dochter Belle onze oudste dochter Roos te gaan bezoeken op Bali. Onze zoon kon helaas door zijn studie niet mee. Voor haar stage verbleef Roos al geruime tijd op Bali en we wilden haar weer zien. Waarschijnlijk had ik haar geïnfecteerd met het “Bali virus”; een aparte woordspeling gezien de pandemie waar we nu inzitten. Ze had in ieder geval enorm haar best gedaan deze stageplek te kunnen bemachtigen.

Ik had nèt het volledige bestand voor mijn tweede boek afgerond en was eigenlijk wel toe aan een korte vakantie. Een deel van het manuscript ging ter inzage naar verschillende uitgevers, daar kan  een behoorlijke tijd over heen gaan dus wat afleiding kon sowieso geen kwaad. Een grote uitgever bleek aanvankelijk oprecht geïnteresseerd; ik was als een kind zo blij. Door mijn werk bij de KLM kan ik en kunnen mijn gezinsleden voordeliger reizen dus het besluit om te gaan was al snel genomen. Dat is trouwens één van de redenen waarom ik destijds volledig en tegenwoordig voornamelijk plantaardig ben gaan eten; om mijn ecologische voetafdruk enigszins proberen te verkleinen, per slot van rekening draagt vliegen daar niet aan bij. Ik dwaal af, ik ga verder met hoe alles begon. 😉

Ik ben gek op Bali, vooral op de meer afgelegen plekjes. De lieve mensen, het klimaat en het enorme aanbod aan “Vegan & Healthy Food Spots” maakt mij en mijn dochters enorm blij. Tijdens onze etentjes fantaseerden we er lustig op los om zelf eens zo’n “Healthy Food Spot” te gaan opstarten, zeker in combinatie met de recepten uit mijn boeken. Die droom hadden we al eens eerder gehad maar het kwam er gewoonweg nooit van, waarom zouden we ook. Met het horecabedrijf van mijn man ging het erg goed dus er was eigenlijk geen aanleiding om het concept te veranderen.

In februari 2020 veranderde alles; de wereld raakte in de ban van covid-19. De uitgever gaf te kennen toch niet geïnteresseerd te zijn; iets over budget en de anderen kwamen ook niet meer door. Men werd voorzichtig en trapte op de rem wat uitgaven betrof. Zelf had ik drie maanden amper gevlogen voor mijn werk omdat door corona nagenoeg alles stillag.  De eerste ontslagen dreigden te gaan vallen en zelfs nu hangt nog steeds ontslag als “het zwaard van Damocles” boven mijn hoofd; zoals bij zovelen, want dit virus raakt ons allemaal.

Door de lockdown lag ook het horecabedrijf van mijn man stil. Aangezien wij met een cateraar werkten en geen koks in vaste dienst hadden was take-away geen optie voor ons. Daarnaast was er  de domper van het boek waar ik zo hard aan had gewerkt en tevens ook al behoorlijk in had geïnvesteerd. Niet alleen in alle grondstoffen voor de recepten maar ook de vormgeving en het redigeren waren al betaald. En dan praat ik nog niet eens over alle uren die erin zaten.

Na veel wikken en wegen besloot ik het boek met mijn laatste spaarcenten in eigen beheer te gaan uitgeven. Een behoorlijk gewaagde stap gezien de onzekere tijd waarin we zaten. We konden toen nog niet vermoeden dat het allemaal zo ontzettend lang zou gaan duren. Gelukkig liep het met de verkoop van het boek goed en kwam er zelfs al gauw een vierde druk!! Mensen kookten graag thuis omdat de restaurants gesloten waren en ook steeds meer mensen zagen juist nu het belang van voedzaam en gezond eten in. Iets waaraan, naar mijn mening, te weinig aandacht wordt geschonken door de overheid op dit moment. Daarbij kwam nog dat het coronavirus vermoedelijk afkomstig was uit een dierlijke gastheer. Plantaardig koken was zogezegd  “up and coming”.

Dat die vierde druk er kwam is natuurlijk heel fijn, maar omdat ik het belangrijk vond de verkoopprijs niet te hoog aan te houden verdiende ik echt mondjesmaat mijn investeringen terug en moet het eigenlijke verdienen nog gaan beginnen. Daar heb ik trouwens alle vertrouwen in. Het was een bewuste keuze om de verkoopprijs laag aan te houden. De verkoopprijs wordt mede bepaald door de grote van de oplage.

Dus mocht je denken dat auteurs bij de zoveelste druk “binnenlopen” dan help ik je meteen uit die droom. Tenzij je J.K. Rowling of Sonja Bakker heet; geweldige succesverhalen trouwens! Dromen mag altijd natuurlijk, sterker nog, het kan je helpen. Ik ben een groot voorstander van dromen en ben er zelfs van overtuigd dat ze je kunnen helpen je doelen te verwezenlijken. Recepten uitwerken, het fotograferen en vooral mensen kunnen inspireren om gezonder en vaker plantaardig te gaan eten geeft me oprecht genoeg voldoening en vind ik daarnaast ontzettend leuk om te doen.

