Het Paradijs in Enschede, een opmerkelijke geschiedenis

Begin jaren ’90 kocht Adriaan Schalken het pand waar hij zijn eigen paradijs op aarde ontwikkelde. Hij verzamelde restmaterialen en begon zo zijn eigen paradijs in te richten. Vogels, schildpadden en hamsters liepen vrij rond in het met planten beklede pand. Adriaan bood hier onderdak aan drugsverslaafden, ex-gedetineerden en daklozen. Eind jaren ’90 opende hij het horecagedeelte. Mensen waren ontzettend nieuwsgierig naar Het Paradijs. Mensen bleven koffie drinken en genoten ook van deze mooie plek. Nu is Adriaan verhuisd naar het buitenland om daar opnieuw zijn eigen paradijs op aarde te creëren.

Toen Adriaan het pand verkocht had hij een contract laten opstellen dat er in Het Paradijs nooit vlees mag worden geserveerd. Dus vanuit vroeger is de visie van Adriaan voortgezet. Plantaardig eten is nog steeds de focus van Het Paradijs.

Het sfeervolle interieur

Wanneer je naar de inrichting van Het Paradijs kijkt is er in elke hoek iets te ontdekken. Het is een mix van stijlen waarbij gebruik is gemaakt van restmaterialen. Zo is er een trap gebouwd van wasbakken en zijn er toiletpotten gebruikt als bloembakken. Wanneer je door Het Paradijs heen loopt voelt het alsof je op een andere plek in de wereld bent. De gasten van Het Paradijs krijgen de mogelijkheid om door het hele pand te wandelen. Elke hoek heeft een gezellig plekje waar heerlijk gegeten kan worden.

Restaurant Het Paradijs in Enschede heeft LekkerVega Keurmerk goud

Doelgroep

De gasten van Het Paradijs zijn heel divers. Van mensen die volledig veganistisch of vegetarisch zijn tot aan mensen die graag kennis willen maken met het heerlijke eten waar ze nog niet heel bekend mee zijn. De vaste gasten van Het Paradijs zijn mensen die geven om de natuur en zich bezig houden met milieubewustzijn.

De klant staat voorop

Wat meteen opviel tijden ons ontvangst in Het Paradijs is dat de klant voorop staat. Het welkom was vriendelijk. We mochten zelf een tafel uitkiezen. We kregen alle tijd om vragen te stellen over Het Paradijs. De timing van het serveren van de gerechten was ook goed. Het is heel fijn wanneer de gasten het gevoel krijgen dat ze een goede service krijgen. Om het samen te vatten: gastvrij zijn naar de gasten toe is absoluut waar ze hier in Het Paradijs de focus op leggen.

Verschillende gerechten van het Paradijs

Wie houdt er nou niet van een menukaart waar niet teveel keuzes opstaan? Bij Het Paradijs hebben ze bewust gekozen voor een vast menu voor zo’n drie à vier maanden. Bij het voor- en nagerecht is er keuze uit twee gerechten en er zijn drie opties voor het hoofdgerecht. Zo houden ze het overzichtelijk en is de keuze niet reuze bij Het Paradijs. Dit is natuurlijk heel slim en milieubewust gedaan. Het zijn absoluut betaalbare menu’s waardoor het uit eten gaan het nog leuker maakt natuurlijk. Wat ook een pluspunt is, is dat ze de gasten in de eerste week van het nieuwe menu vragen om feedback zodat ze de gerechten kunnen finetunen, slim!

 

Het voorgerecht bestaat uit hartige scones met parmezaanse kaas. De dip is een ananas chutney en knoflook roomkaas. De scone is erg smeuïg van binnen met een knapperige buitenkant. Het is niet zoals de zoete scone die wat droog kan zijn zoals je die wellicht eerder hebt gegeten. De frisse smaak van de ananas chutney is een perfecte mix met de knoflook roomkaas. Het geeft het gerecht extra karakter.

 

Het hoofdgerecht bestaat uit een oesterzwam kapsalon met zoete aardappelfriet, kikkererwten, feta, sriracha dressing, avocado en nog meer heerlijke ingrediënten. Het is de vegetarische kapsalon zoals je ‘m niet verwacht maar nog beter. Het is ontzettend smaakvol. De zoete aardappelfriet is stevig en niet vet. De combinaties zijn goed gekozen. Als je niet te pittig wilt eten zou je de sriracha achterwege kunnen laten omdat het gerecht al licht pittig van zichzelf is.

 

Het nagerecht is een heerlijke chocolade brownie en Portugese custard taartjes. Beide nagerechten zijn geserveerd met ijs. De brownie is gemaakt van pure chocolade met een touch van karamel en amandelschaafsel. De portie is perfect! Bij het Portugese custard taartje wordt er banketbakkersroom en vanille ijs geserveerd. Hierdoor mist er een tegenhanger qua smaken. Verder is het wel erg lekker en zorgt de kaneelsuiker er voor dat de custard taartjes op churros lijken.

Conclusie

Voor de echte veganist of vegetariër is dit de perfecte plek om uit eten te gaan! Er zijn meerdere opties in het menu, maar niet te veel opties waardoor de keuze niet te moeilijk wordt. Het eten is met veel aandacht bereidt en je proeft de pure smaken. Het is absoluut vernieuwend, maar ook vertrouwd. Daarom is het voor diegene die graag een keer veganistisch of vegetarisch zeker een mooie plek om te gaan eten. Er hangt een fijne relaxte sfeer. De mensen die bij Het Paradijs werken zijn enorm gastvrij. Eindconclusie: een absolute aanrader in het mooie Enschede, Het Paradijs!

Het Paradijs Nicolaas Beetsstraat 48, 7514 CW Enschede