Om moederdag te vieren, hebben wij uit onze kookboeken de lekkerste vega(n) cheescakes gevonden. Om je vingers bij af te likken! De eerste is zonder dierlijk stremsel en gelatine en nr. 2 en 3 zijn helemaal plantaardig! Welke ga jij maken? Deel je foto met #lekkervega op Facebook of Instagram.. & Happy Mother’s Day!

 

No-bake cheesecake met frambozen en mascarpone

Sabrina Ghayour is dol op cheesecake, maar ergens tussen al die ingewikkelde versies is ze haar zin om ze te maken kwijtgeraakt. Dit recept is echter anders: de cheesecake hoeft niet de oven in en doordat er geen gelatine in zit, stijft hij niet zo op als een gewone cheesecake, dus is zijn textuur zachter en romiger. Een zoete lekkernij met frambozen, mascarpone en granaatappelpitjes uit ‘Bazaar’.

Recept en foto: ‘Bazaar‘ van Sabrina Ghayour

Dit heb je nodig 
Voor 8 a 10 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: circa 30 mins (en een paar uur ‘koelkasttijd’) 

250 g digestive koekjes
100 g boter, gesmolten
600 g volle roomkaas
250 g mascarpone
350 g poedersuiker, gezeefd
400 g frambozen
250 g granaatappelpitjes

Zo maak je deze cheesecake:

Bekleed een springvorm van Ø 23 cm met bakpapier.

Voeg de koekjes toe aan een diepvrieszakje en sla met een deegroller tot fijne kruimels, of maal in een foodprocessor. Voeg de koekkruimels toe aan een grote mengkom, voeg de gesmolten boter toe en meng goed. Schep dit kruimelmengsel in de springvorm en strijk glad met een spatel. Zet 1 uur in de koelkast.

Klop de roomkaas met de mascarpone en de poedersuiker kort in een grote mengkom door elkaar, voeg de frambozen toe en blijf kloppen tot alles goed is gemengd; het beslag wordt iets dikker als de frambozen er net door zijn gemengd, en hun vocht maakt het beslag niet te vloeibaar. Zet 1 uur in de koelkast.

Haal de springvorm en het roomkaasmengsel uit de koelkast. Schep het roomkaasmengsel voorzichtig in de springvorm en strijk met een spatel glad. Zorg dat de granaatappelpitjes droog zijn en verdeel over de cheesecake zodat het roomkaasmengsel bedekt is. Zet 8 uur of een hele nacht in de koelkast.

Plaats de springvorm op een omgekeerde kleine kom, maak de vorm los en til de rand van de bodem. Haal voorzichtig het bakpapier los en schuif de cheesecake op een groot bord. (Als de cheesecake nog niet zo stevig is dat je hem netjes uit de vorm krijgt, zet hem dan 20 minuten in de diepvries.)

Serveer direct.

 

Muntcheesecake (vegan)

Even afkoelen met deze speelse turkooizen cheesecake, waarin munt en chocolade goed in evenwicht
zijn. De kleur komt van blauwe spirulina.

Recept en foto: ‘Vegan Sweet Food‘ van Lamyai Vozzi. 

Dit heb je nodig 
Voor 1 cheesecake
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: circa 30 mins. (Overige tijd: laat de cashewnoten 3 uur weken en laat de taart na het maken een paar uur opstijven in de diepvries). 

Bodem

  • 150 g amandelen
  • 2 el kokosolie
  • 80 g kokosmeel
  • 10 verse dadels, ontpit
  • 1 el ahornsiroop
  • 4 el cacao
  • een snufje zout

Muntvulling

  • 360 g cashewnoten, minstens 3 uur geweekt
  • 145 g kokosolie
  • 2 el cacaoboter
  • 1,5 dl agavesiroop

Muntvulling

  • 10-12 druppels pepermuntolie
  • 1½ tl blauwe spirulina
  • 1 dl water
  • een snufje zout.

Zo maak je deze vegan muntcheescake:

Bodem
Maal in een powerblender de amandelen tot een grof meel. Smelt de kokosolie au bain-marie. Meng in een keukenmachine het amandelmeel, kokosmeel, de dadels, ahornsiroop, kokosolie, cacao en het zout tot een kneedbare massa. Bekleed een springvorm van circa 20 cm doorsnede met bakpapier en verdeel de massa gelijkmatig over de bodem. Zet in de koelkast.

Muntvulling
Giet de cashewnoten af in een vergiet en spoel ze goed schoon. Smelt de kokosolie en cacaoboter au bain-marie. Maal in de blender de cashewnoten, agavesiroop, de kokosolie, cacaoboter, pepermuntolie, spirulina, het water en zout tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de bodem in de springvorm en laat dan een paar uur of een nacht opstijven in de diepvries.

Gebakken cheescake (vegan)

Er zijn allerhande creatieve plantaardige varianten op de klassieke cheesecake te vinden. Vaak bevatten deze versies een berg cashewnoten en kokosolie of moeilijk vindbare vegan cream cheese uit speciaalzaken. Leuk om een keer te maken, maar moeilijk, zwaar verteerbaar, bewerkelijk en duur. Ik heb ondertussen een prima manier gevonden om een cheesecake te maken. Extra fijn aan dit recept is dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt (of biowinkel) te vinden zijn, het geen ingewikkelde voorbereiding vergt en je geen speciale powerblender nodig hebt.

Recept en foto: ‘Taart ende Koeck‘ van Maartje Borst

Dit heb je nodig 
Voor 1 cheescake
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 20 mins. Oventijd:60 mins.

Bodem:

  • 200 g havermout
  • 30 g lichtbruine kristalsuiker
  • 100 g plantaardige bakboter, gesmolten
  • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g  snufje zout
  • snufje kaneel

Vulling:

  • 750 g dikke sojakwark  (bijv. Alpro Go On of het ‘quarkalternative’ van Provamel)
  • 250 g kokosyoghurt
  • sap en geraspte schil van 1 grote biologische citroen
  • 100 g lichtbruine kristalsuiker
  • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
  • 85 g custardpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 g plantaardige bakboter, gesmolten

Garnering:

  • roodfruit naar keuze
  • poedersuiker
  • eetbare bloemen

Benodigdheden:
ronde taartpan of springvorm van  ca. 22 cm doorsnede
hakmolentje, blender, keukenmachine of elektrische koffiemaler

Zo maak je deze vegan gebakken cheescake:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met plantaardige boter.

Maal de havermout fijn in een hakmolentje, keukenmachine of koffiemaler. Voeg de suiker, boter, vanillesuiker, het zout en de kaneel en meng tot een deeg. Druk dit uit op de bodem van de springvorm.

Meng vervolgens in een grote kom de sojakwark, kokosyoghurt, het citroensap en de citroenrasp, de suiker en vanillesuiker. Voeg het custardpoeder en bakpoeder toe en meng goed tot je geen klontjes meer ziet. Giet een klein deel van het kwarkmengsel bij de gesmolten boter en meng goed door. Roer het botermengsel vervolgens door de rest van het kwarkmengsel.

Bak de cheesecake 55-60 minuten, tot de taart mooi gerezen is en er goudgeel uitziet. Schakel de oven uit en laat de taart 5-10 minuten staan voordat je hem uit de oven haalt.

Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast. Serveer met roodfruit, bestuif met poedersuiker en decoreer met eetbare bloemen.