In de zomer na de eerste lockdown mocht de horeca weer de deuren gaan openen, zij het onder voorwaarden en met een aantal restricties. Het gevolg daarvan was dat het organiseren van huwelijken, feesten en festivals behoorlijk inzakte; de corebusiness van mijn man’s bedrijf. We moesten iets anders gaan bedenken.

Zo is het idee van de  “Healthy Food Spot” en de Pop-up eigenlijk ontstaan. Samen met mijn dochter Belle, noem haar gerust ook een foodie ;), met familievriendin en horeca-dier Loes en met de keuken onder leiding van zzp-er kok Clemens hebben we in minder dan drie weken de Pop-up opgezet. Zonder de inzet van de rest van het team in de bediening en in de keuken hadden we afgelopen zomer nooit deze toffe klus kunnen klaren natuurlijk!

Het concept
Alles op de kaart was in de basis plantaardig en gasten konden aan gerechten en aan verschillende Buddha Bowls toppings in de vorm van een biologisch ei, gevogelte, vis, vlees of tofu toevoegen.Op de drankenkaart hadden we tevens vegan wijnen staan.

We wilden dat iedereen bij ons kon komen genieten; omnivoren, carni- & herbivoren. Op onze beurt genoten wij ervan als vaste gasten steeds vaker het vlees weglieten omdat ze dit niet misten in een gerecht! Maar opdringen willen we deze levensstijl allerminst. Daarnaast wilden we onze doelgroep ook niet te klein maken. Het concept was misschien een gewaagde stap; niet iedereen was meteen overtuigd of het zou gaan aanslaan in Twente. Wij geloofden er zó in, mijn man besloot ons de vrije hand te geven. We moesten ook wat in dit “corona tijdperk”; het was pompen of verzuipen. Als er iets is dat dit tijdperk velen van ons heeft geleerd is het wel dat we meer dan we beseffen het vermogen hebben om te kunnen omdenken.

Wat we nooit hadden durven te dromen gebeurde toch; van 50 zitplaatsen gingen we in no-time naar 200 gasten per dag. Alles was buiten ruim opgezet met grote lounge-hoeken gemaakt van pallets en dus met voldoende ruimte om de juiste afstand te kunnen creëren. Omdat verre reizen maken er voor de meeste mensen niet inzat en we de Pop-up een tropisch tintje hadden gegeven konden onze gasten zich toch nog een beetje in het buitenland wanen. De bosrijke omgeving aan het water en de hittegolf  hielpen uiteraard ook mee. Elf weken lang stond alles in het teken van de Pop-up; van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Met heel veel plezier overigens. Dat we er lol in hadden kregen we trouwens ook vaak terug van onze gasten.

We verlangen nog steeds terug naar die tijd, daarom kunnen we ook niet wachten om met het vervolg te gaan beginnen; daar hebben we écht zoveel zin in. In onze keuken werkten we met zzp-er koks. En ondanks de enorme kosten die je maakt met het opzetten van een Pop-up, bleef er, in de relatief korte tijd dat je het moet proberen terug te verdienen, wel iets over boven de streep. We wisten nu dat er animo voor was en dat er wellicht op de lange termijn meer rendement uit te halen viel.

Daarom heeft mijn man ons gevraagd met het concept door te gaan. Weliswaar nu met vaste koks in dienst. Een oud zaaltje werd door onszelf opgeknapt en na maanden klussen was WOODS Eatery geboren! (@woodshoutmaat 😉 WOODS Eatery | Hengelo (Overijssel) – Lekker Vega

Inmiddels zijn we druk bezig om het team in de keuken rond te krijgen en gaan we iemand in dienst nemen. Wanneer weet je in deze tijd van corona malaise überhaupt wanneer de tijd rijp is om iemand in vaste dienst te gaan nemen? Je weet gewoonweg niet wanneer je weer mag en kunt gaan beginnen. Allemaal vraagstukken waar we tegen aanliepen en nog steeds tegen aanlopen.

We merken ook dat het momenteel best lastig is om iemand erbij te vinden in de keuken. De markt was voor covid-19 al krap en nu lijken mensen nog meer voor zekerheid in een andere branche te kiezen of ze blijven, terecht, zitten waar ze zitten uit piëteit voor hun werkgever. Werken in de horeca doe je vooral omdat je met elkaar een passie deelt om gasten het naar de zin te maken. Wij hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat die mensen er zijn en dat het juist heel tof kan zijn om voor een start-up te gaan werken.

Mocht je na het lezen van deze blog geïnteresseerd zijn in de functie van (zelfstandig werkend) kok of ken je misschien iemand die heel graag  wil gaan koken met “veggies in the lead” stuur ons dan gerust een mailtje. Een gesprekje voeren kan altijd toch? Of wie weet zien we je misschien eens als gast bij WOODS Eatery. We hebben in ieder geval genoeg leuke plekjes in het mooie Twente om te kunnen overnachten.

Waarschijnlijk & hopelijk zal er door het vaccineren en/of door het tonen van negatieve testuitslagen binnenkort meer mogelijk zijn! Laten we daar maar vanuit gaan; want hoop doet leven!

Liefs Corinne

www.healthypieceofcake.com

✉️: weijschede@houtmaat.nl

MILD ASIAN CURRY SOUP *VEGAN * GLUTENVRIJ * LOW CARB