...

Zie jij ze al liggen? De supermarkten vullen hun schappen met cactusvijgen. En je kunt er lekker vega mee koken!
We helpen je zo op weg met inspirerende recepten, maar eerst even dit:

Wat is een cactusvijg?

Het zijn de vruchten van de schijfcactus. Oorpronkelijk komt de plant uit Mexico. Tegenwoordig wordt de ‘Opuntia ficus-indica; ook in Marokko, Spanje en Portugal geteeld.

De meeste mensen vinden de vrucht lekker zoetig, zoals een peer. Soms smaakt een cactusvijg een beetje zurig.
Wil je direct na aankoop gaan kokkerellen met een cactusvijg? Koop ‘m dan met een oranje-rode kleur.

koken met cactusvijg

De bladeren (schijven) van deze cactus zijn trouwens ook eetbaar; in Mexico zijn deze ‘nopales’ een populaire groente. Hier wordt cactusblad meestal gedroogd verkocht of geconserveerd. Met een beetje geluk kan je ook verse nopales vinden.

Zijn cactusvijgen gezond?

Nou en of! De cactusvrucht is rijk aan vitamines en mineralen:  B2 en C natuurlijk, als ook kalium, calcium en ook magnesium.

Koken met een cactusvijg

Google en je vindt allerlei manieren hoe je de cactusvrucht het beste schilt. Je kunt het bijvoorbeeld zo doen:

Een cactusvijg schillen

1. Snij de uiteinden eraf. Pas op de stekels!
2. Maak een lange snede overdwars.
3. Pel nu de schil er voorzichtig af.

cactusvijg schillen

Recepten met cactusvijg

Lekker vers cactusvijg-sap

Was, pel en pureer een aantal cactusvruchten tot gewenste (drinkbare) dikte. That’s it!

Mocktail met cactusvijg. limoen en ahornsiroop

Natuurlijk kan het nog lekkerder! Voeg het sap van een limoen toe, en een beetje ahornsiroop. En dan heb je al een heerlijke mocktail.

Vinaigrette van cactusvijg

Wat heb je nodig?
3 rijpe cactusvijgen, sap van een versgeperste citroen (ongeveer een kwart koffiekopje), een snuf versgemalen zwarte peper, een snufje zeezout, een kwart theelepel rietsuiker, 2 eetlepels olijfolie van de beste extra virgin kwaliteit, 1 theelepel rode wijnazijn.
Zo maak je het:
Schil de 3 vruchten, en pureer ze in een blender totdat je een mooie puree hebt.
Leeg de blender zodat alle puree in een fijnmazige zeef zit (met een schaal of mengkom eronder).
Met de achterkant van een grote lepel duw je op de puree. Net zo lang totdat je alle vocht eruit hebt gedrukt in de kom. Je hebt dan ongeveer 2/3e van een kopje.
Voeg nu de citroensap, de rode wijnazijn, de suiker en specerijen toe. Mix het geheel goed,
Tot slot voeg je de mix steeds beetje bij beetje aan de olie toe. Schudt het af en toe goed door elkaar.
En volia, een heerlijke vinaigrette van cactusvijg – ook om mee te marineren.