...

Mijn partner merkte laatst op dat hij soms gewoon zin heeft in ‘bruin fruit’. Ik had geen flauw benul waar hij het over had en vroeg: ‘in whaaat???’ In ‘bruin fruit’, herhaalde hij op overdreven (plat Haagse) toon, alsof dat de boel ineens verduidelijkte. Heb je nog nooit van gehoord?? vroeg hij. Nee, gaf ik toe. 

Al mijn blogs hebben een relatie met de 30 Dagen Lekker Vega, de geheel vernieuwde en gratis non-challenge om vleeseters en flexitariërs snel en gemakkelijk over te laten stappen naar een (meer) vegetarisch voedingspatroon.

‘Bruin fruit’! Vervolgde hij. Frituur! Patat! Kroket! Frikandel! Bitterbal! Snacks! Blijkbaar is het een bekende term in kantoorland, waar ik nog nooit van gehoord had. Ik zag nu mijn partner en zijn collega’s voor me, die na een hele dag staren in fantasieloze paperassen, aan elkaar toevertrouwden dat ze gewoon zin hadden in ‘bruin fruit’. Eerst maakten ze nog een tussenstop bij café ‘de Zaak’, voor het alibi. (‘Waar ben je’? Nog even op ‘de Zaak’) Na het aanleggen van een bodem bier, genoten ze van bruin fruit. Andersom is bruin fruit een stevige bodem, voor het verdragen van bier.

TACO’S MET BUFFALO CAULIFLOWER WINGS

Vegetarisch snacken

Vega(n) of niet, soms wil je gewoon snacken. Heb je even geen zin in: ‘peulvruchten zitten boordevol waardevolle antioxidanten’. Heb je even wel zin in: patat en bitterballen. Gewoon doen. Patat op een bedje van ketchup is een geweldig veganistisch ‘gerecht’, boordevol klimaatvoordelen. Er is een indrukwekkend assortiment vegetarische snacks te ontdekken! Van bitterbal tot loempia, van kroket tot frikandel. Bij alle grote fastfoodketens zijn tegenwoordig volop vega(n) alternatieven. Probeer ze eens! Sommige smaken zelfs beter dan ‘het origineel’. 🙂

Om zeker te weten dat je snack vegetarisch is, kun je letten op het V-Label Keurmerk. Het internationale V-Label is een keurmerk dat jou als consument garandeert dat het gecertificeerde product géén ingrediënten bevat dat van een gedood dier afkomt. En daarmee dus geschikt is voor vegetariërs of veganisten (het keurmerk is in twee varianten beschikbaar). Het is niet meer nodig om ingewikkelde ingrediëntenoverzichten of etiketten te lezen – als het V-Label Keurmerk op een product staat, dan is het product 100% gegarandeerd vegetarisch resp. veganistisch. Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van (sommige) gedode dieren (bijv. varkens en runderen) mogen eten of gebruiken, kunnen vertrouwen op dit V-Label Keurmerk. Het keurmerk ziet er zo uit:

v-label keurmerk

De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label Keurmerk in en voor Nederland, ook voor producten die hier worden ontwikkeld en bestemd zijn voor bijvoorbeeld de Turkse, Duitse of Italiaanse markt. Zusterorganisaties doen dat voor en in andere Europese landen.

Geef je soms toe aan (vegetarische) snackneigingen, dan heeft je directe omgeving meer Kg jou, om van te houden. Geef je iedere dag toe, dan kan een van de bijwerkingen zijn dat je -op Amerikaanse wijze- uit je eigen huis moet worden gecirkelzaagd.

Nadat je twee (of meer) stuks bruin fruit -op eigen initiatief geheel buiten de Schijf van Vijf om- hebt genuttigd, is het dus misschien verstandig even een ‘balansdag’ in te lassen. Een balansdag is gewoon een soort compensatiedag, om je zwaktes weer een beetje glad te trekken. Zodat de balans in dit geval niet eenzijdig richting frituur verschuift. Die dag loop je bijvoorbeeld een rondje extra met de hond, en neem je twee (of meer) stuks ouderwets gezond fruit, binnen de Schijf van Vijf. Groenvoer smaakt extra lekker na(ast) frituur.

Zoals altijd, draait het om balans.

Een paar jaar terug had ik een collega die -echt waar ik verzin het niet- zowat iedere dag bij de lunch twee of zelfs drie (!!!) kroketten tot zich nam. Op een dag nam hij een salade en een kroket. Ik vroeg hem waarom hij ‘slechts’ een kroket at.
Hij antwoordde: ‘ik heb een balansdag’…

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan onze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat je vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen). Doe je mee met dit initiatief van de Vegetariërsbond?

Welkom bij 30 Dagen Lekker Vega!

lekker vega blogger
Joukje van der Klis
Redacteur | Joukje@vegetariers.nl

Een keer zin in een goede vegaburger?
Probeer ‘s dit Lekker Vega restaurant ‘Brons’

Restaurant Vlint21 | Borger