Of ik worst lust? Jazeker, wel. Even voorstellen: mijn naam is Joukje van der Klis. Ik ben geen (100%) vegetariër, geen wetenschapper en al helemaal geen heilig boontje. Ik ben een gewone gemiddelde Nederlander, die de overstap maakt naar meer vegetarisch eten en zelfs regelmatig kiest voor plantaardig. Zo, nu weet je meteen welk vlees je in de kuip hebt.

Al mijn blogs hebben een relatie met de 30 Dagen Lekker Vega, de geheel vernieuwde en gratis non-challenge om vleeseters en flexitariërs snel en gemakkelijk over te laten stappen naar een (meer) vegetarisch voedingspatroon.

Nieuwsgierig? Denk je er al langer over na om (veel) minder vlees te eten? Misschien wel. Je weet wel dat dieren in de bio-industrie niet zo’n leuk leven hebben als jouw huisdier. Of je hebt gehoord dat bepaalde soorten vlees schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het is je duidelijk dat het niet heel lekker gaat met de planeet en het milieu, of je hebt wel eens gedacht dat we het eten eerlijker kunnen verdelen in de wereld. Die gedachtes komen vast af en toe op (knaagt het?). Onze eigen (klein-) kinderen zijn boos! Ze hebben iets gemeen met plofkippen: ze pikken niet langer. Ze spijbelen, gaan de straat op en willen dat er actie komt voor het klimaat. Voor hun toekomst. Geef ze ’s ongelijk?

Vlees eten/veeteelt is nog schadelijker voor het klimaat dan de gehele transportsector! [Bron] Moeten we morgen dan allemaal cold turkey (…) stoppen met vlees eten en vegetariër of veganist worden? Nee. Niets dan respect (!) maar nee, dat is niet (meteen) voor iedereen weggelegd. Stel dat we samen eens zouden beginnen met wat meer te eten zoals vorige generaties dat deden? Vijftig jaar geleden aten we ongeveer de helft (!) minder vlees. Het was niet vanzelfsprekend of alledaags, maar bijzonder.

HEERLIJKE OESTERZWAM KROKETTEN

Ons huidige niveau van consumptie is bovendien onmogelijk toekomstbestendig. Als zelfs McDonalds of Ikea tegenwoordig vegetarische snacks serveren, dan weet je hoe laat het is. De vegetariërsbond wil graag dat we in 2040 de helft minder vlees eten in Nederland. In feite een beetje terug naar vroeger dus. Niet meer dan dat. (liefst minder) Iedereen die wil, kan bijdragen. Liever 8 vleesminderaars dan 1 vegetariër. We kunnen erop wachten dat de overheid met een ‘vleestaks’ komt. (Of dat de eerste Sire-spotjes op de buis komen: ‘je bent een rund…als je er een eet’…)

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan deze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat je vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen). Of je worst lust!

Doe je mee met dit initiatief van de Vegetariërsbond?
Welkom bij 30 Dagen Lekker Vega!

lekker vega blogger
Joukje van der Klis
Redacteur | Joukje@vegetariers.nl

 

Of je worst lust? Doet het ertoe? Lekker Vega!
Probeer ’s dit Lekker Vega restaurant ‘Goud’

Restaurant Jack Bean | Rotterdam