BROEI: Bruisende gezelligheid in Utrecht!

Langs één van de knusse grachten, net buiten het centrum van Utrecht is BROEI gevestigd. Een restaurant waar het bruist van de gezelligheid en broeit van inspiratie. Wanneer je binnen zit, krijg je op slag zin het tuincentrum leeg te kopen. Of in het eerste beste vliegtuig naar een tropische bestemming te stappen. Boven alles staat het ‘chef’s choice’ menu dat je meeneemt door de oneindige mogelijkheden van de fantastische, vegetarische keuken.

Bediening & publiek

Als ik ’s middags bel om mijn tafeltje te bevestigen, is de gezelligheid aan de andere kant van de lijn direct voelbaar. Kennelijk zit het al bomvol! Dat belooft wat voor de avond! Aan mijn verwachtingen wordt direct voldaan als ik in de avond een volgeboekt restaurant in stap. Ieder tafeltje is bezet. Het geheel is een gemêleerd gezelschap: families, vrienden, collega’s en stellen van alle leeftijden hebben die avond hun weg naar BROEI gevonden. Ondanks de enorme drukte lijkt het personeel alles onder controle te hebben. Ze stralen een relaxte sfeer uit, waardoor ze voor iedereen een huiselijk gevoel creëren. Aan flair ontbreekt het overigens niet, wanneer een van de werknemers met de duim in de ziel van de fles verschillende tafels voorziet van een glas wijn.

Interieur & sfeer

BROEI ligt aan de Oosterkade net buiten de gebaande paden van Utrecht. De omgeving is rustig, maar allesbehalve uitgestorven. De prachtige verlichting van de gracht geeft een warm gevoel. Hoewel dat effect zich vooral voordoet in de winter, heeft BROEI ook iets verzonnen voor in de zomer. Aan de voorkant van het restaurant is namelijk een terras geïnstalleerd dat wat wegheeft van een strandtent aan zee. De loungebanken zijn in de zomer ongetwijfeld razend populair! Verder is het pracht en praal vooral binnen te vinden. In het restaurant broeit en groeit er uiteraard van alles, maar een urban-jungle is niet de goede omschrijving. Het interieur heeft meer weg van een verzamelplaats van avonturen, of zoals het WiFi-wachtwoord omschrijft: een broeiplaats. Hier is namelijk ruimte voor ontdekkingen, ideeën, cultuur én natuur. De reisboeken, beelden, doeken en andere spullen waarvan het lijkt alsof ze van over de hele wereld zijn meegenomen, zorgen voor een fijne sfeer. De sfeer is ongedwongen en gezellig druk. Mogelijk hebben sommige tafeltjes het wat zwaarder te verduren met de gezelligheid van de ander op schoot. Aan de meeste tafeltjes kun je je eigen feestje bouwen.

recensie lekker vega restaurant goud BROE utrecht lekker vega restaurant broei utrecht recensie

Menu Restaurant BROEI Utrecht

Over feestjes gesproken: het menu. Of beter gezegd het ‘chef’s choice’ menu, want toen ik eenmaal kennis had genomen van deze mogelijkheid heb ik gauw de menukaart dichtgeslagen. Net zoals de reguliere menukaart komt chef’s choice in meerdere, kleine porties. Door de porties te delen verzeker je jezelf niet alleen van verschillende smaaksensaties, maar ook van een gepaste aandachtverdeling tussen je eten en metgezel. Wel zo eerlijk! Het menu speelt ontzettend met structuur en laat alle uithoeken van de vegetarische keuken zien. Zo werden we steeds verrast met een nieuw type gerecht en beperkt BROEI zich zeker niet tot salades. Sterker nog, onze tafel is geen salade gepasseerd.

recensie lekker vega restaurant broei utrecht recensie lekker vega restaurant broei utrecht

Ervaring

We startten met een friszoete gang van mango en grapefruit. Beiden geserveerd op een bedje van anijs- en speculaas-crumble. Een gevaarlijk lekkere combinatie, die het wat mij betreft ook goed zou doen als dessert. Het pronkstuk van de volgende gang was zonder twijfel het kleurrijke gerecht van paarse spitskool, ui, paddenstoelen en Belgische kaas. De rookachtige smaak van de paddenstoelen was heerlijk in combinatie met.. alles! In de derde gang werden we verrast met onder andere een schnitzel van knolselderij. Het laagje paneermeel, de ravigotesaus en de structuur van de knolselderij deden geloven alsof je de welbekende fish & chips combinatie voorgeschoteld kreeg. Een echte verrassing die aanzet tot experimenteren in de eigen keuken! Het dessert, oh, het dessert.. hemels! We kregen pompoen-sinaasappelijs met grove stukken brownie en fudgecrumble. Brownie is een relatief veilige keuze voor een restaurant, desalniettemin is het niet voor iedereen weggelegd. Persoonlijk vind ik het tamelijk zwaar na een compleet diner. Maar BROEI heeft dit gerecht zo goed weggezet! De kleine stukjes brownie in combinatie met een fris bolletje pompoen-sinaasappelijs gingen dan ook moeiteloos op. De klapper op de vuurpijl was absoluut de fudge-crumble, wat een uitvinding! We sloten de avond af met een laatste unieke ervaring. Namelijk een decafé cappuccino gemaakt van de wortel van witlof (!) en havermelk. Heerlijk!

Conclusie over Restaurant BROEI Utrecht

Alle gerechten kenden een samenstelling van verschillende structuren; verrassend, smaakvol en steeds weer erg kwalitatief uitgewerkt. Door het deelconcept van BROEI ben je te allen tijde op een soort ontdekkingstocht door de vegetarische keuken. Daarvoor hoef je niet per se voor de chef’s choice te kiezen, maar het helpt wel met de keuzestress! De ontdekkingstocht zet overigens voort, want het menu wordt wekelijks aangepast met nieuwe lekkernijen. Ga jij ook proeven van de vegetarische creaties van BROEI?

Daarom heeft Restaurant BROEI Utrecht ‘goud’

Restaurant Broei | Utrecht

BROEI – Oosterkade 24, 3582 AV Utrecht – https://www.broei-utrecht.com